Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Tim Draper stále optimistou – 250 000 USD za Bitcoin již příští rok?

Publikováno

Miliardář Tim Draper, zakladatel společnosti Draper Associates a jeden z nejznámějších investorů v Silicon Valley, zdvojnásobil svou předpověď ceny Bitcoinu ($BTC) ve výši 250 000 dolarů a uvedl, že primární kryptoměna dosáhne této hranice již do června příštího roku.

Skoro až neuvěřitelně optimistická predikce

Draper předpověděl, že vlajková kryptoměna za necelý rok ještě vzroste o téměř 1 400 %, a to navzdory krachu kryptoměnové burzy FTX. Svou dřívější předpověď 250 000 dolarů tak prodloužil o šest měsíců, protože původně byla stanovena na konec roku 2022 nebo začátek roku 2023.

Ještě pár slov ke kolapsu burzy FTX. Ta se zhroutila poté, co nedokázala ustát nápor uživatelů snažících se vybrat své prostředky. To vedlo k tomu, že burza zastavila výběry a byla nucena přiznat, že prostředky uživatelů nemá. Burza minulý měsíc vyhlásila bankrot a její bývalý generální ředitel Sam Bankman-Fried prohlásil, že “to podělal”. Jedním dechem ovšem dodal, že se “nikdy nepokusil spáchat podvod” a že byl kolapsem burzy šokován.

Kolaps burzy ovlivnil i další kryptoměnové platformy. Kupříkladu společnost BlockFi podala v USA návrh na bankrot s odkazem na “značnou expozici” vůči kolapsu kryptoměnové burzy FTX. BlockFi již zastavila většinu aktivit na své platformě a žádá o soudní ochranu, aby se mohla restrukturalizovat, vyrovnat své dluhy a získat zpět peníze pro investory.

A ještě zajímavá zpráva z minulého týdne, kdy investorský veterán Mark Mobius prohlásil, že BTC by se mohl propadnout na 10 000 USD, což představuje více než 40% pokles oproti současné ceně kryptoměny cca 17 000 USD. Mobius již v minulosti poměrně přesně předpověděl, že Bitcoin letos klesne na 20 000 USD.

Draper se nicméně zaměřil na potenciální růst BTC v příštím roce a řekl:

“V současné době je to pro mě velmi důležité. Očekávám útěk ke kvalitním a decentralizovaným kryptoměnám, jako je bitcoin. Některé slabší mince se stanou přežitkem.”

Ostřílený a úspěšný businessman

Nutno uznat, že Draper není žádným bezvýznamným nováčkem, ale ostříleným investorským veteránem. Mezi Draperovy nejúspěšnější investice patří společnosti jako Tesla, Skype či Baidu. Co se týče jeho působení v kryptoměnovém průmyslu, tak je zde znám jako velký BTC býk, který již v roce 2014 nakoupil za 18,7 milionu dolarů 29 656 bitcoinů zabavených americkými maršály ze zaniklého temného internetového tržiště The Silk Road. Tyto mince mají nyní hodnotu více než 500 milionů dolarů.

Ještě v roce 2014, kdy se BTC obchodoval mezi 300 a 600 dolary, miliardář přišel s odvážnou předpovědí, že cena bitcoinu do tří let dosáhne 10 000 dolarů. V roce 2017 se vlajková kryptoměna přiblížila k hranici 20 000 dolarů.

Draper pevně věří, že cena bitcoinu příští rok doslova exploduje, protože o kryptoměny sa začne zajímat dosud příliš neangažovaná demografická skupina – ženy.

“Jelikož ženy kontrolují 80 % maloobchodních výdajů, ale pouze 1 ze 7 bitcoinových peněženek hráz se brzy protrhne”.

Draper ovšem není jediným miliardářem, který má ke kryptoměnám takto býčí vztah. Tady bych jmenoval zejména miliardáře a investora Mikea Novogratze. Ten v mnoha rozhovorech potvrdil, že stále věří, že se BTC bude v budoucnu obchodovat za 500 000 USD za minci. Svou předpověď ale odložil z důvodu, že Federální rezervní systém a další centrální banky ve snaze omezit inflaci zvyšují úrokové sazby.

Kdy tedy bychom se mohli jím predikované ceny dočkat? Jak nedávno uvedl, $BTC se bude obchodovat za 500 000 dolarů, ale “ne za pět let”, protože podle jeho slov předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell našel “své centrální bankovní superschopnosti”.

Navíc ani pád FTX spolu s pádem hedgeového fondu Three Arrows Capital, Celsius Network a společnosti BlockFi kryptoměnovému průmyslu moc nepomohl a” poškodil celkovou důvěru v krypto”, což ale podle jeho slov pomine.

Podle Drapera dojde k masovému přijetí, jakmile maloobchodníci uvidí, že přijímání plateb v kryptoměnách jim umožní ušetřit “zhruba 2 % z každého nákupu”, protože zprostředkovatelé plateb (jako jsou Visa a Mastercard), by si z těchto plateb nemohli účtovat své poplatky.

Draper se také domnívá, že nadcházející halving BTC, kdy se sníží na polovinu odměny těžařům, také nemalou měrou přispěje k růstu ceny BTC. Podle odhadů má k dalšímu půlení bitcoinu dojít v roce 2024.

Zdroj: buybitcoinworldwide.com
Odpočet BTC halvingu
Odpočet BTC halvingu

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.