Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Povede roztáčející se dluhová spirála k masivnímu přijetí Bitcoinu?

Publikováno

Spojené státy mají obrovský dluh, vysoké úrokové sazby a rozpočtový deficit. Dá se snad očekávat, že tento dluh dokáží někdy splatit?

Federální dluh USA

K 30. říjnu 2022 mají Spojené státy nesplacený dluh v hodnotě 31 246 370 729 330,20 USD. Tento údaj je denně aktualizován ministerstvem financí. Pro zjednodušení si řekněme, že jde o 30 bilionů dolarů.

Zdroj: usdebtclock.org
Dluh Spojených států
Dluh Spojených států

Teď se podívejme na další zajímavé číslo – průměrné úrokové sazby státní pokladny k 30. září letošního roku:

Zdroj: fiscaldata.treasury.gov
Průměrné úrokové sazby a výše dluhu
Průměrné úrokové sazby a výše dluhu

Z toho vyplývá, že v letošním roce bude z dluhu zaplaceno 621 miliard dolarů. Deník Washington Post pak odhaduje tuto částku na 580 miliard dolarů. Řekněme tedy, že výsledek bude někde mezi a počítejme tedy s číslem 600 miliard dolarů.

Nejspíš všichni dobře víme, že Federální rezervní systém agresivně zvyšuje úrokové sazby a trh je stejně agresivní při nabízení výnosů z vládního dluhu. Každý bazický bod, který se přidá k průměrné sazbě amerického vládního dluhu, přidá přibližně 3 miliardy dolarů dodatečných úrokových nákladů. To vše ovšem pouze v případě, že dluh zůstane na současné úrovni.

A dluh poroste…

To se bohužel nestane. V současné době činí roční rozpočtový schodek 946 miliard dolarů ročně a nic nenasvědčuje tomu, že by se někdy měl dostat na nulu. To znamená, že americká vláda bude muset vyrobit další dluh v objemu téměř 1 bilionu USD ročně. Co je horší, je fakt, že tak bude činit v době, kdy úrokové sazby rychle rostou.

Čím vyšší budou úrokové sazby, tím více úroků z dluhu bude třeba zaplatit. Čím více úroků z dluhu bude třeba zaplatit, tím větší bude deficit. Čím větší bude schodek, tím větší dluh bude třeba vyrobit. Více emitovaného dluhu, více úroků z dluhu. I kdyby FED snížil sazby zpět na nulu, dluh by vzhledem k povaze deficitu nadále rostl složeným tempem.

Ještě znepokojivější je níže přiložený graf znázorňující dluh jako procento hrubého domácího produktu. Stoupající sklon přímky od poloviny 80. let 20. století naznačuje, že dluh roste rychleji než ekonomika již po několik desetiletí.

Zdroj: fiscaldata.treasury.gov
Vývoj dluhu k HDP
Vývoj dluhu k HDP

Povaha neustálého rozpočtového deficitu znamená, že tato situace je prostě neudržitelná. Aktuální kroky Fedu ji ještě urychlují. Je to vlastně jednoduché, dokud deficit existuje, dluh plodí další dluh. To je to, co Greg Foss myslí dluhovou spirálou. Dluh se vlastně nikdy nesplatí, jen se stále nabaluje a roste složeným tempem. Jeho trajektorie pohybu se navíc stále zrychluje.

Bitcoin jako ochrana

Už jen na základě matematiky nemůže Federální rezervní systém pokračovat ve zvyšování sazeb delší dobu. Ani je nemůže udržovat tak vysoko, protože úroky z dluhu se prostě stanou zcela nezvladatelnými. Hodně se mluví o Fed Pivotu a o tom, kdy se rozhodnou snížit úrokové sazby směrem dolů.

Poznámka

Fed Pivot nastává, když Federální rezervní systém, což je americká centrální banka, obrátí svůj politický výhled a změní kurz měnové politiky (z expanzivní – uvolněné) na (kontrakční – přísnou) nebo naopak. K pivotování Fedu obvykle dochází v době, když se ekonomické podmínky zásadně změnily takovým způsobem, že Fed již nemůže pokračovat ve svém předchozím politickém postoji.

Kdy k tomuto kroku ale skutečně dojde? Tak to je otázka doslova za milión a je jasné, že odpověď by chtě znát asi každý z nás. Jedno je ale podle mne jisté: Fed, ve snaze zpomalit krvácení, bude muset nakonec snížit sazby zpět dolů. A až to udělá, rally, kterou cena BTC předvede, nám s největší pravděpodobností vykouzlí úsměv na tváři.

Aktuální situace na BTC grafu

V krátkosti se ještě pojďme podívat na graf. Aktuální cena bitcoinu je 20 709 USD (v době psaní článku) a Bitcoin za posledních sedm dní vzrostl o více než 8 %. Aktuálně vidíme konsolidaci ve velkém obchodním rozpětí 20 000 až 21 000 USD, které je definováno úrovněmi Fibonacciho retracementu v rozmezí 38,2 % až 61,8 %. Celková obchodní základna však zůstává býčí.

Indexy RSI a MACD se stále nacházejí v býčí zóně, což naznačuje, že pozitivní trend bude pravděpodobně pokračovat i nadále. 50denní klouzavý průměr nám navíc doporučuje nákup nad úrovní 19 750 USD.

Překonání úrovně 61,8 % Fibo by tak mohlo nákupní trend prodloužit na 21 900 dolarů. Pokud bude současný vzestupný trend pokračovat, mohl by Bitcoin dosáhnout 22 500 dolarů. Co se týče možného poklesu, bezprostřední úroveň podpory bitcoinu se stále nachází poblíž 20 250 dolarů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
11
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.