Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Problémy Bitcoinu I Jsou tak vážné? Mají jeho kritici pravdu?

Jan Šemora
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Zdroj: kaspersky.com

bitcoin mince padající do kanálu

Můj dnešní článek bude o tom, abych Vám představil devět problémů Bitcoinu. Článek slouží primárně pro nováčky, ale jistě by ho mohl ocenit i někdo, kdo v dnešních těžkých časem na kryptoměnových trzích hledá nějakou útěchu nebo přesvědčení o tom, že Bitcoin je správná cesta.

1) Bitcoin nikde neakceptují, je tak jako peníze nepoužitelný

No, tak ta představa, že se tu objeví úplně nová forma peněz a za více jak deset let to bude všeobecně uznávané platidlo, ta je přeci úplně naivní. Pamatujete si ještě start platebních karet v obchodě? Ty terminály byly jenom v pár supermarketech a když tím chtěl někdo platit, tak celá fronta začala bučet. To bylo: Jej, blázen s kartou. Ta transakce totiž strašně dlouho trvala a někdy vůbec neprošla. Pokladní s tím kolikrát ještě ani neuměli dělat, takže museli volat ajťákům. Dneska mám pomalu pocit, že se za chvíli začne bučet na lidi, co používají hotovost, protože to jejich hledání drobných v peněžence a následné hledání v kase, aby jim ti pokladní vrátili peníze, je přece daleko pomalejší, než když zaplatím kartou, mobilem, a nebo třeba hodinkami.

Takže dejme Bitcoinu trochu času. Vždyť ta místa, kde ho přijímají, v podstatě jenom přibývají. Mimochodem, nečekejte, že ta revoluce přijde z Vaší samoobsluhy nebo supermarketu. Ta revoluce dle mého názoru přijde spíš z internetu (z internetových obchodů). Koneckonců u nás internetový obchod Alza přijímá Bitcoin a lze jím zaplatit. Tady by někdo mohl říct, že ta Alza je přijímá tím způsobem, že Bitcoin přijme a smění je pomocí platební brány do korun a nechá si pouze to.

Je ale vůbec důležité, že to tak Alza dělá? Mě přeci nemusí zajímat, co s tím oni pak udělají. Důležité je, že na platbu je Bitcoin akceptován a mám tu možnost s ním zaplatit. Nebo třeba společnost Coinbase, která vydala platební kartu Visa, na které Vy máte uložené kryptoměny a v obchodech s nimi můžete zaplatit. Kryptoměny se během platby v reálném čase smění do místní měny. Krypto komunita na tento krok nadává, protože takhle podle nich akceptace vypadat nemá a já s tím souhlasím, ale je to alespoň nějaký krok k větší akceptaci a větší použitelnosti, a hlavně je to způsob, jak přenést kryptoměny do mainstreamu. Je to jako když se dříve přenášel internet přes hlasovou telefonní linku pomocí speciálního modemu. Časem dojde k obrácení infrastruktury. Budeme přenášet státní měny po blockchainu.

Zdroj: insmart.cz

mobilní telefon qr platba

2) Bitcoinu hrozí prolomení šifrovacího algoritmu

Ano, je pravda, že Bitcoin teoreticky je ohrožen vynálezem kvantového počítače, který by uměl šifru okamžitě lusknutím prstu vyřešit a tím pádem celý systém zničit. Jenže důležitější a vážnější je, že algoritmus, který je v bitcoinové síti použitý, používá v podstatě každý kritický systém. Jedná se o algoritmus SHA-256.

SHA-256 je zkratka anglického označení Secure Hash Algorithm 256-bit (256bitový bezpečný hašovací algoritmus). Algoritmus se používá ke kryptografickému zabezpečení. Kryptografické hašovací algoritmy vytvářejí nerozluštitelné a jedinečné hodnoty, tzv. haše. Používá se na letištích, v bankách a pro státní důvěrné informace. Takže věřte mi, že v případě prolomení tohoto šifrovacího algoritmu, Bitcoin by byl ten nejmenší problém. Celý svět by byl v ohrožení. Říká se, že každá šifra je dočasná a musí být nahrazena v čase, protože prostě zestárne. To se stane samozřejmě i u Bitcoinu. Prostě v něm zestárne ten algoritmus a bude dříve nebo později nahrazen novým algoritmem, který bude tzv. quantum resistent. To znamená, že bude připravený na takový útok kvantovým počítačem. Zatím tento scénář ale není aktuální, protože s kvantovým počítačem je to asi jako s s fúzním reaktorem. Už 20 let se říká, že za pět let ho tu máme.

Zdroj: notebookcheck.net

bitcoin mince

3) Škálovatelnost; Bitcoin zvládne jen 6 transakcí za sekundu

Ano, to je pravda. Bitcoin skutečně zvládne zpracovat pouhých 6 transakcí za sekundu. Oproti tomu třeba Visa zvládne 20 – 30 tisíc. Těch 6 transakcí skutečně Bitcoinu nestačí na to, aby se stal globální platební sítí, takže bohužel, je mi líto, Bitcoin je mrtvý. Zavíráme krám.

V 90. letech vznikla řada studií a dizertačních prací na to, že internet jako globální síť naprosto selhal, protože sotva zvládl přenášet nějaký text nebo email. Pak se někdo pokusil emailem poslat obrázek a ten email se odeslal třeba až za tři dny. Všichni se smáli a říkali, že to nefunguje a je to nepoužitelné. Přitom lidi, co mu fandili, říkali, počkejte si, jednom po tom internetu budeme přenášet třeba televizi a měli pravdu, protože Vy dnes můžete sledovat živé streamy přes internet. Opět se řeší problém se škálovatelností internetu. Chceme přenášet například videa ve formátu 4K, a to třeba i přes mobilní data. Musí se tedy budovat sítě 5G. Vysílače páté generace. Chci tím říct to, že Bitcoin dnes není Bitcoinem před deseti lety a už vůbec ne Bitcoinem, který tu bude za deset let.

Už třeba v roce 2017 na něm byla nasazena technologie SegWit, která do jisté míry tu propustnost transakcí řešila. Segregated Witness nebo SegWit je název používaný pro implementovanou změnu soft forku v transakčním formátu bitcoinů. Už máme dokonce nasazené i off-chain řešení nebo jinak řečeno řešení druhé vrstvy a té se říká Lightning Network. Tato nástavba Bitcoinu umožňuje tisíce transakcí za sekundu. Prakticky zadarmo a okamžitě. Prostě není dobré se dívat na Bitcoin v jeho současném stavu. Dívejte se na něj tak, že tu máme nějaký problém se škálovatelností. Známe nějaké řešení, jak škálovatelnost vyřešit? Ano, známe a kdybychom neznali, tak se brzy nějaké najde, protože lidi fungují nejlépe pod tlakem.

Zdroj: blockchain.com
Počet denně potvrzených transakcí v síti Bitcoinu
Počet denně potvrzených transakcí v síti Bitcoinu

4) Bitcoin není bezpečná technologie, peněženky jsou vykrádány

Z počátku je třeba trochu upravit název nadpisu pro tento problém na Bitcoin je bezpečná technologie, peněženky jsou vykrádány. Hned to vysvětlím. Za celou historii Bitcoinu odolal jeho blockchain všem možným hackarským útokům, a přitom pokusům o nějaké vykradení čelí v podstatě každý den.

Kdo technicky rozumí principu blockchainu, tak chápe, že ten systém je v podstatě neprůstřelný. Až tedy na teoretickou možnost 51 % útoku. Útok většiny je potenciální útok na blockchainovou síť, kdy jeden subjekt nebo jedna organizace ovládá většinu hashovacího výkonu, což může potenciálně způsobit narušení sítě. V takové situaci by útočník měl dostatek těžařského výkonu k tomu, aby mohl úmyslně vyloučit transakci nebo upravit pořadí transakcí. Také by mohl zvrátit transakce, které provedl, když měl nad blockchainem kontrolu – což by mělo za následek vznik problému dvojí útraty. Je pravda, že digitální peněženky uživatelů vykradeny byly, ale to je jako kdybyste šli do České národní banky a stěžovali si tam guvernérovi, že Vám ukradli hotovost z peněženky.

Nechci to zlehčovat, ale tyto krádeže mají velmi málo společného s tou samotnou Bitcoinovou sítí, protože k těm krádežím dochází na vstupech a výstupech z té sítě. Někdo posílal heslo nezabezpečenou formou, měl virus na počítači nebo mu ukradli celý počítač s tím heslem. Abych to zkrátil, v tom samotném systému Bitcoinu na blockchainu už z principu k takové věci vůbec nemůže dojít. Ta chyba byla, jak říkají rádi ajťáci, někde mezi židlí a klávesnicí. Je ale třeba zmínit, že to byly těžké začátky Bitcoinu a jeho použitelnost pro uživatele nebyla úplně jednoduchá, ale od té doby jsme už ušli docela dost cesty a všechny tyto věci se docela zlepšily. I tak je to ale pořád divoký západ a doporučuji nejvyšší možnou obezřetnost. Abych navázal na minulý článek. Pořád startujeme automobil klikou a čekáme na někoho, kdo udělá elektrické zapalování. Doufám, že mi rozumíte.

Zdroj: pcmag.com

bitcoin mince zámek

5) Bitcoin používají kriminálníci, teroristi a perou se přes něj peníze

No, to se říkalo i o internetu v 90. letech a víte co? Do teď ho používají kriminálníci, teroristi a perou se přes něj peníze, ale přeci kromě toho internet přeci umožňuje dělat tisíce jiných věcí normálním slušným lidem. Umožňuje si vyměňovat informace, hovořit, psát si přes Messenger, nahrávat videa nebo obchodovat. Kromě toho jde internet použít na spousty jiných věcí.

Co tím chci říct je, že problémem nikdy není přeci ta samotná technologie, ale to, jak ji budeme používat. Třeba teroristi použili auto jako smrtící zbraň. Budeme zakazovat auta? Netrestejme technologii, která za nic nemůže a která má navíc potenciál dělat daleko víc dobra než zla. Zločinci vždycky budou používat nejmodernější technologie, protože jim to umožňuje být o krok napřed. Byli třeba první, kdo používal auta v době, kdy policejních aut bylo málo, takže je pak nemohli chytit, když se chystali udělat nějakou bankovní loupež. Jinak co se týče financování terorismu, tak jejich nejoblíbenější forma je hotovost v americkém dolaru v kufříku. Volá někdo po zákazu amerického dolaru? Navíc na to se Bitcoin používal jen z počátku. Dneska by ho na takovou věc použil fakt jen blázen, protože bitcoinový blockchain je veřejný a Vy se můžete podívat na každou transakci. Ono tam sice není vidět jmenovitě, kdo komu co poslal, ale jsou tam čísla peněženek. Když přijde FBI nebo CIA, tak jim to minimálně pár stop dá.

Zdroj: forbes.com

Bitcoin mince teroristi

6) Vysoká volatilita Bitcoinu mu znemožňuje stát se penězi

Volatilita označuje míru kolísání hodnoty aktiva nebo jeho výnosové míry. Jedná se o nástroj, pomocí kterého lze předpokládat potenciální nárůst či pokles hodnoty aktiva v budoucnosti na základě změn hodnot tohoto aktiva v minulosti.

Uznávám, že Bitcoin je jako horská dráha. Není asi úplně nejlepší, abyste za stejné peníze jeden den koupili pět rohlíků a druhý den už jenom čtyři, ale když se podíváte na historický graf volatility Bitcoinu, tak zjistíte, že volatilita v podstatě jenom klesá.

Zdroj: buybitcoinworldwide.com
30denní průměrná volatilita BTC/USD
30denní průměrná volatilita BTC/USD

Čím to je? Představte si, že Bitcoin je loď na hladině vody a velikost té lodi určuje jeho tržní kapitalizace. Kolik je v něm peněz. Napřed to byl takový malý člun, který rozhodila každá menší vlnka. Teď už je to řekněme taková jachta, ale ta je pořád docela malá. Ta jachta je pořád tak malá a nedá se vyrovnat miliardářské lodi Facebook, jejíž tržní kapitalizace je mnohem vyšší. Nebo tržní kapitalizace zlata.

Jak by musela ta loď být vůči Bitcoinu asi velká? Není se tak čemu divit, že takto velké lodě se na rozbouřeném moři sotva pohnou. Zatímco Bitcoin s každou bouří bude ještě dlouho docela hodně bojovat, ale dá se očekávat, že ta volatilita jednou sama přirozeně odejde, protože Bitcoin bude sílit a bude větší a větší. Budou se do něj přesouvat další a další peníze. Ale ano, pravda je, že pro běžné lidi Bitcoin asi zatím moc sloužit nemůže, a to právě kvůli té volatilitě. Já ten argument chápu a respektuji, ale myslím si, že Bitcoin může skvěle fungovat jako udržitel hodnoty.

Někdo by mohl říct: Co to je za udržitel hodnoty, který stál v roce 2017 půl milionu korun a teď po více jak čtyřech letech se motá zase kolem půl milionu korun, i když minulý rok dosáhl hodnoty téměř jeden a půl milionu korun. To je fér připomínka, ale když půjdete někam do banky se pobavit o nějaké investici, tak Vám většinou řeknou, že je dobré tu investici uzavřít na takových pět až deset let. Věřte mi, že lidi, co nakoupili Bitcoin v roce 2012 nebo i dřív, tak ho velmi rádi použijí jako běžné peníze. Hraje pro ně nějaká volatilita nějakou významnou roli?

Když se podíváme na logaritmický graf Bitcoinu, tak ano, je volatilní, ale trend je vcelku jasný. Neustále nabývá na hodnotě.

Zdroj: lookintobitcoin.com
Logaritmický graf vývoje ceny 1 bitcoinu
Logaritmický graf vývoje ceny 1 bitcoinu

7) Trh kryptoměn je silně manipulován velrybami

Pro nováčky uvádím, že velryba je slangový výraz pro velkého hráče. Pro někoho, kdo drží velké množství bitcoinů nebo čehokoliv jiného. Podle mě je tohle strašně přeceňovaná věc. Myslím si, že vliv těch velryb bude v podstatě mizet podobně jako volatilita. Jak se Bitcoin bude zvětšovat a budou se do něj přesouvat další a další peníze a tím poroste jeho tržní kapitalizace, tak vliv velryb bude menší a menší.

Ve skutečnosti nemají zase takový vliv, jak si lidi myslí. Když se podíváte na graf Bitcoinu třeba z konce roku 2017, tak ten šílený nárůst, co to udělalo, tam velryby nic nezmohly, neměly na to čas.

Celé to bylo vyhnáno spekulací retailových investorů. Čili lidí jako jsem já nebo Vy. Byl tam tak velký hlad, že retail tlačil cenu velmi rychle nahoru a s tím žádná velryba nic moc neudělala. V každém takovém bullrunu (cena jdoucí nahoru) dojde k jisté redistribuci těch mincí, a to právě od těch velryb k menším investorům. Důležité je potom, když trh začne klesat, těm velrybám to neházet zpátky za levno. Podobně se to stalo i během roku 2021.

Zdroj: cryptocurrencynews.com

bitcoin mince a manipulovaný rostoucí graf

8) Těžba Bitcoinu je energeticky náročná

Ano, těžba Bitcoinu je energeticky náročná, to je pravda. Vždyť na tom do jisté míry stojí bezpečnost toho systému, ale některá čísla nebo analýzy, co k tomu vydávají média, jsou hodně mimo. Jednou se dozvíte, že těžba Bitcoinu už dosáhla spotřeby Slovenska a po druhé, že za chvilku dosáhne spotřeby USA. Mě by zajímalo, jak to ti analytici počítají, protože ty jejich výsledky z analýz jsou spíš odhady, protože k tomu tvrdá data víceméně neexistují. Pěkně to shrnul uznávaný ekonom Dominik Stroukal v pořadu Kdo to platí na Mall TV.

Pravdou je, že provoz bitcoinové sítě denně spotřebuje opravdu velké množství elektrické energie. Ano, zní to hrozně, a proto si to média ráda vybírají jako nadpis svého článku.

Ale já se ptám, kdo z těch médií spočítal, kolik se spotřebuje elektrické energie a jiných energií na provoz bankovního systému. Tím myslím světlo a teplo na pobočkách, provoz bankomatů, provoz počítačových systémů bank, kde se používají také náročné šifrovací algoritmy. Provoz aut, která převážejí hotovost, protože ta po sobě zanechávají uhlíkovou stopu. Nikdo to nespočítal. Nikoho to nezajímá, protože to není dostatečně sexy téma. Přitom řádově by byly výsledky úplně odlišné. Bitcoin žádné pobočky ani převoz hotovosti nepotřebuje. Toto je úplně super téma na předhození masám v mediálním prostoru. Podívejte se, kolik to spotřebuje elektrické energie, a to úplně zbytečně. Zbytečně? Kdo rozhoduje o tom, co je a není zbytečné? Z mého pohledu je Bitcoin naprosto unikátní platební a monetární (i ekonomický) systém. Jeho spotřeba je dle mého subjektivního názoru daleko důležitější než třeba spotřeba vánočních světýlek, která se mu mimochodem spotřebou hravě vyrovnají, a to pouze v USA. Ono to totiž záleží na tom, jaká data máte a jak je potom interpretujete. Podívejte se třeba, když se hraje liga mistrů ve fotbale. Na stadionech se svítí ultra výkonnými světly, která spotřebovávají obrovské množství elektrické energie. Vyhřívá se trávník, chladí se nápoje, praží se popcorn, a hlavně v tom okamžiku se po světě zapnou miliony televizí, aby se na to lidi mohli dívat. Pro každého je prostě zajímavého úplně něco jiného. Někoho fotbal zajímá a někoho ne. Tudíž to není zbytečné pro někoho, kdo ho rád sleduje, ale řeší to někdo? Ne. Člověk by neměl hodnotit co je a není zbytečné, protože každý má rád a dělá něco jiného. Tudíž nejmodernější formu peněz by nikdo neměl brát jako zbytečnost.

Zdroj: investmentmonitor.ai

kryptoměny těžba těžební stroje

9) Státy a vlády můžou Bitcoin zakázat

Ne, nemůžou. Pravdou je, že státy a jejich vlády můžou Bitcoinu svým způsobem házet klacky pod nohy do cesty v podobě nějakých zákonů, regulací nebo omezení, ale zakázat v tom pravém slova smyslu ho prostě nemůžou, protože to nejde. Bitcoin totiž nejde vypnout. To je na něm vlastně ta nejvíc boží věc. To je to, co si spousta lidí neuvědomuje. Není kam zavolat a říct: Prosím Vás, nás to štve, tak to vypněte.

Ono se i stalo, že nějaký americký stát něco takového sepsal, ale pak nevěděli, kam to mají poslat, protože ono to není kam poslat. Není kam zavolat. Bitcoin nemá centrum. Nemá ředitele a nemá prostě žádné jedno tlačítko, na kterém by bylo napsáno vypnout nebo zapnout. Právě proto si myslím, že Bitcoin je tím nejzásadnějším vynálezem tohoto století. Tedy zatím.

Ano, Čína přišla se zákazem kryptoměn na svém území. Strašili s tím už několik let. A víte, co se stalo? Nic. Těžaři začali těžit jinde, a nebo zůstali někde schovaní před čínskou vládou. Těžba funguje dál všude možně po světě. Ani vlastně nevíme kde, ale ono to ani není důležité. Čína byla první v žebříčku co se týče celosvětové těžby, a tudíž měla největší profitabilnost. Díky tomuto zákazu teď mohou být profitabilní ostatní. Dobré je, že na těžbu je třeba pouze internet a elektřina. Státy můžou zakázat těžbu nebo třeba i platbu Bitcoinem v obchodě, ale akorát si tím utlumí svůj vývoj, protože my tu přeci máme úplně nové odvětví, které nabízí úplně nové byznysové příležitosti nebo úplně nové obchodní modely.

Ve Velké Británii takhle vláda na přelomu 19. až 20. století házela klacky do cesty automobilům. Zavedli nějakou regulaci, která říkala, že posádka automobilu musela být složena ze třech lidí. Z řidiče, z hlavního inženýra, který měl na starosti případný servis automobilu a z praporčíka, který musel běžet asi kilometr před tím automobilem a upozorňovat všechny, že se blíží automobil. Ten stroj na smrt. Výsledkem toho ale bylo, že jedoucí v automobilu se raději přesouvali do USA, protože tam nebyly tak přísné regulace. Velká Británie tím schytala opožděný vývoj asi o patnáct let. Nechali si tu příležitost ujít (doslova ujet) a pak to museli složitě dohánět.

Tím chci jen říct, že se určitě najdou státy, a už se našly, které budou chtít Bitcoin nějakým způsobem omezovat nebo výrazně regulovat, ale stejně tak se najdou státy, které to budou vítat a brát jako příležitost. Země El Salvador už zavedla Bitcoin jako státní měnu. Spojené státy si to též uvědomují, že by se nechaly připravit o úžasnou byznysovou příležitost vůči Číně. Takže já nemám strach. I kdyby u nás Bitcoin zakázali, tak bude spousta míst, kde ho budeme moct utratit. V globálním světě je přeci úplně nerealistické zakazovat globální věc. To prostě podle mě nejde. Rozjetý vlak už nejde zastavit, jenom zpomalit.

Zdroj: cnn.iprima.cz

mince bitcoin v poutech

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
10
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.