Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Fed zvýšil sazby způsobem, který jsme neviděli 20 let a Bitcoin se přiblížil 40 000 USD

Publikováno

Federální rezervní systém ve středu, v rámci dalšího pokusu o omezení inflace v USA, zvýšil podle očekávání základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů (o půl procentního bodu) do rozmezí 0,75 – 1 procento. Důležité je si uvědomit, že jde o vůbec nejvyšší zvýšení od roku 2000, (preferovaným a obvyklým krokem je totiž zvyšování o 25 bazických bodů) a že rozhodnutí bylo jednomyslné.

Americké akcie po tomto oznámení prudce posílily a velmi pozitivně zareagoval i Bitcoin (BTC), který se krátce po zveřejnění nových pokynů pro měnovou politiku dotkl 40 000 dolarů.

Zdroj: tradingview.com

BTC-USD

Kroky a očekávání Fedu

Federální výbor pro volné trhy (FOMC) centrální banky ve středečním prohlášení uvedl, že rozhodnutí bylo učiněno na podporu jeho cílů dosáhnout maximální zaměstnanosti a dlouhodobě omezit míru inflace na 2 %. Ta v březnu vystoupala až na 8,5 procenta a jednalo se o nejvyšší úroveň od prosince 1981.

Výbor rovněž oznámil, že 1. června plánuje zahájit snižování své rozvahy, a cestu, kterou se vydá, podrobně popsal v samostatném středečním prohlášení. Po zveřejnění nové měnově-politické strategie centrální banky vystoupil na tiskové konferenci také předseda Fedu, Jerome Powell, který krom jiného uvedl:

“Inflace v uplynulém roce zjevně překvapila směrem, kterým se vydala a další překvapení by mohla ještě přijít.”

Dodal, že vzhledem k faktu, že se inflace rozbíhá, je na stole další zvýšení sazeb o stejných 50 bazických bodů, o kterém se bude jednat na budoucím zasedání. Uvedl také, že výbor neplánuje jít nad tento rámec a o zvýšení o 75 bazických bodů (či snad ještě více) FOMC v současné době neuvažuje.

“Očekáváme, že začneme pozorovat vyrovnávání inflace, zatím ne nutně její pokles, ale uvidíme více důkazů, že dosáhla vrcholu. […] Chceme vidět důkazy, že inflace klesá.”

Powell ve svém vysvětlení dále vysvětlil, že centrální banka zvyšuje sazby s cílem dosáhnout tzv. neutrálních sazeb – teoretické sazby federálních fondů, při které není nastavení měnové politiky Fedu ani akomodační, ani restriktivní. Akomodační neboli holubičí politika udržuje úrokové sazby na nízké úrovni, aby podpořila zaměstnávání, zatímco restriktivní neboli jestřábí politika je udržuje na vyšší úrovni, aby tím omezila inflační tlaky.

“Zvyšujeme sazby na úroveň, kterou považujeme za neutrální, ale víme, že neexistuje ukazatel, který by nám řekl, kdy se tam dostaneme. Budeme zvyšovat sazby a uvidíme dopady na ekonomiku. Pokud budou vyšší sazby nutné, nebudeme váhat je poskytnout.”

Powell dále vysvětlil, že ačkoli je centrální banka odhodlána omezit inflaci, její nástroje přirozeně nefungují na straně nabídky, ale pouze na straně poptávky. Proto předpokládá, že zatímco Fed zaujímá jestřábí postoj, aby snížil poptávku, otázky týkající se nabídky by mohly poškodit účinnost jeho politiky.

“Měli jsme tu pandemii, pak nejvyšší míru nezaměstnanosti od dob krize, pak tuto nadměrnou reakci fiskální a měnové politiky, pak jsme tu měli inflaci, pak jsme tu měli válku na Ukrajině a teď tu máme tyto odstávky v Číně.”

Přiznal, že šlo o celou sérii inflačních šoků, které se liší od všeho, co jsme zažili za posledních 40 let a je nutné nějakým způsobem najít cenovou stabilitu.

Závěrem

Je vidět, že Fed si vážnost situace uvědomuje a snaží se s rostoucí inflací bojovat. Vývoj posledních hodin pak potvrzuje, že obchodníci přijali nové kroky Fedu pozitivně a akciové (i kryptoměnové trhy) se zbarvily do zelena.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.