Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Investování začátečníků, aneb chyby, kterým se dá vyhnout, část třetí

Publikováno

Buy high, sell low!

Další pravidelně se opakující chyba retailových investorů, související s weak hands. Málokterá chyba, či špatný postup, je tak skálopevně zakořeněn v postupech a mentalitě téměř každého začínajícího investora jako nakoupit draze a prodávat levně.

Jedna z věcí, která proti tomuto pomáhá, je to, co bylo zmíněno v předchozím díle, tedy přistupovat k investicím jako k potenciální ztrátě, nikoliv automaticky jako potenciálnímu zisku, protože pak člověk snáz panikaří, když nevidí, jak jeho akcie, či krypto okamžitě letí do cenových výšin. Stejně tak investovat právě jen to, co si můžete dovolit ztratit.

Zkusme si paralelu této chyby převést do jiného prostředí. Češi jsou akčním národem, tedy, pokud jde o akce v obchodech. Jak je někde nějaká akce, vykoupí zásoby zboží na půlstoletí dopředu. Představte si, že v obchodě, kam Češi chodí, jsou vyhlášeny slevové akce. A nyní si představte, že to Češi budou úmyslně ignorovat a počkají, až slevové akce skončí a půjdou teprve poté nakoupit. Nepředstavitelné? V investování běžné chování.

Prodávat low mi dává smysl jen v tom momentě, kdy je to součást mé strategie, či vím, že daný projekt, firma, investice, došla úplně k bankrotu a selhání. V tu chvíli je lepší zachránit, to co zůstalo z mé investice.

Další možností je pak DCA model, který pomáhá vyrovnat rozdíly v cenách při nákupech a taky umožní člověku méně panikařit, než když naráz do nějaké investice napere spoustu peněz.

Taky jeden takový vlastní případ:

Já: Když do toho chceš investovat, posílej tam raději měsíčně menší částky, tím se ti zprůměruje cena.

Kamarád: Hmm, já nevím… teď to vyletělo hodně nahoru, tak já tam naperu víc peněz.

Two years eternity later.

Kamarád: Šlo to dolů. Mám prodávat? Možná bych těm měl posílat peníze jen po menších částkách, že?

Nebudu popírat, že při této kamarádově reakci jsem cítil určitou fyzickou bolest, akorát jsem něco zamručel a raději se tím dál nezabýval, ale tohle je přesně ten přístup, který se retail musí odnaučit, jestli má být brán trochu víc vážně ve světě investic, a jestli se nemá dopouštět takového množství přešlapů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Jsem kryptoměnový hodler, i začínající retailový investor s pár lety zkušeností… téměř doslova pár. Tři a půl roku investování do krypta a rok investování do akcií.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎