Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Digitální dolar na obzoru, má šanci změnit celý kryptoměnový průmysl

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Minulou středu vydala Bidenova administrativa dlouho očekávaný a ostře sledovaný exekutivní příkaz týkající se kryptoměn. Kromě toho, že Biden v příkazu poskytl obecný obrázek o postoji administrativy ke kryptoměnám, tak nám také prozradil, že administrativa urychlí své výzkumné a vývojové úsilí o vytvoření CBDC.

Digitální dolar

Jaké by toto rozhodnutí mohlo mít důsledky? Nathaniel Whittemore ve svém podcastu “The Breakdown With, NLW” poznamenal, že zavedení digitálního dolaru bude mít s největší pravděpodobností dopad na zdanění, distribuci stimulačních balíčků, finanční dohled, fiskální politiku, měnovou politiku a v neposlední řadě také na geopolitické boje o moc.

Whittemore prozradil, že digitální dolar by neměl svou hodnotu, která by se dala přirovnat k něčemu jinému, a byl by zcela pod kontrolou Federálního rezervního systému (Fedu), stejně jako nyní fiat. Využil k tomu přirovnání, že je to stejné, jako kdyby měl účet u Fedu, a uvedl, a že by bylo hlavně snazší “platit a vybírat daně” a také rozdělovat “stimulační šeky”. Whittemore prozradil, že “stimulační šeky jsou jednou z hlavních součástí skutečnosti, proč se téma zavedení digitálního dolaru v loňském roce ve větším měřítku objevilo.

Jak však Whittemore dále dodává, většina debat kolem digitálního dolaru se bude pravděpodobně točit kolem ještě přesnějšího dohledu a přehledu, který by díky němu Fed nad tokem peněz získal. Vláda sice bude pravděpodobně argumentovat, že to pomůže omezit finanční kriminalitu, ale zároveň bude čelit pokušení sledovat transakce běžných občanů. Nelze se proto příliš divit, že myšlenka CBDC znepokojuje zastánce ochrany soukromí.

Výhody digitálního dolaru

Digitální dolar má na jedné straně mnoho potenciálních výhod, od snazších a levnějších transakcí po lepší aplikace fiskální a měnové politiky, které řeší problémy nerovnosti, ale zároveň představuje potenciální riziko pro soukromí. V minulosti se generální ředitel společnosti Accenture, David Treat, na adresu digitálního dolaru vyjádřil slovy:

Co se týče digitálního dolaru a přeshraničního pohybu peněz, existuje obrovské opodstatnění pro to, aby bylo možné posílat peníze stejně snadno, jako si poslat textovou zprávu s obrázkem. Možnost používat tokenizovanou verzi fiat měny a pohybovat hodnotou je nesmírně důležitá.

Síla digitální měny centrální banky spočívá v tom, že stejně jako dolarová bankovka, kterou vytáhnu z kapsy nebo peněženky je digitální dolar dolarem bez ohledu na to, kde se nachází. Tokenizovaná verze amerického dolaru v podobě digitální měny centrální banky by se těšila stejné důvěře a jasnosti, protože má tu plnou podporu, víru a kredit vlády USA (nebo centrální banky), která ji vydala.

Fed v souvislosti s obavami o ochranu soukromí uvádí, že digitální dolar by zajistil vhodnou rovnováhu mezi ochranou práv spotřebitelů na soukromí a poskytnutím transparentnosti nezbytné k odvrácení trestné činnosti.

Představuje digitální dolar hrozbu pro bitcoin?

V červenci loňského roku předseda Fedu, Jerome Powell, uvedl, že zavedení digitálního dolaru by snížilo potřebu kryptoměn, kdy přímo řekl:

Není potřeba používat kryptoměny, pokud byste měli digitální americkou měnu.”

Whittemore se však domnívá, že tomu tak není, a uvádí, že pokud by Fed skutečně považoval Bitcoin nebo jiné kryptoměny za konkurenci, společně se spuštěním CBDC by kryptoměny jednoduše zakázal.

Whittemore se tak domnívá, že digitální dolar by byl pro krypto, a zejména pak pro Bitcoin, dobrý. Podle něj není účel kryptoměn jen transakční, a zvýšená kontrola Fedu (v protikladu k neměnné povaze bitcoinu a dalších aktiv) jen povzbuzuje ty, kteří bitcoin používají, aby se i nadále vyhýbali svévolné povaze fiat peněz. Hlavní devizou digitálního dolaru by pak podle něj byl vznik nových cest pro co jednodušší vstup do světa kryptoměn.

Digitální měny dalších států

Krom Spojených států, které vznik digitálního dolaru pečlivě zkoumají, je na poli digitálních měn nejdále asi Čína se svým projektem digitálního jüanu. Ten si, krom místních obyvatel, mohli poprvé (během zimních olympijských her) vyzkoušet i obyvatelé cizích států.

A co se týče Evropy, tak i tam Evropská centrální banka intenzivně zkoumá, jak bezpečně digitální euro spustit. Samotná prezidentka ECB, Christine Lagarde, se v minulosti již několikrát pozitivně vyjádřila k celkové užitečnosti digitálního eura.

Našince pak bude určitě zajímat, jak vypadá situace v České republice. Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB, k tomu říká, že ČNB sice pozorně sleduje vývoj a debaty ve světě, ale zavedení digitální koruny v České republice není otázkou nejbližších let. Na otázku, jak si představuje fungování CBDC, dodal:

Představoval bych si, že by digitální měna hodně kopírovala fungování hotovosti. Moje osobní představa je, že bych měl peněženku v mobilním telefonu, kterou bych si nabíjel ze svého účtu nebo z bankomatu a poté platil penězi, které jsou anonymní a transakce s nimi nikdo nesleduje.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.