Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Problémy centralizovaných bank a proč je nástup kryptoměn nevyhnutelný

Publikováno

Vynález Bitcoinu měl hlavně jeden důležitý cíl. Odstranit potřebu důvěryhodné třetí strany a umožnit dvěma ochotným stranám provádět transakce přímo, aniž by musely trpět nedostatky modelu založeného na důvěře.

Důvodem je skutečnost, že moderní banky mají spoustu nedostatků a nevýhod, které v konečném důsledku pociťuje spotřebitel. Ta nejdůležitější je, že vzhledem ke své centralizované povaze podléhají lidským zásahům. Mohou být nespolehlivé, zranitelné vůči bezpečnostním hrozbám, účtovat si šílené částky poplatků, a dokonce i být neobjektivní.

Právě tyto problémy a slabiny současných finančních systémů ve světě jsou důvodem, proč kryptoměny v budoucnu připraví půdu pro lepší bankovnictví a platby. Pojďme se na jednotlivé problémy současných bank podívat trochu podrobněji.

Nespolehlivost

Ano, je to tak – tradiční centralizované banky mohou být nespolehlivé. Pokud používáte mobilní bankovnictví a jejich servery jsou mimo provoz, ztratili jste přístup ke svým financím. Můžete se samozřejmě pokusit nalézt bankomat a vybrat peníze v hotovosti, ale může se vám stát, že bankomaty mohou být mimo provoz také.

Nezáviděníhodná situace, zvláště pokud se nacházíte v časovém presu a potřebujete peníze, ale mobilní aplikace vaší banky píše “právě probíhá údržba”. Stát se může kdykoli a komukoli a spoustu lidí to trápí.

Na druhou stranu kryptoměny nikdy nepřestanou fungovat, protože používají automatizované systémy a jejich software ze své podstaty nevyžaduje příliš mnoho lidských zásahů nebo interakcí. Jsou dostupné v každou denní dobu, včetně víkendu či svátků.

Dnes se kryptoměny obvykle nakupují prostřednictvím kryptoměnových platforem a ukládají se do bezpečných kryptopeněženek, jako je Metamask nebo Ledger. Tyto digitální měny jsou decentralizované a fungují velmi bezpečně. Stačí vám k tomu jen počítač nebo mobilní telefon a připojení k internetu.

Někdy až absurdní poplatky

Podle federálního Úřadu pro finanční ochranu spotřebitelů (Consumer Financial Protection Bureau) vydělají banky na poplatcích za přečerpání účtu více než 15 miliard dolarů ročně. To je 15 miliard dolarů z kapes lidí do jejich kapes.

To však není jediný poplatek, neboť poplatky mohou mít mnoho různých podob, včetně poplatků (pokuty) za zpoždění, vrácení peněz, použití bankomatu, použití bankomatu jiné banky, převody peněz či třeba poplatky za mezinárodní převody. U kryptoměn tolik poplatků nenajdete.

Nejběžnější poplatky za kryptoměnové transakce se nazývají poplatky za plyn (gas), což je v podstatě odměna poskytovaná těžařům za vložení transakcí do blockchainu a jejich provedení.

Transakce mohou trvat celou věčnost

U centralizovaných bank mohou transakce (v závislosti na typu transakce) trvat opravdu dlouho. U velkých částek v hotovosti nebo mezinárodních plateb to může trvat i více než týden. Na první pohled to může vypadat v pořádku, ale co když se zrovna nacházíte uprostřed situace, jako je ukrajinsko-ruská válka. Nemáte týden, ale minuty.

Na rozdíl od tradičních bankovních systémů, které mají fronty a protokoly, jimiž je třeba se řídit, jsou kryptoměnové transakce extrémně rychlé. což nabízí ekonomikám lepší možnost rychlého rozvoje. Kryptoměny nemají pracovní dobu a jsou k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V důsledku toho se kryptoměny ukazují jako klíčové pro nastolení postbankovní a postpeněžní finanční éry.

Předsudky a profilování

Vzhledem k tomu, že bankovní transakce a finanční služby jsou závislé na číslech účtů a osobních údajích, je zde další nebezpečí. V případě sporu s úředníky může banka záměrně zdržovat transakce, nebo v horším případě zmrazit váš majetek. Každý měsíc banky a burzy zmrazí životní úspory tisícům lidí.

Moderní centralizované banky mají k dispozici vaše demografické údaje, informace o minulosti a výdajové zvyklosti. Věřte tomu nebo ne, jejich zacházení se zákazníky může být někdy těmito údaji ovlivněno. Ale může to být i horší; banky mohou nechat zatknout své vlastní zákazníky.

Koncem roku 2021 byl zatčen Joe Morrow, třiadvacetiletý muž, který tvrdil, že mu U.S. Bank odmítla proplatit šek poté, co jej rasově profilovala a na základě toho řekla, že výplatní šek je falešný. Joe Morrow se nakonec dočkal spravedlnosti a vyrovnání, ale to nic nemění na tom, že centralizované banky mohou být ovlivněny k přijímání špatných rozhodnutí prostou lidskou zaujatostí.

Kryptoměny jsou zcela osvobozeny od kontroly třetích stran. Tato decentralizovaná povaha minimalizuje lidské interakce, díky čemuž fungují bez předsudků. Kryptoměny vás nesoudí ani neprofilují, to dělají centralizované banky.

Sběr dat

Je pravda, že mnoho platforem dnes sdílí vaše údaje s třetími stranami. Jedna věc je však shromažďování vašich údajů platformou sociálních médií a druhá věc je shromažďování vašich citlivých údajů bankou, jako jsou údaje z pasu nebo občanského průkazu, adresa bydliště či třeba informace o zaměstnání.

U bank jsou tyto typy informací vyžadovány, protože banky fungují na modelu založeném na důvěře a na dalších specializovaných mechanismech. Díky nákupům banky velmi dobře vědí, kde se nacházíte, co se vám líbí a mnoho dalších věcí. Existuje nebezpečí, že centralizované banky mohou vaše osobní a citlivé údaje sdílet se svými pobočkami nebo partnery či nákupčími třetích stran.

Problémy se zabezpečením

Banky jsou často cílem kybernetických útoků a některé z nich jsou úspěšné. Zkušení hackeři a inženýři se dokáží nabourat do mnoha webových portálů a mobilních bankovních aplikací. Systémy jsou také náchylné k podvodům a zejména ke zpronevěrám peněz. U kryptoměn jsou podobné hrozby méně pravděpodobné, protože díky jejich decentralizované povaze neexistuje žádný centrální zdroj moci. (Nebavíme se samozřejmě o držení kryptoměn na centralizovaných burzách apod., které naopak bývají častými terči hackerských útoků.)

Namísto spoléhání na jeden centrální zdroj energie se krypto spoléhá na distribuovanou síť počítačů po celém světě. Kryptoměny jsou bezpečnější, spolehlivější a odolné proti manipulaci, protože při transakcích používají anonymní identifikační čísla.

Závěrem

Díky síle kryptoměn nemusí lidé trpět nedostatky moderního finančního systému. I když je kryptografie jako celek stále v počátcích, výhody kryptoměn a blockchainu již využívají miliony lidí. Lidé si zaslouží něco lepšího.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
15
3

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.