Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Zas to nevyšlo? Proč drobní investoři tak často přichází o peníze?

Publikováno

Známe to nejspíš všichni. Ze všech stran na nás útočí příběhy úspěšných obchodníků, kteří díky obchodování až pohádkově zbohatli. Věřte tomu nebo ne, ale většina úspěšných obchodníků vybírá období nebo používá různé účty současně, aby zajistili, že vždy bude zobrazena vítězná pozice.

Drtivá většina obchodníků je ve ztrátě

A pak tu máme druhou stranu, miliony obchodníků, kteří svá portfolia znehodnotí a vyjdou naprázdno, zejména při použití pákového efektu. Vezměme si například britský úřad Financial Conduct Authority (FCA), který požaduje, aby brokeři zveřejňovali procento svých účtů, které jsou díky obchodování v mínusu. Podle těchto údajů 69 % až 84 % drobných investorů přichází o peníze.

Podobně studie americké Komise pro cenné papíry zjistila, že 70 % obchodníků s devizami ztrácí peníze každé čtvrtletí, a eToro, nadnárodní broker s 27 miliony uživatelů, uvedl, že téměř 80 % retailových investorů přišlo za posledních 12 měsíců o peníze.

Poznámka

S podobným zveřejňováním se můžeme setkat i u brookerů působících v České republice. Je to z důvodu, že brookeři, spadající pod Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), musí tyto údaje pravidelně zveřejňovat a uvádět na svých marketingových materiálech a internetových stránkách.

Stejný vzorec se objevuje na všech trzích napříč různými kontinenty a desetiletími: retailoví obchodníci jen zřídka dokážou být v delším časovém horizontu. Přesto si začínající i zkušení investoři myslí, že tuto nelichotivou statistiku mohou (i díky vynalézavosti nebo masovým marketingovým kampaním vlivných osob, burz a algoritmických obchodních systémů) překonat.

Je nadmíru zásadní si uvědomit, že kromě dlouhodobého plánu, mentality a strategie založené na DCA (dollar-cost average) neexistuje žádné snadné řešení, které by spočívalo v nákupu pevně stanoveného množství každý týden nebo měsíc. Pojďme se teď podívat na dva důvody, proč jsou drobní investoři ve svých obchodech tak málo úspěšní:

Burzovní servery mají výpadky a dochází k rollbacku obchodů

V červnu 2021 udělil americký Úřad pro regulaci finančního průmyslu společnosti Robinhood pokutu ve výši 70 milionů dolarů, přičemž ji obvinil z “rozsáhlého a významného poškození” a “klamavého informování milionů zákazníků” počínaje zářím 2016. Regulátor konkrétně uvedl výpadky platformy v letech 2016 až 2018, které ovlivnily schopnost klientů provádět nákupní a prodejní příkazy v obdobích významné volatility trhu.

Londýnská burza kovů (LME), největší komoditní obchodní místo v Evropě, zrušila 8. března 2022 všechny obchody s futures na nikl a odložila dodání všech fyzicky vypořádaných kontraktů. Jako důvod pak agentura Bloomberg uvedla “nerentabilní krátké pozice v rámci masivního squeeze, do něhož se zapletl největší producent niklu i významná čínská banka”.

Takové rozhodnutí je mnohem horší pro brokera, který se rozhodne svou platformu záměrně zastavit, neboť klient si v těchto případech může alespoň vybrat jiného zprostředkovatele. Rollback (vrácení zpět nebo zrušení obchodu) je mnohem problematičtější, protože uživatelé již očekávali zisky, nebo se možná už dokonce zajistili. To může znamenat, že obchod byl součástí širší strategie.

Vysokofrekvenční obchodování a neomezené financování

Profesionální obchodníci využívají kolokační servery, tedy servery umístěné co nejblíže datovému centru burzy, protože se tím výrazně snižuje zpoždění přenosu. Tyto burzy nabízejí špičkovým klientům prémiové služby, včetně soukromého umístění serverů přímo na místě.

Kromě toho, že tyto servery vyžadují značné množství objemu k pokrytí nákladů, poskytují vysokofrekvenčním obchodníkům také výhody k provádění specifických strategií, jako je třeba pinging. Tato strategie spočívá v použití řady menších objednávek k určení rozsahu velryb, které se snaží na trh vstoupit, nebo jej naopak opustit.

Kromě toho, že tito arbitrážní obchodníci mají dostatečný kapitál, mají obvykle i další finanční prostředky přímo od burz. Tyto výhody v podstatě znamenají, že mohou uskutečňovat obchody bez zajištění, podobně jako když mají úvěry, což jim poskytuje obrovskou výhodu oproti drobným investorům.

Chcete důkaz?

Insolvence společnosti Three Arrows Capital (3AC) měla negativní dopad na burzu Deribit, která byla nucena pokrýt ztrátu ze svých vlastních prostředků. Nebo jiný příklad: Roger Ver, jeden z prvních investorů do bitcoinu, jehož jméno se následně pojí s kryptoměnou Bitcoin Cash, je žalován burzou CoinFLEX o 84 milionů dolarů, které údajně burze dluží kvůli likvidaci jeho pozice.

Jak z toho ven?

Retailoví obchodníci musí pochopit, že pro amatéry není na trzích místo, a uvědomit si spletité vztahy mezi burzami, rizikovými kapitalisty, tvůrci trhu a velrybami. Vzájemná výhodnost “těchto partnerství” zajišťuje těmto hráčům přednostní přístup k předsériovým kolům financování, kótování a přístupu na trh.

Jediný způsob, jak mohou investoři snížit riziko ztráty peněz, je vzdát se přílišného obchodování a vyhýbat se pákovému obchodování jako moru. Investoři s šestiměsíčním nebo delším časovým rámcem mají velkou šanci být v každé ze svých pozic ziskoví.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎