Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Investování začátečníků, aneb chyby, kterým se vyhnout, část druhá

Bc. Adam Vávra
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Vše na jednoho koně! Aneb investuji, kolik můžu ztratit…

Nemusí být problémem, když máte investici, které velice důvěřujete a extrémně se Vám líbí a posíláte peníze jen do ní. Každý má svůj styl a svého favorita. V tomto ohledu se spíše, než jedním koněm zabývám tím slovíčkem “vše“.

Zažil jsem případy, z doslechu, ale i z okolí, kdy nadšený začínající investor dal vše, co měl – veškeré úspory, zdroje, včetně půjček – na jednu investici a ta pak selhala. Obecně, i v případě diverzifikovaného portfolia by takové chování bylo nebezpečné a sebezničující, ale pokud to uděláte jen na jednoho koně a hodíte tam vše, co máte… tak to je ekonomické šílenství, gambling proti trhu, který nevyhrajete.

Jsem opatrný v tom dávat investiční rady, ale rozhodně dám investiční varování. Pokud chcete něco vložit jen na jednu položku, vložte jen to, co si můžete dovolit ztratit. Tím se dostáváme právě k druhé části. Investujte, kolik můžete ztratit.

Jsem zastáncem myšlenky, která je mezi, některými investory téměř heretická a viděl jsem pár takových, které tenhle přístup rozčiloval, ale to je jejich věc. Tou myšlenkou je, že člověk by měl z praktického hlediska a do velké míry i z hlediska mentálního nastavení, přistupovat k investovaným penězům, jako k (potenciálně) ztraceným penězům, spíše než jako k potenciálnímu zisku.

Investuji jen peníze, které si můžu dovolit ztratit a investice si rozděluji mezi konzervativní a spekulativní, ale v obou případech k nim přistupuji, nikoliv jako k potenciálnímu zisku, ale k potenciální ztrátě. Jsem pak prakticky i psychicky připraven na případný neúspěch investovaného kapitálu.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Jsem kryptoměnový hodler, i začínající retailový investor s pár lety zkušeností… téměř doslova pár. Tři a půl roku investování do krypta a rok investování do akcií.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.