Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Rusko-ukrajinská válka má na kryptoměny značný vliv

Publikováno

V době, kdy rusko-ukrajinská válka stále zuří plnou silou, zůstává i kryptografie v popředí zájmu obou stran. Na režim ruského prezidenta Vladimira Putina uvalil Západ, v čele se Spojenými státy a Evropskou unií, sankce, jejichž součástí bylo i zamezení přístupu Ruska k zahraničním rezervám. Prudce rostoucí ceny energií a komodit poškodily světovou ekonomiku a kapitálové trhy se vyrovnávají s nejistotou a dlouhodobými důsledky Putinových kroků.

Vojenský konflikt a kryptoměny

Tato válka však zasáhla i kryptoměnovou komunitu. Na Ukrajinu nadále proudí kryptoměnové dary, zatímco princip kryptoaktivity jako nestrannosti a decentralizace byl zpochybněn několika vládami a odborníky.

Nově zveřejněná zpráva společnosti DappRadar naznačuje mnohé. Pojďme se na ni podrobněji podívat.

Situace v Rusku je podstatně vážnější a komplikovanější. Kromě PayPal, Visa a Mastercard přestaly v Rusku fungovat platební a převodní služby společností Apple (Pay), Google (Pay), Wise, Remitly a TransferGo, což ještě zvyšuje potíže ruské dělnické třídy, které hrozí, že nebude schopná splácet své úvěry. Devalvaci ruského rublu oproti americkému dolaru dobře ilustruje níže přiložený obrázek:

Zdroj: DappRadar.com
Znehodnocení ruského rublu proti americkému dolaru
Znehodnocení ruského rublu proti americkému dolaru

V důsledku toho nejuznávanější ratingové agentury drastickým způsobem snížily ruské úvěrové sazby. Agentury S&P a Moody’s snížily ruský státní rating na úroveň “junk”. Za předchozích sedm dní ztratil ruský rubl zhruba třetinu své hodnoty a může být ještě podstatně hůře.

Je důležité říci, že výhody blockchainu z hlediska dostupnosti, decentralizace, bezpečnosti a uchovávání hodnoty přesahují ekonomický kontext digitální měny. Ukazuje se tak sociální potenciál dobře organizované kryptografické společnosti.

Je určitě pravda, že kryptoměny byly v minulosti využívány k obcházení mezinárodních sankcí, kdy kupříkladu Severní Korea za pomoci ransomware (nechvalně známá je v tomto hackerská skupina Lazarus Group) nashromáždila obrovské množství bitcoinů (BTC), které režim převedl na jinou, pro ně v tu chvíli užitečnější měnu. Odhaduje se, že celková částka, získaná tímto způsobem, se pravděpodobně pohybuje v řádu desítek milionů amerických dolarů.

A podobně i pro Rusko byly kryptoměny také způsobem, jak obejít západní sankce, kdy se mnoho Rusů obrátilo na jimi držené digitální měny, protože jsou odříznuti od globálních finančních systémů.

Dary a humanitární fondy

Technologie blockchainu již v mnoha případech prokázala svou schopnost mít pozitivní dopad na společnost. Tentokrát svět sledoval, jak se celebrity, podnikatelé a lidé ze všech společenských vrstev spojili, aby vytvořili DAO neboli web3 organizace na podporu sužovaného ukrajinského lidu a jeho vlády.

Zdroj: DappRadar.com
Dary na podporu Ukrajiny
Dary na podporu Ukrajiny

Na pomoc Ukrajině se začaly scházet příspěvky v mnoha různých měnách. Ukrajinská vláda obdržela do své ETH peněženky přibližně 10 milionů dolarů v tokenech a NFT (včetně CryptoPunk #5364, který zobrazuje osmibitový obrázek postavičky s modrým šátkem a kouřící cigaretu v hodnotě přibližně 212 000 dolarů). Centrální autorita zpřístupnila také adresy peněženky pro dary v BTC, Polkadot a Tron.

Po Salvadoru a Venezuele je ukrajinské zřízení blockchainových peněženek jedním z prvních případů, kdy vláda uznaného státu oficiálně použila kryptoměny. Je to však vůbec poprvé, kdy je ukrajinská vláda využila z humanitárních důvodů.

Zdroj: Elliptic.com

Ukrajina dary

Aktuálně se již na pomoc Ukrajině vybralo v kryptoměnách více než 100 milionů dolarů, kdy nemalou měrou přispěly i známé kryptoměnové burzy, včetně Binance, Kraken a dalších. Zahanbit se nenechali ani tvůrce Bored Ape Yacht Club a další významné společnosti.

Rostoucí poptávka po digitálních měnách

Po vpádu invazních vojsk na Ukrajinu se zvýšila poptávka po kryptoměnách, zejména v postižených regionech. Nákupy bitcoinů v hřivnách a rublech dosáhly devítiměsíčního maxima. Od 24. února se množství bitcoinů nakoupených za rubly více než ztrojnásobilo a poptávka na Ukrajině se téměř zdvojnásobila. V obou zemích pak vedla prudce rostoucí poptávka po bitcoinech až k cca 6% prémii.

Cena digitálních aktiv se v důsledku rychlého nárůstu poptávky po kryptoměnách zotavila a vzepřela se negativnímu trendu, který byl na trhu patrný od listopadu. Bitcoin se vrátil na úroveň podpory 38 000 dolarů, zatímco Ethereum překonalo hranici 2 500 dolarů.

Zdroj: TradingView.com
BTC/USD
BTC/USD

Na to, jaké budou konečné důsledky tohoto konfliktu a jaké nakonec uvidíme reakce zbytku světa, si ještě budeme muset nějaký ten čas počkat. Nejdůležitější je v tuto dobu jediné: pokusit se konflikt s co nejmenším počtem obětí rychle ukončit.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
8
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.