Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Investování začátečníků, aneb chyby, kterým se vyhnout, část první

Publikováno

V první řadě, toto není investiční rada, toto je spíše investiční varování pro začínající retailové investory. Takových varování už tu pár bylo, ale opakování je matka moudrosti, tak se pojďme podívat na pár takových příkladů.

Naprostá většina začínajících investorů, i já, se dopustila celé řady začátečnických chyb, omylů a problémů, které jsou i velice často opakované a zmiňované. Přesto bych zde rád probral pár takových chybek, kterých jsem se dopustil buď já, nebo někdo v mém okolí, kdo začínal s investicemi.

V investování jsem přes tři roky a během té doby jsem se dokázal, některým chybám vyhnout a jiné jsem si projel křížem krážem, tak se na ně pojďme podívat.

Weak hands a Diamond hands

Neboli slabé ruce. Chyba, které jsem se vcelku úspěšně dokázal vyhnout ve svých investicích, zejména v oblasti krypta, ale nepopírám, že to chce obrovské sebezapření, vůli a tak trochu i “víru”, že se Vaší investici bude znova dařit. Člověk často vejde do investování s tím, že zbohatne, a když vidí hodnotu svých investic klesat, tak co udělá? Instinktivně zpanikaří a prodá, načež třeba vidí, jak krásně jeho investice později vyletí, až na Měsíc.

Já jsem v tomto největší nápor zažil během kryptoměnové korekce v lednu 2021, kdy jsem téměř prodal velkou část svého portfolia, jen protože šla trochu dolů (dnes se tomu skoro směji, korekce 10 % a panikařil jsem). Později, když byla ztráta i dvojnásobná, tak už jsem měl dost silné nervy, abych se ubránil weak hands.

Ve svém okolí však mám i extrémní případ weak hands. Zažil jsem začínajícího investora, jehož hodnota investic (při velice nízkém vkladu) klesla o 2 % a nervózně prodával, protože očekával, že se jeho investice bude jen zhodnocovat.

A pak tu máme “Diamond hands”. Něco, co bývá za určitých okolností investorskou ctností, se může stát přítěží. V různých případech umožnilo pevné a sebejisté držení investice lidem zbohatnout, ale jsou i jiné příklady. Příklady investorů věřících, že jejich investice půjde neustále jen nahoru a neprodávají, až nakonec ta investice třeba prudce padne a prodají s menším, či nulovým ziskem. V podstatě opačný extrém k weak hands.

Zbrklé prodávání, nebo víra v nekonečný růst investice, ani jedno není dobré.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Jsem kryptoměnový hodler, i začínající retailový investor s pár lety zkušeností… téměř doslova pár. Tři a půl roku investování do krypta a rok investování do akcií.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎