Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

A co když přijde apokalypsa – má Bitcoin šanci přežít ceslosvětový kolaps? (2. díl)

Publikováno

V minulém díle jsem se pokusil zodpovědět otázku, jestli má bitcoin šanci přežít celosvětovou apokalypsu a zdali by v tomto případě existovala lepší varianta peněz, než právě BTC. Potěšujícím faktem je, že s největší pravděpodobností nikoli.

A co když přijde apokalypsa – má Bitcoin šanci přežít ceslosvětový kolaps? (1. díl)

Rozloučili jsme se slibem, že se podrobněji podíváme na několik způsobů, jak lze provádět bitcoinové transakce bez nutnosti připojení k internetu. Pojďme tedy na to.

Offline transakce – Mesh sítě

Pokud jste se s tímto ne příliš rozšířeným pojmem ještě nesetkali, tak vězte, že podle definice společnosti Jigsaw fungují mesh sítě tak, že obcházejí telekomunikační infrastrukturu a využívají přímo rádiové frekvence, které předávají data blízkým zařízením. Odtud data putují (skok za skokem), až dokud nedosáhnou svého cíle (nebo otevřené sítě). Jednou z obrovských výhod technologie mesh je, že možných cest je více, takže pokud v síti nějaký bod přestane fungovat, nemusí se nutně rozpadnout síť ani spojení. Mesh prostě začne data předávat (přeposílat, routovat) jinudy.

Pro lepší představu přikládám jednoduchý obrázek, jak vlastně mesh sítě fungují:

Topologie mesh sítě

Topologie mesh sítěKonkrétně v případě BTC nabízí společnost goTenna síťové zařízení mesh, které může vysílat transakce do místní sítě mesh společnosti goTenna. Společnost spolupracuje se společností Blockstream a nabízí k tomu také vlastní software TxTenna. Zařízení goTenna má maximální dosah 6,4 km a může mít několik různých retranslačních bodů, aby se prodloužila vzdálenost prováděné offline transakce.

V jednom z článků na toto téma se uvádí:

“S tímto hardwarovým nastavením může kdokoli odesílat a přijímat bitcoiny bez připojení k internetu. Je odolné vůči výpadkům sítě a dokáže si udržet provozuschopnost i při výpadku proudu, protože veškerý hardware je poháněn bateriemi. Hardware lze samozřejmě provozovat z benzinových generátorů nebo solárních panelů, pokud je výpadek proudu dlouhodobější.”

Pokud byste se chtěli podívat, jak vypadá odesílání bitcoinů prostřednictvím goTenny, doporučuji youtube odkaz na konci článku.

Díky této možnosti můžete mít komunitu nebo dokonce celé město, které má k dispozici mnoho různých zařízení goTenna, která jsou geograficky rozmístěna v oblasti. Díky tomu by v případě, že by někdy došlo k výpadku internetu, bylo možné stále bitcoin používat.

Je třeba ale podotknout, že k vysílání transakce do větší sítě goTenna stále potřebuje koncový bod sítě mesh, aby se nakonec transakce dostala na internet. Třeba taková mobilní BTS v sousedním městě by mohla dobře posloužit jako koncový bod.

Blockstream poskytuje článek s dalším dobrým vizuálním znázorněním použití goTenny k odesílání bitcoinů. Všimněte si, že na pravé straně obrázku potřebuje přístup k internetu pouze jeden uživatel v koncovém bodě. Zbytek celé komunity uživatelů internet nepotřebuje.

Offline transakce: Iridium RockBLOCK

V současné době nabízí satelitní síť Blockstream pouze “sestupné připojení!, což znamená, že nelze posílat data zpět na satelit, ale pouze přijímat data vysílaná ze satelitu.

Síť Iridium však umožňuje připojení uplink. Je to také největší satelitní síť, která má celosvětové pokrytí a na oběžné dráze kolem Země obíhá 66 satelitů. Pravděpodobně jednou z nejmobilnějších a nejrychlejší možností, jak provádět offline transakce s bitcoiny, je použití zařízení Iridium RockBLOCK.

Irridium rockBLOCK zařízení
Irridium RockBLOCK zařízení

Jak to funguje, předvedl v jednom ze svých tweetů zakládající člen společnosti Casa, Nick Fogle. Pokud se nad tím zamyslíme, jedná se o ohromující koncept. Pokud potřebujete poslat během katastrofy peníze (v našem případě bitcoin) a za předpokladu, že funguje elektřina, máte možnost.

Když se vrátíme k debatě zlata versus bitcoinu během apokalypsy, je zřejmé, že takovou transakci se zlatem prostě provést nelze. Bitcoin je zdaleka nejsnáze přenosná forma peněz, protože nemá fyzická omezení. Měřeno touto metrikou, zlato se tak stává zastralou formou peněz.

Jak to funguje? Velmi zjednodušeně řečeno: transakce v Bitcoinech je odeslána z RockBLOCKu na satelit, pak zpět na pozemní stanici, poté na internet a následně do bitcoinové sítě. Podrobnější popis je uveden ve zdroji pod článkem.

Lidé posílají peníze prostřednictvím satelitů jiným lidem v úplně jiné části Země – dalo by se vlastně říci, že už nyní skutečně žijeme v budoucnosti.

Offline transakce: SMS

Pokud by vláda zablokovala přístup k internetu, další možnost, jak zaslat bitcoiny, je v tomto případě využití SMS zpráv. Existují různé metody, jak to lze udělat a jedním z příkladů je využití systému, který vytvořil Pavol Rusnak, kde můžete poslat bitcoinovou transakci prostřednictvím SMS.

BTC transakce pomocí SMS zprávy
BTC transakce pomocí SMS zprávy

Nahoře je snímek obrazovky SMS transakce. Transakci lze poslat na telefonní číslo uvedené v horní části obrázku a data budou následně přenesena do internetu a bitcoinové sítě.

Opět platí, že bitcoin jsou prostě data a data lze posílat mnoha různými formami.

Offline transakce: Amatérské rádio

Nick Szabo, jedna z nejdůležitějších postav kryptosvěta, prezentoval toto téma na Stanfordské konferenci Scaling Bitcoin v roce 2017. Představil projekt, který zkoumal, jak by se bitcoin mohl posílat pomocí šíření slabého radiového signálu. Koncept je více než zajímavý; posílání bitcoinů prostřednictvím určitých frekvencí, které se doslova odrážejí od oblohy (ionosféry) a vracejí se zpět na různá místa na Zemi.

Bohužel k odesílání dat tímto způsobem komunikace jsou ze zákona vyžadovány licence pro radioamatérské vysílání. V případě nouzové situace by ale tato překážka nemusela být zas až tak důležitá.

BTC transakce pomocí radia
BTC transakce pomocí radia

Rodolfo Novak, zakladatel společnosti Coinkite, předvedl několik příkladů BTC transakcí zaslaných přes rádio. Jak můžete vyčíst z jeho tweetu uvedeného výše, podařilo se mu tímto způsobem poslat bitcoiny z Toronta v Ontariu až do San Francisca v Kalifornii.

Díky amatérskému rádiu může být ten, kdo bitcoin posílá, uprostřed pustiny bez přístupu k internetu. Klíčové je, že bitcoin musí být odeslán na místo určení, které má přístup k internetu. Pak již vše funguje standardním způsobem, jak jsme zvyklí.

Offline transakce: Sneakernet

Sneakernet je neformální a ironický termín popisující přenos elektronických informací, zejména počítačových souborů, fyzicky přenositelnými vyměnitelnými médii, jako jsou magnetické pásky, diskety, kompaktní disky, USB flash disky (flash disky, USB klíčenky) nebo externí pevné disky z jednoho počítače do jiného, namísto obvyklého předávání informací přes počítačové sítě.

Termín “sneakernet” pak celkem vtipně odkazuje na tenisky, které nosí osoba přenášející informace mezi počítači.

To otevírá velkou množinu možností ve stylu agenta Jamese Bonda. Jak již bylo řečeno, transakce v bitcoinech jsou jednoduše data. Tato data lze posílat různými způsoby a lze je kreativně předávat od uživatele k uživateli (sneakernet).

Můžete si vytisknout QR kód nezpracované transakce na kus papíru, diskrétně jej přenést na velkou vzdálenost a poté transakci, jakmile se ocitnete na bezpečném místě s přístupem k internetu, vyslat do bitcoinové sítě. Bitcoinová “transakce” v tomto případě ani neznamená použití počítače. V případě sneakernetu by “transakce” s Bitcoinem mohla znamenat předání kusu papíru někomu jinému.

Zamyšlení na závěr

Je třeba si uvědomit, že v současné době je pro běžného člověka velmi obtížné a nepohodlné provádět offline transakce. To je bez debaty.

Nicméně Bitcoin je zelenáč, mladíček, kterému není ještě ani 20 let a lidé již tyto možnosti transakcí – přes hranice, po celém světě, prostřednictvím rádia, satelitů, textových zpráv, goTenny – zkoumají. Jde o pozoruhodné úspěchy, kterých se bitcoinu za tak krátkou dobu dostává. A teď si zkuste představit, jak bude bitcoin vůči apokalypse odolný třeba za 50 let!

Pokud by však k apokalypse skutečně došlo, je pravděpodobné, že se nebudete bát ani tak o bitcoin, ale místo toho se objeví obavy o bezpečnost své rodiny, strach z narušení dodavatelských řetězců atd.

To je jeden z mnoha přitažlivých faktorů bitcoinových “citadel”. Lidé potřebují zdroje, aby mohli prosperovat a Bitcoin jim umožňuje tyto zdroje vlastnit, zatímco fiat to znemožňuje.

Zkuste si teď s touto myšlenkou chvíli pohrát a představte si citadelu, která využívá solární nebo vodní energii z nedaleké řeky jako pojistku pro případ, že by došlo k výpadku sítě. Tyto off-grid energetické systémy mohou být použity k napájení zařízení, které mohou být použity k posílání bitcoinů, pokud by síť spadla. Pomocí této vodní energie, kterou naše imaginární citadela disponuje, byste dokonce mohli bitcoiny i těžit.

Mohlo by zde být také množství satelitních televizních antén, které jsou rozmístěny po celé této citadele – všechny by aktualizovaly své uzly a přijímaly data z oblohy nad nimi – žádná z nich by nepotřebovala připojení k internetu, ani by nevyužívala energii ze sítě. Bitcoinové citadely nakonec zabrání tomu, aby k apokalypse vůbec došlo.

Jak řekl Hal Finney, příjemce vůbec první bitcoinové transakce:

“Počítač lze použít jako nástroj k osvobození a ochraně lidí, nikoli k jejich ovládání.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
18
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.