Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Středoafrická republika je druhou zemí, která přijala bitcoin jako zákonné platidlo

Publikováno

Salvador už není sám, neboť i Středoafrická republika (SAR) se rozhodla přijmout Bitcoin jako zákonné platidlo. Zprávu ve středu zveřejnila prezidentská kancelář.

Další stát přijal BTC jako zákonné platidlo

Tímto krokem se africká země stala druhým státem na světě, který oficiálně přijal BTC jako zákonné platidlo, což jejím občanům umožňuje používat jej v běžném obchodě i k placení daní.

Zákonodárci Středoafrické republiky jednomyslně schválili návrh zákona, který legalizuje používání kryptoměn v zemi a činí bitcoin a CFA frank (který používá několik dalších zemí) zákonným platidlem. Autory tohoto zákona jsou ministr pro digitální ekonomiku Gourna Zacko a ministr financí a rozpočtu Calixte Nganongogo.

Šéf prezidentské kanceláře Obed Namsio ve svém prohlášení uvedl, že prezident Faustin Archange Touadera již opatření podepsal:

“Středoafrická republika je první zemí v Africe, která přijala bitcoin jako zákonné platidlo. Tento krok řadí Středoafrickou republiku na mapu nejodvážnějších a nejprozíravějších zemí světa.”

Za pozornost stojí fakt, že tato zpráva je v rozporu s prohlášením, které údajně učinil ministr financí Středoafrické republiky Herve Ndoba v úterý a v němž uvedl, že přijímaná legislativa neodráží salvadorský přístup k přijetí bitcoinu.

Středoafrická republika patří k nejchudším zemím světa a to i pře to, že se na jejím území nacházejí ložiska diamantů, zlata a uranu. Má přibližně 4,83 milionů obyvatel a od získání nezávislosti na Francii v roce 1960 je zmítána konflikty. Zajímavostí je skutečnost, že podle serveru BBC je země blízkým spojencem Ruska a proti tamním povstaleckým skupinám bojují i žoldnéři ruské Wagnerovy armády.

První byl Salvador

Středoamerický Salvador se v loňském roce stal první zemí na světě, která zavedla bitcoin (vedle amerického dolaru) pod svou hlavičku legálních měn. Zákon o bitcoinech v této středoamerické zemi vstoupil v platnost 7. září 2021, kdy občané a podniky dostali zelenou k transakcím v této peer-to-peer digitální měně. Jako motivaci k využití bitcoinu vláda formou airdropu rozdávala občanům 30 dolarů v BTC, které obdrželi po aktivaci státem podporované kryptoměnové peněženky Chivo.

Většina obyvatel Salvadoru neměla v té době přístup k bankovním službám, ale naopak přístup k internetu byl široce rozšířený. Totéž se ovšem nedá říci o Středoafrické republice, kde je situace dosti odlišná.

Podle údajů společnosti World Data měla v roce 2019 přístup k internetu pouhá 4 % obyvatel a situace se moc nelepší, neboť odhadovaná penetrace internetu v lednu 2021 byla pouhých 11,4 % populace. To by mohlo bránit širokému rozšíření BTC, neboť digitální měna využívá internetové připojení pro vzájemnou komunikaci v síti a pro zasílání plateb.

To, že se použití kryptoměn k platbám příliš nelíbí velkým finančním organizacím je zřejmé z jejich chování, kdy Mezinárodní měnový fond či Světová banka opakovaně jejich použití odsoudily a Salvador dokonce požádaly, aby od používání BTC upustil. Prezident Nayib Bukele se ovšem zastrašit nenechal a země si tak jde i nadále svou cestou. V souvislosti s tím, jak se vyvíjí geopolitická a finanční situace ve světě se jim jejich sázka na BTC může v konečném součtu dosti vyplatit.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.