Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se stupňuje – a co Bitcoin?

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Kryptoměnové a akciové trhy utrpěly v poslední době výrazné ztráty. Podle všeho to má úzkou souvislost se vzrůstající nejistotou ohledně hrozby ruské invaze na Ukrajinu. Rusko na hranicích se svým sousedem shromáždilo krom různé vojenské techniky také více než 100 000 vojáků.

Napětí roste, mnohé státy vyzvaly občany k opuštění Ukrajiny a spekuluje se, že prezident Vladimir Putin již vydal rozkaz k invazi, ke které by mohlo dojít během příštího týdne (skloňuje se úterý či středa). Ruští představitelé jakékoli plány na invazi samozřejmě popírají a obviňují západní vlády z šíření dezinformací.

Napětí na rusko-ukrajinské hranici roste

V důsledku tohoto napětí mezi Ruskou a Ukrajinou bitcoin (BTC) na konci týdne poklesl na hodnoty kolem 42 000 dolarů. Stalo se tak po týdnu, kdy se bitcoinu poprvé po delší době podařilo překonat hranici 45 000 USD.

Bitcoin byl zřejmě ovlivněn zprávami z amerických médií, kdy třeba americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že se nacházíme v okamžiku, kdy vojenská invaze může přijít prakticky kdykoli. Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan zase řekl, že současné vojenské postavení Ruska v regionu jej nyní staví “do pozice, kdy je schopno provést rozsáhlou vojenskou akci”. Britský premiér Boris Johnson zase označil situaci v Rusku a na Ukrajině za “nejnebezpečnější okamžik”, kterému Evropa za poslední desetiletí čelila.

Není proto divu, že mnohé země (namátkou jmenujme třeba Spojené státy, Finsko, Dánsko či Spojené království) již požádaly své občany, aby okamžitě Ukrajinu opustili.

Nervozita na trzích

V posledních hodinách byly ovlivněny také tradiční finanční trhy. Dow Jones klesl o 500 bodů, zatímco Nasdaq se propadl o více než 2 %. To mohlo v pátek tlačit dolů i cenu bitcoinu. V posledních několika měsících jsme byli svědky toho, jak bitcoin a další kryptoměny úzce korelují s ostatními tradičními finančními aktivy.

Bude velmi důležité sledovat, co se v nadcházejících dnech stane mezi Ruskem a Ukrajinou. To by mohlo mít velký dopad nejen na bitcoin, ale také na tradiční finanční trhy po celém světě. Svou roli u investorů sehrály i obavy z inflace, neboť inflace v USA včera dosáhla nejvyšší úrovně za posledních 40 let. Ve světě tak dochází ke zvyšování úrokových sazeb a nervozita investorů roste.

Ruská invaze na Ukrajině je prostě něco, co by mohlo ohrozit stabilitu v Evropě a co by mohlo trhy poslat směrem dolů. Je také třeba vzít v úvahu, že pokud se invaze na Ukrajinu stane skutečností, konflikt by se mohl rozšířit i do dalších zemí včetně pobaltských států. Navíc pokud by bitcoin a tradiční trhy začaly klesat, přidaly by se i altcoiny. Během turbulentního období na trzích by tedy nemusel existovat žádný bezpečný přístav, altcoiny budou s největší pravděpodobností klesat ještě rychleji než ostatní aktiva včetně bitcoinu.

Vitalik Buterin k aktuální situaci

Fanoušky kryptoměn bude zajímat, že se k situaci vyjádřil také (v Rusku narozený) spoluzakladatel etherea Vitalik Buterin

Útok na Ukrajinu může Rusku, Ukrajině i lidstvu jen uškodit. “O tom, zda se situace vrátí na mírovou cestu, nebo dojde k válce, může nyní rozhodnout nikoli Zelenskij, nikoli NATO, ale Kreml. Doufám, že se rozhodnou moudře.

Mimochodem Vitalik Buterin se v roce 2017 setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a po jejich setkání se prý Putin začal zajímat o technologii blockchain.

Závěrem

Aktuálně je situace velmi nepřehledná, a přestože se horečnatě jedná, výsledek zatím žádný. Pevně věřím, že zdravý rozum nakonec zvítězí a situace se zklidní.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
11
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.