Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Proč Bitcoin (ne)uspěje?

Publikováno

Zdroj: master.cz

technologie graf počítač obchodník

Dnes vám ukážu pár příkladů, jak byly v minulosti přijímány nové technologie a pokusím se je srovnat s Bitcoinem. Ono totiž vůbec nejtěžší je prosadit nové technologie, a to někdy trvá i desítky let. Pojďme se tedy podívat na pár příkladů.

Vývoj automobilů

Když si otevřete nějakou učebnici a nalistujete si historii automobilů, tak to vypadá jako taková roztomilá pohádka. Pár Němců jako například Karl Benz nebo Rudolf Diesel se rozhodli, že změní způsob, jakým se lidé přepravují. Po pár letech lidé přestali využívat koně k přepravě a všichni přesedlali do aut. Ale tak jednoduché to z počátku samozřejmě nebylo. Ti lidé, co začali říkat, že spalovací motor je budoucnost přepravy, byli okamžitě označeni za totální blázny, protože si musíte uvědomit, že pro automobily v podstatě neexistovala infrastruktura. Vydlážděných cest bylo minimum a mezi městy a vesnicemi v podstatě neexistovaly. Takže když se tito lidé vydali na projížďku, tak v podstatě skákali po polňačkách, které byly navíc plné bahna, a automobily se do něho akorát zabořily. Nikdo nechápal, proč by takovým vynálezem chtěl někdo nahrazovat koně, kteří si se vším poradili. Vždyť kůň je skvělý. Má čtyři nohy, stabilitu, rovnováhu a obrovskou sílu. Tak proč to nahrazovat takovým čarodějným strojem? Na co ty vaše automobily? Vždyť ani nemáte cesty. Co když vám někde dojde palivo, tak ho ani nikde nedoplníte, protože tenkrát neexistovala samozřejmě ani jedna benzínová pumpa.

Problém byl především v infrastruktuře. Nikomu se jí nechtělo budovat, protože automobil v té době téměř nikdo nevlastnil. Právě proto automobil neuspěl, nikdy se nezačal nijak významně používat a lidi, co říkali, že ho nepotřebujeme, měli pravdu. Ale my samozřejmě víme, že takhle to nedopadlo, protože ačkoliv měl automobil docela dost problémů, tak právě ty problémy umožnily vznik úplně nových odvětví. Slyšeli jste o společnosti Michelin? Tato společnost registrovala první patenty na pneumatiky, které byly opravitelné, vyměnitelné, a hlavně umožnily lidem cestovat v automobilech daleko pohodlněji. Samozřejmě naběhli drožkaři, kteří měli zájem pouze o ty pneumatiky, a ne o spalovací motor, ten nechtěli. Dali si to na drožky.

Nakonec to dopadlo tak, že v roce 1900 na Easter Parades v New Yorku byli v ulicích koně a pouze jeden automobil. V roce 1913 se v ulicích nenacházel téměř žádný kůň, ale pouze automobily. Koně s drožkama zůstali v New Yorku už jenom jako historické relikvie nebo atrakce v Central Parku. Jako ti drožkaři nám brzy začnou znít i ti centrální bankéři, kteří budou chodit a říkat, že Bitcoin je jako dobrý, ale my nad tím nemáme kontrolu. My vyvineme na tom blockchainu něco jako kryptoeuro nebo kryptodolar, abychom to měli pod kontrolou a zaručili stabilitu.

Ale v tom právě není ta inovace, protože ta tkví v tom, že nad tím nemá mít centrální autorita kontrolu. Mimochodem, státní kryptoměny by mohly opravdu vzniknout, ale budou muset konkurovat těm, které máme a jsou decentralizované. Otázka je, jestli centrální autority takové konkurenci obstojí a jestli jejich kryptoměny někdo bude chtít používat.

Zdroj: novinky.cz
Automobil Tesla
Automobil Tesla

Vývoj nasazení elektřiny

Elektřina na svém počátku našla uplatnění hlavně ve větších továrnách, ale pár lidí v ní vidělo potenciál i pro domácí použití. Hlavně pro večerní svícení tehdejším novým vynálezem, a to Edisonovou žárovkou.

Většina lidí se opět ptala: Na co? K čemu elektřinu? Na co žárovku? Vždyť my máme čím svítit. Máme svíčky nebo petrolejové lampy. Tak na co ta vaše nebezpečná elektřina? Bohatí lidé ale tuto novou technologii chtěli přijmout. Nechtěli svítit svíčkami nebo petrolejovými lampami. Chtěli zavedení elektřiny a žárovky. Nechali si natáhnout kabely. Dříve neexistovaly ochranné prvky jako například pojistky, jističe nebo proudové chrániče. O čem si myslíte, že psala tehdejší média? O skvělém vynálezu? Ne. Psala o tom, že bláznivým milionářům shořely domy a v nich uhořely děti, protože takový článek má daleko větší čtenost, protože působí na emoce a je zároveň daleko uvěřitelnější, než když se pár zbohatlíků snaží předpovídat budoucnost.

Takže lidé, kteří říkali, že elektřina je nebezpečná a že nemá vůbec žádné využití, měli pravdu. Elektřina se nikdy nijak významně nerozšířila. Samozřejmě, že se rozšířila. Máme zde díky elektřině lepší infrastrukturu a pohodlí. Domácnosti běžně využívají elektřinu pro své spotřebiče, které jim umožňují si ulehčit práci. Mezi lidmi je elektřina už dost zakořeněná a málokdo si dokáže představit bez ní fungovat.

Zdroj: idnes.cz
Jaderná elektrárna v Dukovanech
Jaderná elektrárna v Dukovanech

Vývoj mobilních telefonů

Když přišly první mobilní telefony, pořizovali si je opět jenom geekové a zbohatlíci, kteří nevěděli, co s penězi. Nikde nebyl signál. Ten mobilní telefon byl příliš velký a těžký. Mohlo se s ním telefonovat asi tak čtvrt hodiny, protože po chvíli se v něm vybila baterka. Lidi samozřejmě zase říkali: Na co? Na co mobilní telefon? Vždyť máme všichni telefon doma. Všude jsou telefonní budky. Vždyť nikde není signál. To nikdy nebude fungovat. Navíc to bylo příliš nákladné pořídit si mobilní telefon. Byl problém s infrastrukturou. Nebyl mobilní signál, protože nebylo dost zákazníků a zákazníci to nechtěli, protože nebyl signál. Lidé se smáli těm prvním uživatelům. Vždyť to vůbec nefunguje a za deset minut se to vybije. To nikdy nebude fungovat.

A my dnes už víme, že měli pravdu, protože mobilní telefony se nikdy nijak významně nerozšířily a skončily v propadlišti dějin. Samozřejmě že ne.

Zdroj: italiasmartphonereview.it
Mobilní telefon iPhone SE 3
Mobilní telefon iPhone SE 3

Na závěr

Co jsem těmito příklady chtěl říct? Lidé často nesnáší změnu. Mají rádi pohodlí, když můžou používat věci, které už znají. Viděli jste někdy, jakou vlnu nevole vyvolala třeba jenom změna loga nějaké firmy? To hned všichni začnou diskutovat na Facebooku a všichni jsou najednou grafičtí experti a píšou tam: Ne, to je úplně špatně to logo, já bych to udělal jinak. Polovina lidí volá po tom, že se vůbec to logo měnit nemělo.

Nebo když se do firmy nasadí nový informační systém. Ne, co to ti ajťáci zase udělali. To je úplně zbytečné. Všechno fungovalo skvěle. Starý systém měl sice nějaké mouchy, ale to by se dalo opravit, tak proč tento nový systém? To je absolutně nepoužitelné. To za měsíc nikdo nebude používat.

Chci tím dále říct, že takhle bychom se nikam neposunuli jako lidstvo. My přeci potřebujeme změnu. Potřebujeme inovace, abychom nestáli na místě. Všichni si myslí, že když přijde nová technologie, že je hned skvělá a dokonalá a okamžitě použitelná, ale jak jste se mohli přesvědčit v tomto článku, tak víte, že takhle nové technologie nenastupují. Technologie jsem vždycky ve své první fázi pomalejší a špatně použitelné a pro většinu lidí znamenají jenom totální zbytečnost. Přitom jejich myšlenka nebo potenciál může být skutečně revoluční. To ale většina lidí nevidí. Většina lidí vidí jenom nějakou otravnou změnu.

Když slyším nebo čtu v médiích, že Bitcoin je jen dočasná věc, teď populární a že nemá reálnou budoucnost, tak vím, že se přesně vyvíjí tak, jak má. Nechává mě to v klidu spát. Kdybychom podle této logiky pořád jen něco kritizovali a neakceptovali, tak bychom pořád lovili mamuty a žili v jeskyních. Děje se přeci naprostý opak díky internetu. Díky tomu jsme schopni přenášet informace daleko rychleji a po celém světě. To přeci lidský vývoj akceleruje. Myslím si, že Bitcoin pomaličku opouští tu první bolestivou fázi a že začíná světu dokazovat, že v mnoha ohledech může být obrovským přínosem. Pozor, to ale neznamená, že Bitcoin nemá žádné problémy. Má a spousta kritiků na ně upozorňuje a v mnoha ohledech mají určitě pravdu. O těchto problémech bych rád napsal další článek.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
1

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.