Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

A co když přijde apokalypsa – má Bitcoin šanci přežít ceslosvětový kolaps? (1. díl)

Publikováno

Pokud se bavíme o bitcoinu, často používáme termín “anti-fragile” nebo “odolný vůči cenzuře”. Platily by ale tyto termíny i v případě, že by byl internet záměrně odpojen nebo by došlo k nějaké strašlivé, katastrofické události?

Krátká odpověď? Ano, Bitcoin může přežít apokalypsu. A nejen to, Bitcoin je ve skutečnosti nejrobustnější sítí na světě a tudíž je také velmi pravděpodobné, že by v případě nějaké apokalyptické situace fungoval i nadále.

Podmínky pro přežití BTC

Potřebujeme k používání bitcoinu internetové služby? Ne. Potřebujeme energii ze sítě? Ne. Myšlenka používání bitcoinu “mimo síť” zahrnuje mnoho různých králičích nor, které budeme postupně zkoumat. Tento článek je pokusem odpovědět na hypotetickou otázku a ukázat, že již nyní existují různé možnosti, jak lze posílat bitcoiny bez závislosti na internetu nebo elektrické síti.

Bitcoin jsou peníze odolné vůči apokalypse. Je to výsledek práce, nápadů a úspěchů mnoha pracovitých a inovativních lidí, kteří se bitcoinu věnují.

Zajímavá otázka na toto téma zazněla již v roce 2019 během konference Magical Crypto Conference, kdy se Elaine Ou zeptala Adama Backa, generálního ředitele společnosti Blockstream:

“Takže kdyby na nás zítra Čína odpálila atomovou bombou a my jim to vrátili a všechny internetové propojovací body by byly zcela zničeny, je myslitelné, že by lidé mohli použít decentralizované technologie a bitcoinovou síť obnovit?”

Adamova odpověď:

“Myslím, že BTC síť by překvapivě fungovala i po této události. Myslím tím, že by se sice snížila hashovací rychlost, ale předpokládám, že ve švýcarských Alpách v nějakém bunkru nebo na Novém Zélandu či na jiných takhle odlehlých místech se také těží. Existují místa, která by byla i nadále vzájemně propojena, případně by využívaly ke komunikaci satelity.”

Bez internetu

Existuje mnoho příkladů, kdy vlády cenzurovaly přístup svých občanů k internetu. Skupina Jigsaw, která patří pod společnosti Google, která provádí výzkum výpadků internetu, učinila následující zjištění:

“Ačkoli údaje před rokem 2016 jsou kusé a skutečný celkový počet výpadků internetu je pravděpodobně neznámý, za posledních deset let bylo zdokumentováno a ověřeno téměř 850 úmyslných výpadků. Z toho 768 vypnutí v 63 zemích proběhlo během posledních pěti let.”

Níže přikládám některé konkrétní příklady vypnutí internetu:

  • Egypt: V roce 2011 egyptská vláda v důsledku protivládních protestů fakticky vypnula internet pro své občany. Po dobu pěti dnů zůstalo 93 % egyptských sítí zcela nedostupných.
  • Súdán: V létě 2019, po vládním útoku na demonstranty, který vedl k úmrtí téměř 100 lidí, použila súdánská vláda částečné a poté úplné vypnutí internetu. Vypnutí trvalo přibližně pět týdnů.
  • Myanmar: V důsledku násilností mezi armádou a Arakanskou armádou byl od 19. června 2019 internet na většině území země odpojen. Myanmar má dosud nejdelší výpadek internetu na světě.
  • Kazachstán: Všichni máme v paměti obrovské nepokoje ze začátku letošního roku, kdy došlo k násilným střetům mezi demonstranty a orgány státní bezpečnosti, včetně policie a národní gardy.

Dokonce i Světové ekonomické fórum (WEF) se zmiňuje o kybernetickém útoku, při kterém dojde k nějaké události, kdy by všechna zařízení musela být zcela odpojena od internetu. WEF také nedávno provedlo “kybernetický polygon”, což bylo cvičení, které takovouto událost simulovalo. Cvičení se zúčastnili vedoucí pracovníci velkých nadnárodních společností, nevládních organizací a úředníci různých vlád.

Skutečnost je tedy taková, že internet může (a v minulosti se to již mnohokrát stalo) být záměrně vypnut. Znamená to však, že lze vypnout i samotný bitcoin? Tak to tedy rozhodně ne.

Bitcoin: peníze odolné proti apokalypse

Pojďme si teď zkusit představit, jak by asi tak vypadal apokalyptický scénář. Pokud by k němu došlo, hypoteticky bychom přišli o: internet, elektřinu, dodávky potravin, vody, benzínu a veřejnou dopravu.

Co je skvělé, je fakt, že bitcoin lze používat i v této situaci. Nejenže můžete stále posílat bitcoiny různými způsoby, ale můžete také spustit uzel a teoreticky dokonce i těžit bitcoiny. Ta zásadní myšlenka je o tom, že i když vypadne internet a elektřina, můžete stále bitcoin používat. Nemusí to být nutně snadné, ale je to možné.

Asi se teď ptáte, jak by bitcoin obstál v porovnání s jinými formami peněz během apokalypsy?

Zlato bylo dlouho vnímáno jako věc, kterou je dobré mít, pokud by skutečně došlo k celosvětovému průšvihu. Historicky bylo považováno za něco, co byste měli držet, když nastane konec světa. Je tomu ale skutečně tak?

Když se nad tím zamyslíme hlouběji, tak zlato je ve skutečnosti velkým závazkem, který je třeba umět ochránit za situace, kdy obrovská masa lidí ve vaší blízkosti je zoufalá. Ještě větším problémem je za těchto okolností zlato také převážet a posílat. Je těžké, špatně se schovává a je obtížné ho bezpečně přemístit. Právě z tohoto důvodu přišly mnohé rodiny o všechno své zlato (o své celoživotní úspory), když jako uprchlíci utíkaly před totalitními režimy.

Kromě zlata byste také určitě nemohli využít služeb své banky. Potřebujete převést fiat měnu? Těžko to provedete jinak než pomocí hotovosti, ale i ta má fyzická omezení. Fyzická povaha hotovosti z ní v tomto smyslu činí přítěž, stejně jako je tomu u zlata.

Nejenže zlato i fiat měna jsou pro případ apokalypsy podřadnými možnostmi, ale podobně jsou na tom i všechna ostatní odvětví investic, jako jsou nemovitosti, akcie, dluhopisy, umění nebo třeba víno. Abychom to upřesnili, nemovitosti jako takové mohou být samozřejmě záchranou pro případ apokalypsy. Ve své nemovitosti můžete skladovat veškeré své zdroje a mít zde uloženy zásoby potravin. Je ovšem propastný rozdíl mezi vlastním majetkem a pronajatým majetkem; v tomto případě by bylo výhodou mít vlastní majetek pro osobní potřebu, zatímco mít pronajatý majetek by byla noční můra.

Ale zpět k věci: Výhodou bitcoinu je, že NENÍ fyzické povahy a k jeho používání není třeba důvěry ve třetí stranu. Proto je snadné jej ukrýt, převést a zabránit jeho zabavení nebo krádeži. To je hlavní rozdíl mezi bitcoinem a jakoukoli jinou zmíněnou investicí nebo úložištěm hodnoty.

Altcoiny nelze během apokalypsy použít, protože nejsou dostatečně decentralizované. Z hlediska decentralizace a síly sítě se bitcoinu ani vzdáleně nepřibližují. Pojďme se nyní věnovat některým z těchto detailů.

Proč je bitcoin odolnou formou peněz v případě apokalypsy?

Jak již bylo řečeno, Bitcoin je nejrobustnější síť na Zemi a paradoxně i nad Zemí (díky satelitům Blockstream). Jak je ale možné, že je Bitcoin tak robustní?

Bitcoin je decentralizovaný. Jistě, váš národní stát by mohl dočasně vypnout internet, ale nemůže vypnout samotný bitcoin, protože někdo (někde na Zemi) bude stále těžit a provozovat uzel, tedy udržovat síť při životě. Dobře vypovídajícím příkladem toho, jak je bitcoin decentralizovaný, je velký počet uzlů, které má a které jsou rozmístěny v mnoha různých částech Země, přičemž všechny respektují a prosazují pravidla sítě, uchovávají kopii bitcoinového blockchainu a kontrolují chod sítě.

Abyste Bitcoin zničili, museli byste nezávisle na sobě navštívit každý uzel v každé zemi a všechny existující uzly zničit. Vzhledem k tomu, kolik jich je, to prostě není možné. Níže je přiložena mapa, která ukazuje celosvětové rozložení uzlů. Je to také jeden z nejkonzervativnějších odhadů, kolik uzlů je v současné době v provozu (v době psaní článku 15 120).

Mapa BTC uzlů
Mapa BTC uzlů

K používání bitcoinu navíc nepotřebujete žádné oprávnění, což je fajn, neboť bankovní účty mohou být cenzurovány. Kromě toho jsme si již řekli, že bankovní účty by byly během apokalypsy mimo provoz. Povolení od banky potřebujete pokaždé, když někomu posíláte peníze. Bitcoin k odeslání povolení nepotřebuje, a proto je z tohoto důvodu ideální formou peněz, kterou lze mít během apokalypsy k dispozici.

Bitcoin je navíc ohromně bezpečný a sám o sobě nehacknutelný. SHA-256, což je jeho hashovací algoritmus, je opravdu velmi bezpečný. Množina možných hashů je dvě na 256. mocninu, tedy dvě násobeno sebou samým 256krát. Pravděpodobnost, že získáte stejný hash jako někdo jiný a dojde tak k manipulaintse snad o několik řádů spletl, ale takto velká čísla obvykle moc často nepoužívám). Každopádně je to více, než je počet atomů ve známém vesmíru!

Bitcoiny lze posílat i offline. Bitcoin jsou data a data lze posílat prostřednictvím mnoha různých forem komunikace, jako jsou mesh sítě, SMS, radio, satelity atd. Na některé z těchto možností se krátce podíváme.

Uzel lze spustit i bez internetu

Velké množství distribuovaných uzlů, které má bitcoinová síť, z ní dělá peníze odolné vůči apokalypse. Ještě působivější je fakt, že internet v celé vaší oblasti může vypadnout, a vy přesto můžete provozovat uzel pomocí satelitů.

Satelitní síť Blockstream to umožňuje tím, že “vysílá” bitcoinový blockchain nad Zemí 24 hodin denně 7 dní v týdnu a to zdarma.

Jeden z Inženýrů společnosti Blockstream, Grubles, napsal podrobný článek o tom, jak si člověk může postavit vlastní satelitní uzel a přijímat data z bitcoinového blockchainu. Všimněte si na obrázku z jeho článku televizní antény; k provozu uzlu můžete použít vlastní televizní anténu, a to zcela bez internetu!

Dogecoin, SushiSwap, Ethereum a žádné altcoiny nemají satelity létající nad Zemí, aby posílily své sítě. Bitcoin ano. Právě takové vlastnosti odlišují Bitcoin od všeho ostatního; jsou to seriózní peníze pro seriózní lidi, kteří jsou odhodláni udržet síť při životě.

K přijetí dat BTC blockchainu lez využít televizní anténu

Jak posílat bitcoiny bez internetu?

Je třeba si uvědomit jednu zásadní věc. Stejnými způsoby, jakými lze posílat data, lze posílat i bitcoiny. Internet je prostě pouze jedním ze způsobu přenosu dat, ale rozhodně ne jediným.

I když nedojde k apokalypse, stále existují platné případy, kdy lze využít offline bitcoinové transakce. Poměrně překvapivě zhruba 40 % světové populace stále zůstává bez přístupu k internetu. Když začnete přemýšlet o lidech, kteří žijí v odlehlých oblastech s malým nebo žádným přístupem k internetu, existuje reálná potřeba provádět transakce offline. Skutečnost, že ve stejných regionech je běžná hyperinflace, jen dále podtrhuje obrovský význam bitcoinu.

V dalším dílu se podíváme na zoubek následujícím metodám offline transakcí: mesh sítě, Iridium RockBLOCK, SMS, ham radio a sneakernet.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
16
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.