Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Co se stalo s firmou Celsius Network a její nativní kryptoměnou CEL?

Jan Šemora
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Zdroj: coinmarketcap.com

celsius cel token

V posledních dnech až týdnech si prochází kryptoměnový trh prudkým ochlazením bez náznaku jakékoli euforie a přechází až do extrémně depresivní nálady. Tomu nepomohlo ani to, když firma Celsius Network 12. června 2022 oznámila, že musí pozastavit veškeré výběry na své platformě pro poskytování půjček s odvoláním na “extrémní podmínky na trhu” a potřebu “stabilizovat likviditu”.

Co je firma Celsius Network?

Celsius Network je firma založena v roce 2017, zaměřená na půjčování kryptoměn a generování úrokových výnosů tím, že každý týden využívá 80 % všech svých výnosů z půjček na vyplácení uživatelům, kteří drží své kryptoměny v Celsius peněžence – Android nebo iOS aplikaci.

Asi většina z vás, kteří čtou právě tento článek, zná ty nejznámější kryptoměny jako jsou Bitcoin a Ethereum. Právě Bitcoin představil koncept “nedostatku digitální měny”, což ve spojitosti s Bitcoinem můžeme jednoduše vyložit tak, že již nikdy nevzniklo větší množství Bitcoinu, než bylo v roce 2009, při jeho vzniku, určeno tvůrcem – Satoshi Nakamotem.

Ethereum na to později navázalo s konceptem takzvaných “smart contract”, což můžeme přeložit jako “chytré kontrakty” a možnost zároveň, aby kdokoliv mohl vydat novou kryptoměnu, která bude fungovat na základě sítě Ethereum (ERC-20 tokeny – USDC, DAI, UNI, MKR a mnoho dalších…)

Právě možnost vydávat vlastní kryptoměny vedla k ICO mánii v roce 2017, která opět velmi rychle opadla a mnoho projektů, které byly během této mánie představeny, záhy selhaly. Jednou z firem, kterým se podařilo přežít, je právě Celsius Network. Nejen, že projekt přežil, dále se aktivně rozvíjel a budoval, ale po dlouhém konsolidačním období doslova explodoval.

Jaký problém Celsius řeší?

Dejme tomu, že máte své finanční úspory na běžném spořícím účtu v bance. Usilovně jste pracovali, snažili jste se vydělat co nejvíce peněz, ale k tomu si stále nemůžete dovolit nic nad rámec běžných měsíčních výdajů a malého bezpečnostního “polštáře” pro případ, kdyby se něco stalo.

Je naprosto jasné, že přesně takto vnímá svoji finanční situaci mnoho lidí nejen v Čechách, ale i po celém světě. Světová pandemie koronaviru tento fakt ještě podtrhla. Mnoho lidí se ocitlo v situaci, kdy si bez práce nemohli vystačit s penězi ani nadcházející týdny nebo další měsíc.

Tato situace nastává z jednoho jednoduchého důvodu. Běžní lidé nemají přístup k nástrojům, které by umožňovaly, aby jejich peníze pracovaly za ně. Myslím tím to, že by vaše peníze v bance měly každý měsíc generovat úrok – přesně tímto způsobem přeci samotné banky fungují. Půjčují vaše vložené peníze a 100 % úroků z těchto půjček si nechávají pro sebe a své akcionáře. Zároveň většina lidí není tak zdatných, aby si našli efektivní způsoby, jak generovat další peníze ze svých úspor.

Od toho ale vznikla firma Celsius Network! 

Zdroj: coingape.com

celsius network

Co kdybyste si vzali část svých našetřených peněz, převedli je na určité ze stabilních kryptoměn (USDC, USDT – digitální měna, která 1:1 odpovídá hodnotě amerického dolaru), vložili je do své Celsius peněženky a naprosto bez práce pro sebe generovali 10 % úrok na digitálních dolarech každý rok?

To vše bez nákladů. Mít možnost uzamknout své peníze na určitou dobu a naprosto bez poplatků. To zní jako nabídka, která se neodmítá. Kdykoliv se vám ale zdá něco až moc dobré, většinou tomu tak není.

Abychom pochopili, jak je možné, že uživatelé dostávají zhodnocení i 10 % úrok ročně, musíme si detailně projít celý finanční model této firmy a zodpovědět si tu hlavní otázku: Kde se vlastně tyhle úroky berou?

Jak Celsius generuje příjmy a následně odměny pro své uživatele?

Jak už jsem předtím okrajově zmiňoval, Celsius vyplácí úroky svým uživatelům každý týden tak, že vezme 80 % ze svých příjmů za předchozí týden a ty pak distribuuje svým uživatelům na základě konkrétního množství kryptoměn, které mají ve své peněžence.

Jedna věc, která je na firmě Celsius unikátní, je fakt, že si stojí za tím využívat pouze 20 % svých příjmů na provoz celé firmy. Přestože zbylých 80 % vyplácí samotným uživatelům, firma je i tak dlouhodobě zisková. Tedy byla.

Celsius generuje své příjmy tím, že vydává půjčky. Půjčky nejen uživatelům služeb Celsius, ale i obrovským finančním institucím.

Když pošlete do své Celsius peněženky kryptoměny, mince se automaticky přesunou do takzvané sběrné rezervy (zabezpečená blockchain peněženka) jednotlivých mincí (BTC, ETH, XRP, USDC…) a odtamtud jsou půjčovány finančním institucím a uživatelům, kteří platí z těchto půjček úroky. Ve chvíli, kdy tyto instituce nebo uživatelé platí svůj úrok z půjčky, Celsius okamžitě využívá 80 % těchto příjmů k nákupu jednotlivých kryptoměn, které máte v peněžence a ty vám každý týden připisuje na účet jako odměnu za to, že své kryptoměny v peněžence stále držíte.

Zdroj: defiexplore.com
Změny v zálohách (kolaterálu)
Změny v zálohách (kolaterálu)

Rizika spojená s půjčováním kryptoměn

Kdykoliv Celsius půjčí peníze nebo kryptoměny, je největší riziko spojeno s tím, aby byl dlužník (osoba, instituce, firma..) schopen tuto půjčku během domluveného období splatit. Jak tedy Celsius pracuje s tímto rizikem?

Narozdíl od běžných bank, které všichni běžně využíváme, Celsius vydává pouze půjčky kryté zálohami (kolaterál – zajišťovací aktivum). To znamená, že ke každé půjčce, o kterou si instituce nebo uživatel zažádá, je nutné přiložit zajišťovací aktivum jako přímou pojistku toho, že budou moci půjčku v budoucnu splatit. Ukážeme si to na konkrétním příkladu.

Řekněme, že nějaká instituce potřebuje půjčit 100 bitcoinů od Celsiusu a cena 1 bitcoinu je v době vydání půjčky 10 000 dolarů. Celková hodnota půjčky je tedy 1 000 000 dolarů. Aby si tato instituce mohla 100 bitcoinů od Celsiusu zapůjčit, musí předložit před uskutečněním půjčky 2 000 000 dolarů jako zálohu. Tohle je typický příklad takzvané půjčky 50 % LTV. LTV znamená Loan-To-ValueZákazník musí podle smlouvy dodat zálohu (zajišťovací aktivum) ve dvojnásobné hodnotě samotné půjčky.

Dejme tomu, že hodnota bitcoinu stoupla z 10 000 dolarů na 11 000 dolarů a probíhající půjčka je stále nesplacená. Nová hodnota LTV je v tu chvíli automaticky upravena na 55 %. Celsius Network vydávají takzvanou žádost k dodatkové úhradě (margin call) vůči uživatelům nebo institucím, které si bitcoiny zapůjčily a požaduje o zvýšení zálohy tak, aby hodnota LTV klesla opět na 50 %.

Pokud tato instituce nebo uživatel na požadavek na zvýšení zálohy nereaguje a cena bitcoinu bude nadále stoupat – například na 15 000 dolarů, což by znamenalo automatickou úpravu hodnoty LTV na 75 %, Celsius Network by v tu chvíli vydal pokyn k likvidaci původních předložených záloh (2 000 000 dolarů) tak, aby včas zachránili původních 100 bitcoinů, které měly na začátku hodnoto 1 000 000 dolarů a nyní mají hodnotu 1 500 000 dolarů.

Co se tedy stalo za problém?

Celsiův nativní token CEL se dostal do volného pádu krátce po oznámení, že 12. června pozastavuje výběry. Zdá se, že zbytek kryptoměnového trhu následoval jeho příklad, i když s méně výraznými ztrátami.

Během několika hodin po oznámení se token CEL propadl o 70 % během jediné hodiny. Následující den se obchodoval o více než 40 % opět v klesající tendenci.

Celsius trvá na tom, že nepoužívá kryptoměny zákazníků k ničemu jinému než k půjčování v rámci protokolu a operacím těžby bitcoinů. Chlubí se svědectvími o své “transparentnosti” a “auditech v reálném čase”.

Zdá se, že krátkodobou příčinou Celsiových potíží je Lido’s Staked Ether (stETH) token, který je navázán na Ethereum (ETH). stETH představuje ETH uzamčené na chainu Ethereum 2.0 – chain, který běží paralelně s hlavním blockchainem Etherea, který se nakonec spojí s hlavní sítí Ethereum v události známé jako Merge, čímž se síť převede z mechanismu proof of work (PoW) consensu na proof of stake (PoS).

Na platformách DeFi se stETH často používá jako kolaterál k zapůjčení ETH. Problém je v tom, že stETH nedávno ztratil navázání na ETH, což ohrožuje tyto pozice. Vzhledem k tomu, že držitelé prodávají a datum sloučení (Merge) se utápí v nejistotě, je nyní na stETH silný prodejní tlak.

Tak co to má společného s Celsiem? Platforma DeFi uzamkla finanční prostředky zákazníků do stETH a depeging stETH. To mohlo vyvolat vlnu zpětných odkupů, což vyvolalo krizi likvidity.

Celsiovy současné strasti přicházejí pouhý měsíc po kolapsu dalšího nositele standardu DeFi, Terra. Stabilní coin platformy, vázané na dolar, UST, klesl na nulu poté, co jeho první případ použití – zisk 20 % výnosů na Anchor – ohrozila nejistota trhu. Následoval problém, kde byly spáleny miliardy UST. Tisknutí LUNA tokenů bylo příliš rychlé pro algoritmus fixace. Celý ekosystém byl zničen.

Po nedělním zmrazení výběrů Celsiův rival Nexo navrhl odkoupení určitých likvidních aktiv, aby Celsius měl možnost vyplácet alespoň část. Vzhledem k tomu, že širší kryptoměnový trh je hluboko v červených číslech, nastal bouřlivý čas zejména pro DeFi a krypto obecně.

Mějte tedy své kryptoměny ideálně na svých vlastních peněženkách. Pokud můžete, měli byste možná opustit jiné podobné ekosystémy, jelikož snadno může dojít k dalšímu zhroucení. Z DeFi se teď aktuálně stal domeček z karet. Dávejte tedy pozor, ať případně o své peníze nepřijdete.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.