Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin I Nahnali medvědi býky do pasti?

Publikováno

Zdroj: ShutterStock.com

Bitcoin od druhé poloviny března až do počátku dubna předvedl významnou býčí rally, díky které si připsal nárůst o více jak 20 %. Došlo k určité stranové konsolidaci, ze které se nakonec vyklubal propad zpátky do původního pásma, o kterém jsem nedávno psal jako o rostoucí struktuře. Jednalo se tímto pohybem o býčí past vyvolanou medvědy nebo o něco jiného? To se dozvíte v tomto článku.

Pojďme se tedy společně podívat na grafy, ze kterých lze leccos vyčíst.

1M BTC/USD

Zdroj: tradingview.com

Z pohledu měsíčního grafu bitcoin prozatím nevykazuje známky medvědího trhu. Poslední tři svíce kromě aktuální svíce ukazují, že poptávka vždy dokázala pohltit nabídkovou stranu. Což indikuje potenciál býčího trendu. Horní knoty za poslední tři měsíce jsou krátké. Dolní knoty jsou naopak relativně dlouhé. Dolní knoty respektují vyznačené trendové linie.

Další pozitivní zprávou je, že pořád udržujeme vyšší low oproti propadu z léta roku 2021, jedná se tak o další býčí signál. Co už ale pozitivní není a už jsem o tomto problému psal v minulých článcích je to, že měsíční objemy neustále klesají. V tuto chvíli se dá čekat jen na to, kdy se objemy zvýší a jakmile k tomu dojde, tak by mělo dojít k nějakému většímu zvratu.

Od ledna roku 2021 až do teď se nacházíme v masivním stranovém pohybu vyznačeném od dolní úrovně 30 000 dolarů až do horní úrovně téměř 70 000 dolarů. Těžko říct, zdali se jedná o distribuční či akumulační strukturu, jelikož neexistuje parametr, dle kterého bychom byli schopni toto určit. To zjistíme až po průrazu tohoto pásma směrem dolů nebo nahoru. Aktuálně se bitcoin nachází v okolí úrovně 42 000 dolarů. Tato úroveň tvoří přesný střed této struktury. Může tedy brzy dojít k pokusu o proražení jedné z úrovní tvořící toto pásmo.

1W BTC/USD

Zdroj: tradingview.com

Na týdenním grafu je struktura už o něco přesnější a lépe viditelná. Od začátku listopadu až téměř do konce ledna bitcoin celou dobu jen ztrácel. Od té doby začal tvořit rostoucí strukturu, ze které ve výsledku k průrazu směrem nahoru došlo, ale ne na dlouho. Průrazová svíce měla velice pěkný a plný tvar. Z horní hrany neměla téměř žádný knot. Bohužel byla doprovázena velmi malými až podprůměrnými objemy.

To samo o sobě naznačovalo, že rostoucí trend nemůže trvat dlouho. Předposlední svíce byla nerozhodná. Z dolní hrany poptávka všem dokázala, že má dobrou kupní sílu. Tento pohyb značil pozitivní zprávu. Horní hrana byla ale také docela potlačena. Medvědi dokázali zadržet býky před dalším růstem. Jedná se tedy o neutrální svíci. Poslední svíce ale pravděpodobně už rozhodla. Její plné tělo je v době psaní článku relativně dlouhé. Došlo k pravděpodobnému navrácení do struktury, kterou jsme tak dlouho tvořili. Nic ale není ještě jisté, jelikož do konce týdne nám zbývá dnešek a dva celé dny. Může samozřejmě dojít jen k opětovnému otestování horní hrany struktury.

1D BTC/USD

Zdroj: tradingview.com

Na jednodenním grafu vidíme krásné respektování vyznačené struktury. 27. března došlo k průrazu ze sledované struktury. Ihned následující den je ale viditelné, že poptávka byla velmi agresivně stažena a neměla tak sílu na další pokračování v růstu. Další svíce se nápodobně pokusily o růst, ale marně. Došlo k zarotování, tzv. kulatému vrcholu. Pár dní potom docházelo ke stranové konsolidaci. Z té vzešel propad skrz horní hranu vyznačené struktury a nyní poslední dva dny ji testujeme zespodu, zatím to spíš vypadá špatně.

4H BTC/USD

Zdroj: tradingview.com

4H graf už značí slabost býků a potenciální obrat trendu. Býci tvoří zelené svíce, ale ty jsou vždycky staženy jedinou medvědí svící. Poslední svíce ukazuje sílu poptávky, ale na jak dlouho? I ze 4H je očividné, že dochází k otestování horní hrany struktury, ta se již stala opět rezistencí.

Fundamentální vlivy

Ve středu 6.4. představitelé FEDu na FOMC Minute (Federal Open Market Committee) oznámili, že zvažují ořezávání jejich dosud nabobtnalé rozvahy a to o 95 miliard dolarů měsíčně (Navrhli zmenšit rozvahu Fedu maximálním měsíčním tempem 60 miliard dolarů ve státních dluhopisech a 35 miliard dolarů v cenných papírech krytých hypotékami), což dále zpřísní úvěry v celé ekonomice, protože centrální banka zvyšuje úrokové sazby, aby zchladila nejžhavější inflaci za čtyři desetiletí. Mnozí představitelé by minulý měsíc upřednostnili zvýšení sazeb o půl procentního bodu, to ale zatím odložili v důsledku rusko-ukrajinské války.

Dále bylo řečeno, že ořezávání rozvahy bude probíhat tři měsíce a pak dojde k diskuzi, zda v tom pokračovat anebo ne. Očekává se, že FOMC schválí snížení rozvahy na svém příštím zasedání ve dnech 3. až 4. května. Zdá se, že představitelé FEDu začínají být znepokojeni z vývoje inflace. Největší akciový index S&P 500 v návaznosti na vyjádření představitelů zahájil výprodej. Představitelé velkých bank se shodují na tom, že akciový trh pravděpodobně bude ztrácet dál a s ním i samozřejmě bitcoin. Právě v den FOMC minute se bitcoin propadl skrz horní hranu struktury.

Co si z toho vzít?

Bitcoin a akciové trhy v posledních dnech zaznamenali značný pád. Bitcoin v důsledku zasedání FOMC minute nedokázal udržet rostoucí trend a vrátil se zpět do předchozí struktury. FED zvažuje navýšení úrokových sazeb až na půl procentního bodu. Dále má v plánu snižovat svou rozvahu měsíčně o 95 miliard dolarů měsíčně. Z dlouhodobého hlediska se nejedná o příznivé prostředí ani pro bitcoin ani pro akciové trhy. Pravděpodobně bude dále docházet ke stahování likvidity z těchto trhů a tím tak k poklesům. Je tedy velmi pravděpodobné, že dojde k průrazu dlouho sledované úrovně okolo 30 000 dolarů za bitcoin, než aby došlo k zahájení pokoření nových maxim. Sledujte tedy aktuální dění a kroky FEDu, zda dodržuje to, co slíbí. Pokud by došlo k náhlé a nečekané změně, mohlo by dojít k panice na trzích a tím tak supportní úrovně ztrácejí na významu a jsou snadno proraženy.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.