Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Investování začátečníků, aneb chyby, kterým se vyhnout, část druhá

Publikováno

Vše na jednoho koně! Aneb investuji, kolik můžu ztratit…

Nemusí být problémem, když máte investici, které velice důvěřujete a extrémně se Vám líbí a posíláte peníze jen do ní. Každý má svůj styl a svého favorita. V tomto ohledu se spíše, než jedním koněm zabývám tím slovíčkem “vše“.

Zažil jsem případy, z doslechu, ale i z okolí, kdy nadšený začínající investor dal vše, co měl – veškeré úspory, zdroje, včetně půjček – na jednu investici a ta pak selhala. Obecně, i v případě diverzifikovaného portfolia by takové chování bylo nebezpečné a sebezničující, ale pokud to uděláte jen na jednoho koně a hodíte tam vše, co máte… tak to je ekonomické šílenství, gambling proti trhu, který nevyhrajete.

Jsem opatrný v tom dávat investiční rady, ale rozhodně dám investiční varování. Pokud chcete něco vložit jen na jednu položku, vložte jen to, co si můžete dovolit ztratit. Tím se dostáváme právě k druhé části. Investujte, kolik můžete ztratit.

Jsem zastáncem myšlenky, která je mezi, některými investory téměř heretická a viděl jsem pár takových, které tenhle přístup rozčiloval, ale to je jejich věc. Tou myšlenkou je, že člověk by měl z praktického hlediska a do velké míry i z hlediska mentálního nastavení, přistupovat k investovaným penězům, jako k (potenciálně) ztraceným penězům, spíše než jako k potenciálnímu zisku.

Investuji jen peníze, které si můžu dovolit ztratit a investice si rozděluji mezi konzervativní a spekulativní, ale v obou případech k nim přistupuji, nikoliv jako k potenciálnímu zisku, ale k potenciální ztrátě. Jsem pak prakticky i psychicky připraven na případný neúspěch investovaného kapitálu.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Jsem kryptoměnový hodler, i začínající retailový investor s pár lety zkušeností… téměř doslova pár. Tři a půl roku investování do krypta a rok investování do akcií.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎