Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Stovky miliard či přímo biliony dolarů začnou proudit do Bitcoinu, neboť inflace v USA dosáhla 7 procent

Publikováno

Míra inflace v USA právě dosáhla 7 %, což je nejvyšší číslo za posledních 40 let. Poslední zpráva o indexu spotřebitelských cen (CPI) nejspíše způsobila zastavení poklesu ceny bitcoinu a etherea, což posunulo jejich jednotkovou hodnotu nad 43 000, respektive 3 300 dolarů.

Kryptoměny jako bezpečný přístav v době inflace

Zatímco v minulosti se v podobných situacích investoři uchylovali ke zlatu, které bylo bráno jako nelepší volba pro robustní zajištění proti devalvaci dolaru, tak nyní je situace jiná. Reakce trhu s kryptoměnami na současnou inflaci dobře ukazuje ochotu mnohých obrátit se tentokrát právě na digitální měny.

To platí zejména pro mnoho občanů se středními až vysokými příjmy, kteří horečně přemýšlí, jakým způsobem nejlépe ochránit své peníze. Bitcoin, Ethereum a jim podobné měny s více než 160% růstem hodnoty v roce 2021 mají nyní větší šanci se prosadit jako vhodná alternativa proti ztrátě hodnoty fiat měn pro průměrného (nejen) amerického investora.

Nejnovější graf indexu spotřebitelských cen ukazuje, že největší příčinou inflace jsou energie (33,3 %), následované bydlením (4,1 %), cenami potravin (>6 %), dopravními prostředky a službami lékařské péče (>2 %).

Fed navrhuje přísná kontrolní opatření

Americký Federální rezervní systém (Fed) již v listopadu prozradil, že očekává další nárůst, a zveřejnil kroky, které mají takový nárůst zkrotit. Klíčovým z těchto kroků je zvýšení úrokových sazeb s cílem omezit zvýšené zadlužování v daném období.

Regulační orgán také zmínil, že se může zbavit značné části státních dluhopisů v hodnotě více než 8 bilionů USD.

V minulosti Fed opakovaně tvrdil, že kryptoměny jsou riziková aktiva. Vzhledem k potenciálnímu odlivu občanů ke kryptoaktivům se může rozhodnout uvolnit své bilanční rezervy, čímž zvýší výnosy státních dluhopisů a odláká investory od investicí do virtuálních měn.

Zvýšený zájem o kryptoměny

Poslední měsíc byl poznamenán vlnou nezájmou retailových investorů o bitcoin, což podle dat společnosti Glassnode, je již minulostí.

S předpokládaným nárůstem míry inflace se totiž množí hlasy (jedním z nich je hlas Michaela Saylora ze společnosti MicroStrategy), které tvrdí, že BTC se stane aktivem s tržní kapitalizací 100 bilionů dolarů. Bitcoin podle nich již dostatečně dozrál a je stejně dobrým zajištěním proti dolaru, jako žlutý kov.

Odpůrci této myšlenky se naopak domnívají, že je ještě příliš brzy na to, aby se něco takového dalo říci, neboť je s ním stále spojeno vysoké riziko a volatilita. To jsou zásadní důvody, kvůli kterým ho staří miliardáři odepsali jako pouhé spekulativní aktivum. Osobně předpokládám, že pokud se inflaci nebude dařit krotit, mnozí z nich svůj názor třeba ještě rádi změni.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
45
11

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.