Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Snaha kanadské policie uprostřed protestů řidičů kamionů o blokování kryptoměnových transakcí

Publikováno

Ve snaze zablokovat financování protestu Freedom Convoy v Kanadě zaslala Královská kanadská jízdní policie (RCMP) kryptoměnovým burzám dopisy, v nichž jim nařizuje zablokovat dary zasílané protestujícím.

Protesty kanadských řidičů kamionů

Konvoj svobody (Freedom Convoy) je série pokračujících protestů a blokád v Kanadě proti omezením a očkovacím pasům v důsledku COVID-19. Protestující kanadští řidiči kamionů blokující hlavní město země Ottawu a další důležité infrastruktury, představují i nadále hrozbu pro kanadskou vládu a její politiku.

Některé organizace a jednotlivci k podpoře řidičů kamionů zorganizovali sbírku a vybrané dary mají řidičům kamionů a jejich rodinám přinést finanční pomoc. Zpočátku mnoho příspěvků přicházelo prostřednictvím crowdfundingových služeb, jako je GoFundMe, které však úřady brzy zablokovaly a účty zmrazily

Jak se ale dalo očekávat, lidé se za této situace obrátili ke kryptoměnám a přímým vkladům na jednotlivé bankovní účty. V rámci sbírky s názvem HonkHonkHodl se údajně podařilo vybrat téměř 1 milion dolarů v bitcoinech (BTC).

Žádost policie o zastavení kryptoměnových transakcí

To se ovšem vládě nelíbí a s cílem zastavit dary prostřednictvím kryptoměn a bankovních vkladů zaslala Královská jízdní policie dopisy kryptoměnovým burzám, v nichž jim nařizuje zastavit všechny kryptografické transakce směřující k autodopravcům a všem subjektům s nimi spojeným. Konkrétně se jedná o 34 kryptoměnových adres, které mají burzy zablokovat.

Seznam údajně zahrnuje 29 bitcoinových peněženek, dvě peněženky Etherea (ETH) a také peněženku Litecoinu (LTC), Monera (XMR) a Cardana (ADA). Na těchto peněženkách je v přepočtu cca 25 BTC v hodnotě 1,4 milionu dolarů.

Burzy musí “přestat zprostředkovávat jakékoli transakce”

V dopise RCMP zaslaném kryptoměnovým burzám, se uvádí, že jak RCMP, tak provinční policie provincie Ontario vyšetřují kryptoměnové dary “v souvislosti s nezákonnými činy spadajícími do působnosti zákona o mimořádných opatřeních”. Provozovatelům burz se pak nařizuje, aby “přestali zprostředkovávat jakékoli transakce”.

“Jakékoli informace o transakci nebo navrhované transakci týkající se těchto adres je třeba neprodleně sdělit komisaři Královské kanadské jízdní policie”

Kanadský zákon o mimořádných událostech byl přijat v 80. letech 20. století a může být použit za mimořádných okolností ohrožujících kanadský národ a lid. Je důležité říci, že zákon dosud nebyl nikdy použit, dokud se na něj v pondělí neodvolal premiér Justin Trudeau. Zákon dává orgánům činným v trestním řízení dodatečné pravomoci reagovat na probíhající blokády a protesty.

Jak účinná mohou být tato opatření?

Podle Mathieua Labrèche, mluvčího Kanadské bankovní asociace, RCMP také rozeslala finančním institucím dopisy se seznamem jmen osob, které byly označeny za účastníky nezákonných činů spojených s demonstracemi. V prohlášen zaslaném deníku The Globe and Mail Labrèche uvedl:

“Všichni poskytovatelé finančních služeb, včetně bank, na které se vztahuje federální zákon o mimořádných událostech, budou muset důsledně provádět požadovaná opatření, jak stanovila vláda v příslušném nařízení o mimořádných hospodářských opatřeních, která by neměla mít dopad na naprostou většinu zákazníků”

Otázkou ovšem je, do jaké míry budou tato opatření účinná. Je třeba si uvědomit, že pokud lidé nepoužívají depozitní kryptoúčty na burzách, v podstatě neexistuje způsob, jak transakce zastavit. Vytvořit seznam zakázaných peněženek také asi nepovede k požadovanému cíli, protože je nesmírně snadné si prostě vytvořit nové adresy. Jak poznamenalo mnoho komentujících: problém by mohl nastat pouze na “poslední míli”, tedy při směně kryptoměn za fiat měnu.

Celkem potěšující je ovšem skutečnost, že ne všichni kanadští představitelé tento přísný postup podporují. Premiéři provincií Alberta, Saskatchewan a Manitoba jsou podle zprávy agentury Reuters proti tomuto kroku. Nespokojenost vyjádřil také quebecký premiér François Legault, který se obává, že plánované kroky by jen “přilily oleje do ohně”.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.