Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Ukrajina, Bitcoin a “první světová krypto-válka”

Publikováno

Na Ukrajině zuří největší evropský vojenský konflikt od dob druhé světové války a jeho výsledek může ovlivnit i bitcoin. Podle slov deníku Washington Post je bitva mezi Ruskem a Ukrajinou “první krypto válkou na světě”, protože obě strany objevují výhody měny bez hranic a bez prostředníků.

Bitcoin ovlivní budoucnost globálních konfliktů – v dobrém i zlém

Lidé po celém světě již darovali miliony nevládním organizacím, které se snaží bránit Ukrajinu před divokou ruskou invazí. Mnozí obyvatelé této těžce zkoušené země se obracejí k bitcoinu, neboť bankomaty v zemi přestávají vydávat hotovost. A kupříkladu dánští novináři použili BTC k nákupu auta , aby se dostali ze země.

Před dvaceti lety se v zónách konfliktu mohlo k výměnnému obchodu používat zlato – dnes je to bitcoin.

Přední kryptoměnové osobnosti, z nichž mnohé disponují podobným majetkem jako ruští oligarchové, cítí potřebu se k právě probíhajícímu konfliktu vyjádřit. Kupříkladu zakladatel Etherea Vitalik Buterin se na Twitteru ve své rodné ruštině vyjádřil proti invazi. Sam Bankman-Fried zas napsal, že FTX burza věnuje každému Ukrajinci na platformě 25 dolarů.

To jsou zajímavé a inspirativní příběhy o tom, jak kryptoměny pomáhají Ukrajincům, kteří jsou v tomto konfliktu jednoznačně na straně dobra. Otevřená povaha kryptografie je však dvousečná. Odborníci předpovídají, že Rusko a jeho představitelé se obrátí ke kryptoměnám jako ke způsobu, jak obejít ekonomické sankce, které se na ně valí.

Bitcoin je neutrální, ale riziko existuje

Bitcoin může pomoci těm hodným, ale může pomoci i těm zlým. Jak mnozí rádi říkají, tato technologie je agnostická.

V některých ohledech to není nic nového. Mnohé “neposlušné” státy jako Írán a Severní Korea se již dlouho obracejí k alternativním formám financování. A různé komunity si vždy našly způsob, jak podpořit svou stranu v mnohých konfliktech. Vzpomeňte třeba na IRA, která vybírala peníze v bostonských hospodách.

To, co jo nové a odlišné, je rychlost a snadnost financovat takovéto aktivity pomocí kryptoměn. Nejnovějším příkladem (krom Ukrajiny), jsou protesty kanadských řidičů kamionů, které byly podpořeny dary v bitcoinech. Na jedné straně bylo nemálo těch, kteří na krypto Twitteru těmto aktivitám fandili, na té druhé pak panovalo rozčilení a rozzlobení nad chování radikální menšiny, která zablokovala hranice.

Jde o to, že kryptografie se stala nástrojem financování konfliktů, ať už násilných nebo jiných. V případě Ukrajiny je morální stránka věci jasná, ale nebude tomu tak vždy. Existuje riziko, že kryptokomunita, ať již z přesvědčení nebo třeba jen pro potěšení, využije svého bohatství k vměšování se do politických nebo vojenských konfliktů, kterým nemusí rozumět.

Vhledem k tomu, jak se kryptografie sama politizuje, roste i toto riziko. Jak poznamenal Jerry Brito ve své eseji, dříve měly kryptoměny jen hrstku příznivců v Demokratické a Republikánské straně, zatímco většina politiků o nich nic nevěděla a nezajímala se o ně. V dnešním hyperpolarizovaném prostředí se však kryptografie stala dalším stranickým tématem, které vede k tomu, že si lidé vytvářejí názory na základě toho, co si myslí straničtí lídři – i když o Bitcoinu nemají ani páru.

Tato směs stranickosti a použití kryptoměn k financování konfliktů je velmi nebezpečný a třaskavý koktejl, jehož výslednou “chuť” se ale můžeme pokusit ovlivnit. Můžeme se pokusit přesvědčit politiky, že krypto je především technologie, kterou lze využít pro dobro i zlo. Blockchainy se o politiku nestarají. Jak tento týden napsal Vitalik na Twitteru:

Ethereum je neutrální, ale já nejsem.

Čím dříve si lidé uvědomí, že krypto není samo o sobě stranické, tím lépe pro krypto a společnost. Co se týče lidí a vlád, kteří používají krypto k financování konfliktů, to tu již zůstane. Stejně jako je nyní internet součástí války (vzpomeňte na kybernetické útoky Ruska a nedávné protiútoky hackerského kolektivu Anonymous), je jím i krypto.

Boj mezi Ruskem a Ukrajinou je možná “první krypto válkou na světě”, ale rozhodně ne tou poslední.

Zdroje informací v tomto článku

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
19
4

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.