Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nejhorší čtvrtletí bitcoinu za posledních 11 let

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Bitcoin (BTC) zaznamenal nejhorší čtvrtletní ztrátu za posledních 11 let, přičemž nejen cena, ale i aktivita na blockchainu za poslední tři měsíce prudce klesla.

Ve druhém čtvrtletí končícím 30. června cena Bitcoinu klesla z přibližně 45 000 USD (na začátku čtvrtletí) na cenu cca. 19 884 USD před půlnocí 30. června. To podle kryptoanalytické platformy Coinglass představuje 56,2% ztrátu.

Tak špatné čtvrtletí bitcoin dlouho nezažil

Jedná se o vůbec nejprudší pokles ceny od třetího čtvrtletí roku 2011, kdy se BTC propadl z 15,40 USD na 5,03 USD, což vyjádřeno v procentech představovalo více než 67 %. Aktuálně je situace horší než během medvědích trhů v letech 2014 a 2018, kdy se cena bitcoinu v nejhorších čtvrtletích propadla o 39,7 %, resp. 49,7 %.

V uplynulém čtvrtletí zaznamenal Bitcoin osm týdenních červených svíček v řadě a v červnu došlo k propadu o více než 37 %, což jsou nejtěžší měsíční ztráty od září 2011, kdy se cena za měsíc propadla o více než 38,5 %.

Objevují se také známky toho, že investoři se během medvědího období do trhu nehrnou, nebo jim došly finanční prostředky. Dobře to ilustruje snižující se aktivita na blockchainu, přičemž spotový objem bitcoinu – celkové množství mincí, které byly v rámci transakcí přesunuty – klesl podle analýzy společnosti Arcane Research z 29. června o více než 58,5 % za pouhých devět dní.

80 000 bitcoinových milionářů vymazáno

Jak obtížná je nyní situace na kryptoměnovém trhu nám říká následující číslo. Více než 80 000 investorů do Bitcoinu (BTC) přišlo v důsledku propadu kryptotrhu o status milionáře.

Ještě 12. listopadu, jen několik dní poté, co Bitcoin dosáhl nového historického maxima kolem 69 000 dolarů, byl, podle údajů společnosti BitInfoCharts, zůstatek na 108 886 adres BTC zůstatek vyšší než 1 milion dolarů.

V době, kdy se cena bitcoinu pohybovala kolem 20 000 USD, tak počet adres, které obsahují BTC v hodnotě více než 1 milion USD, poklesl na pouhých 26 284 adres. To jinými slovy znamená, že počet těchto milionářů se za posledních devět měsíců snížil o více než 75 %.

Dramatický pokles ceny vlajkové kryptoměny ovlivnil také počet velryb – těch, kteří se mohou pochlubit bitcoinovou peněženkou v hodnotě více než 10 milionů dolarů. Zatímco v listopadu loňského roku existovalo 10 587 adres s minimální hodnotou 10 milionů dolarů, dnes má stejný status jen 4 342 adres, což představuje pokles o 58 %.

Ale je tady i jedna pozitivní věc. Tím, že cena BTC během medvědího trhu klesla, přibylo více než 13 000 nových “wholecoinerů”, tedy peněženek, které obsahují alespoň jeden celý bitcoin. Tím se celkový počet wholecoinerů zvýšil na více než 860 000.

I ostatní trhy zažívají krušné časy

Chaos a zkáza není výsadou pouze kryptoměnového trhu. Díky vysoké inflaci a rostoucím úrokovým sazbám dostal zabrat i tradiční akciový trh, který se někteří nezdráhají označit za “nejhorší čtvrtletí v historii” pro akcie vůbec.

Charlie Bilello, generální ředitel poradenské společnosti Compound Capital Advisors, sdílel na Twitteru graf, podle kterého se index S&P 500 v první polovině roku 2022 propadl o 20,6 %, což je nejhorší začátek roku pro tento index od roku 1962. Tehdy byla situace ještě o něco horší a cena odepsala -26,5 %.

V důsledku obtížných ekonomických podmínek došlo k rozsáhlému propouštění zaměstnanců mnoha kryptoměnových společností, včetně Gemini, Crypto.com a BlockFi. Naposledy pak známá a oblíbená platforma pro obchodování s kryptoměnami a akciemi, Bitpanda, snížila počet svých zaměstnanců o téměř tři stovky.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.