Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin jako zajištění proti inflaci, proč se mu nyní nedaří tuto roli naplňovat?

Publikováno

Bitcoinu se od jeho vzniku v roce 2009 předpovídalo mnohé. Jednou z nejčastěji skloňovaných vět pak bylo, že se jedná o zastupitelnou formu peněz budoucnosti a zajištění proti inflaci.

Poslední bitcoinový halving (událost půlení odměn těžařům, k níž dochází přibližně každé čtyři roky) se shodoval s řáděním pandemie COVID-19. To upevnilo víru mnoha lidí v rodící se technologii jako skutečné zajištění proti inflaci a globálním problémů. Rok poté však BTC ztratil 75 % své tržní kapitalizace a s teorií o zajištění proti inflaci by souhlasil asi jen málokdo.

Vzestup a pád

Během loňského býčího cyklu společnosti jako Microstrategy, Tesla a řada dalších veřejných společností ještě umocňovaly bitcoinový aspekt zajištění proti inflaci tím, že přidaly Bitcoin do svých firemních pokladen. Společnost Microstrategy začala nakupovat BTC v době, kdy se cena primární kryptoměny pohybovala v pod 10 000 USD, a i nadále pokračovala ve svých nákupech.

Toto rozhodnutí vypadalo zpočátku velmi lukrativně, protože cena BTC se každý měsíc dotýkala nových maxim a mnozí členové kryptokomunity oslavovali generálního ředitele Microstrategy, Michaela Sayloro, jako rytíře v křižáckém tažení Bitcoinu jako “zajištění proti inflaci”. Nálada v komunitě se však rychle změnila s příchodem medvědího trhu. Ten se díky prudkému růstu inflace způsobeným různými geopolitickými problémy, jako je válka na Ukrajině a následná krize v zásobování potravinami a energií, jen zhoršil.

V současné době se míra inflace po celém světě dotýká nových maxim a země se snaží vyhnout recesi. Bitcoin, stejně jako většina ostatních aktiv, se snaží zůstat lukrativní investiční možností. Znamená to tedy, že BTC ve své roli zajištění proti inflaci zcela selhal? Ne nutně.

Kasper Vandeloock, generální ředitel společnosti Musca Capital, která se zabývá kvantitativním obchodováním s kryptoměnami, se domnívá, že BTC i přes pokles stále patří k nejvýkonnějším aktivům.

“Jistě, je to pokles o 75 %, nicméně pokud ho srovnáme s měnami, jako je turecká lira, vykazuje větší sílu. Kromě toho není jako jiná zajištění, například zlato, které se nikdy nesetkalo s velkým propadem. Jedním z faktorů, na který mnoho lidí zapomíná, je fakt, že zajištění proti inflaci je svého druhu “pojistnou” věcí, jako jsou nemovitosti. Zlato je těžké skladovat a prodávat, protože je nelikvidní. Bitcoin nabízí mnoho výhod, které tato aktiva nemají.”

Když mluvíme o roli společnosti Microstrategy, Vandeloock se domnívá, že sázka společnosti se více než vydařila.

Myšlenka, že Bitcoin je zajištěním proti problémovým finančním trhům, je odvozena od přirozených vlastností této špičkové kryptoměny, jako je pevná a všem známá nabídka 21 milionů mincí. Zastánci Bitcoinu věří, že omezená nabídka doplněná o rostoucí přijetí v hlavním proudu z něj nakonec udělá lepší zajištění proti inflaci, než je zlato a jiná “podobná bezpečná” aktiva. Jiní se domnívají, že klíčovou roli bude hrát i časový rámec, neboť BTC je ve srovnání s ostatními třídami aktiv stále ještě novorozenec.

Posilující dolar

Nejistou pozici bitcoinu jako zajištění proti tržním podmínkám lze přičíst několika faktorům včetně řady těch makroekonomických. Současný pokles trhu není způsoben pouze křehkým finančním trhem, ve skutečnosti podmínky na trhu zhoršilo několik vnějších krizí, jako je například pokračující geopolitické napětí, které zase podpořilo finanční nestabilitu.

Odborníci jsou toho názoru, že v době geopolitické krize se americký dolar stává hlavním zajištěním proti inflaci. Martin Hiesboeck, vedoucí výzkumu pro blockchain a kryptoměny ve společnosti Uphold, říká, že žádné z aktiv v současné době nenabízí zajištění proti inflaci kvůli síle amerického dolaru:

“Všichni jsme si mysleli, že Bitcoin bude pojistkou proti inflaci, ale ukazuje se, že v době války je bezpečným přístavem stále americký dolar, který promítá vojenskou sílu více než decentralizované počítačové sítě, jako je Bitcoin. Kryptoměnám uškodil silný americký dolar a také množství phishingových podvodů a hackerských útoků, ke kterým od začátku roku došlo.”

Dodal, že skutečně decentralizovaná povaha Bitcoinu snižuje jeho přitažlivost v době konfliktů, protože není podporován žádnou vládou. Hlavními proměnnými, které vyvolávají obavy, jsou tedy ruská válka na Ukrajině a výhled Fedu na inflaci. Dáme-li tyto dvě věci dohromady, budeme podle jeho slov i nadále svědky pokračujícího posilování USD a následného oslabování Bitcoinu.

Zdroj: cointelegraph.com
USD a další aktiva
USD a další aktiva

Další odborníci se domnívají, že vlastnosti Bitcoinu jako zajištění proti inflaci je třeba vidět spíše v dlouhodobém než v současném časovém horizontu. Může se zdát, že Bitcoin v současné době není zajišťovacím nástrojem, ale pokud vezmeme desetiletý časový rámec, BTC rozhodně překonává většinu aktiv.

Alex Tapscott, výkonný ředitel společnosti Ninepoint Partners, se nechal slyšet, že během probíhající finanční krize utrpěla většina stabilních a bezpečných aktiv stejně. Dodal, že Bitcoin by se v dlouhodobém horizontu mohl ukázat jako pojistka proti inflaci, a dále vysvětlil:

“V obdobích extrémního finančního napětí roste americký dolar na úkor všech ostatních aktiv. Většina typicky ‘stabilních’ investic, jako jsou státní dluhopisy, blue chip akcie a dokonce i zlato, utrpěla a ani Bitcoin nebyl výjimkou. Bitcoin je však stále vhodným doplňkem dobře diverzifikovaného portfolia. Díky své historicky nízké korelaci a historickým záznamům o nadprůměrných výnosech je vhodný pro přístup dlouhodobých investorů.”

Nedaří se ani dalším aktivům

Vzhledem k tomu, že inflace je na vzestupu, většina retailových obchodníků hledá spíše hodnotná aktiva než bezpečný přístav. To je jeden z důvodů, proč se tradiční zajištění proti inflaci v podobě zlata a dokonce i bitcoinu stalo méně atraktivním.

Nick Saponaro, generální ředitel Divi Labs, je přesvědčen, že BTC bude i nadále představovat zajištění proti nebezpečí centralizované a selhávající ekonomické struktury. Nepřekvapilo by jej ani, kdyby se komodity jako zlato a Bitcoin odrazily z recese dříve než většina ostatních aktiv.

Steven Lubka, výkonný ředitel společnosti Swan Bitcoin, která spravuje bitcoinová aktiva, vysvětlil, že inflace spotřebitelských cen způsobená nedostatkem je pro Bitcoin i zlato špatná takto:

“Když se USA zapojily do obrovské měnové expanze, byl Bitcoin nejvýkonnější třídou aktiv. Pokud jste si koupili Bitcoin v den, kdy byly oznámeny stimulační šeky, stále jste do značné míry překonali S&P 500, a to i při nedávném poklesu cen. Po celý rok 2022 jsme však nebyli v měnové expanzi, ale naopak v měnové kontrakci. Měnová báze (měna i aktiva) se zmenšila a úrokové sazby prudce vzrostly.”

Zdroj: Statista.com
Vývoj globální inflace od roku 2017 do roku 2027 (předpověď)
Vývoj globální inflace od roku 2017 do roku 2027 (předpověď)

Pokud stát vytvoří více fiat peněz, peněžní zásoba se zvýší. Jak je z historie zřejmé, když obíhá více peněz, tržní kapitalizace BTC se často zvyšuje, což naznačuje, že BTC působí jako zajištění proti tomuto typu inflace. Jednoduše řečeno, pokud se zrychlí expanze fiat měn, zrychlí se i tržní kapitalizace BTC.

Závěrem

Růst bitcoinu jako zajištění inflace je z dlouhodobého hlediska významný. Současné makroekonomické podmínky však ovlivnily finanční trhy napříč mnoha třídami aktiv. Není to jen BTC, které nedokázal prokázat odolnost vůči bující inflaci. Dokonce ani některé z nejspolehlivějších tříd aktiv, jako je zlato nebo vládní dluhopisy, nedokázaly na současném trhu nabídnout jistotu.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.