Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Podle Vitalika Buterina je Ethereum v půlce cesty k dokonalosti

Publikováno

Spoluzakladatel Etherea, Vitalik Buterik, se v nejnovější epizodě podcastu Bankless vyjádřil na adresu druhé největší kryptoměny (Etherea). Podle něj se nachází zhruba v polovině svého vývoje.

ETH síť je v polovině cesty

Když byl Buterin během podcastu dotázán na názor ohledně pokroku sítě, poznamenal, že se nachází zhruba v polovině své cesty. Uvedl, že tohoto milníku tým dosáhl díky vývoji řetězce Beacon, který poskytuje rámec pro proof-of-stake. Dodal, že hard fork s názvem London byl také zásadní pro pokroky, kterých síť v posledním roce dosáhla.

Spoluzakladatel Etherea během podcastu hovořil také o krocích, které chce projekt podniknout, aby se Ethereum 2.0 stalo úspěšným. Buterin uvedl, že jeho konečným cílem je:

“Nechat minulost minulostí a vytvořit Ethereum, které se postupem času skutečně stane jednodušším a jednodušším.”

Buterin dodal, že pro snadnější správu a vyšší míru přijetí musí být také Ethereum méně náročné na data. Výkonný ředitel vydal na konci loňského roku článek s názvem “Endgame”, ve kterém nastínil myšlenku, že v příštích letech budou nakonec všichni pracovat společně. Za tímto účelem pak Buterin načrtl procesy, které by umožnily decentralizovaný systém potvrzování bloků.

Buterin uvedl, že prvním krokem je “sloučení”, které je naplánováno na první fiskální čtvrtletí roku 2022 a v jehož rámci dojde k přechodu Etherea ze systému proof-of-work na systém proof-of-stake. V další fázi, nazvané “surge”, bude síť škálovatelnější, mít větší propustnost a bude schopna zpracovávat více dat.

Po surge bude následovat “verge”, která umožní uživatelům provozovat uzly a bude “demokratizovat přístup k co nejširšímu počtu účastníků pro každého a všechny, kteří chtějí ověřit platnost řetězce”. Další plánované fáze se pak nazývají “purge” a “splurge”, ty budou řešit historická data, obstarávat další upgrady atd.

Lepší škálovatelnost a bezpečnost

Zakladatel také připustil, že síť Ethereum ještě není připravena na to, co označil za “přímé masové přijetí” a zdůraznil, že je třeba vyvinout více škálovacích řešení a také zmínil fakt, že poplatky musí být mnohem nižší. V souvislosti s tímto Vitalik zveřejnil oficiální návrh nové struktury poplatků pro síť Ethereum nazvaný “vícerozměrný EIP-1559”, který odkazuje na dříve realizovaný upgrade EIP-1559.

Buterin pochválil pokrok, kterého síť doposud dosáhla v oblasti škálovacích protokolů a ocenil, že komunita zůstává silná. Kromě škálování zdůraznil také otázku bezpečnosti v souvislosti s nadcházejícími upgrady.

Na závěr Buterin přirovnal blockchainovou síť ke státu, k jehož zabezpečení jsou zapotřebí ozbrojené síly a vysvětlil, že podobnou roli při zabezpečení blockchainu mají i uživatelé sítě. S každým novým blokem je pak zapotřebí další zabezpečení.

“Čím více obránců bude moci spustit uzly a ověřit, že vše probíhá v pořádku, tím více bude síť bezpečnější.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.