Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Koreluje stále Bitcoin s akciovými trhy, nebo jsme svědky počínajícího oddělení?

Publikováno

Od počátku existence bitcoinu jeho cena obvykle kopírovala vývoj akciového trhu a ceny zlata. Nic ale netrvá věčně – jsme snad svědky počínajícího oddělení (decouplingu)?

Globální ekonomika

Ekonomika se stále vzpamatovává z epidemie COVID-19 a navíc se objevují nové problémy. Nyní se nacházíme v období bující inflace, kterou se centrální banky snaží napravit zvyšováním úrokových sazeb.

Údaje o indexu spotřebitelských cen (CPI) v USA, zveřejněné 13. října, byly vyšší, než se očekávalo (8,2 % meziročně), což negativně ovlivnilo cenu bitcoinu. Inflace však není jediným problémem, světová ekonomika se potýká také s energetickou krizí, která se více než USA dotýká Evropy, a to kvůli její silné závislosti na ruském zemním plynu a surovinách.

Na Ukrajině zuří válka Ukrajině a uvalené sankce vůči Rusku přidávají další geopolitickou nestabilitu a ekonomickou nejistotu.

Pokud se podíváme na hlavní měny, dolarový index vypadá ve srovnání s ostatními silný. Federální rezervní systém v listopadu zvýšil úrokové sazby o 75 bazických bodů a o stejnou částku zvýšila úrokové sazby i Bank of England. Cílem této politiky kvantitativního zpřísňování je snížit nabídku peněz a zmírnit cenové tlaky. Je pravděpodobné, že bude pokračovat i v příštím roce. Globální recese a riziko stagflace jsou však stále velmi silné, takže žádná země se nemůže cítit v bezpečí před měnovou politikou centrálních bank.

Souvislost mezi Bitcoinem a ekonomikou

Jak jsme mohli vidět, bitcoin není vůči těmto globálním otřesům imunní. Ačkoli byla cena ve své rané fázi nezávislá na tradičních financích, v roce 2016 se začala korelace celkem jasně projevovat a obvykle následovala vývoj akciového trhu a ceny zlata. Začíná se ale situace měnit a jsme svědky oddělování?

Myšlenka bitcoinu jako “digitálního zlata” se stala velmi populární. Obě aktiva jsou vzácná, těžba obtížná a zároveň plnila roli uchovatele hodnoty. Protože mnozí považují bitcoin za rizikové aktivum, začala být patrná jeho korelace s indexy S&P 500 a Nasdaq.

Zdroj: Bloomberg.com
Korelace Bitcoinu a zlata
Korelace pohybů Bitcoinu a zlata

Podle Alkeshe Shaha a Andrewa Mosse z Bank of America dosáhla 40denní korelace ceny bitcoinu se zlatem hodnoty 0,50 (poté, co se v srpnu pohybovala kolem nuly).

“Zpomalující se pozitivní korelace s indexem SPX/QQQ a rychle rostoucí korelace s indexem XAU naznačují, že investoři mohou bitcoin považovat za relativně bezpečný přístav, protože makro nejistota pokračuje a tržní dno je stále v nedohlednu.”

Bitcoin: současnost a budoucnost

Navzdory všem výše uvedeným nepříznivým událostem se bitcoinu podařilo nějakým způsobem udržet cenu v rozmezí 19 000 až 20 000 dolarů s rekordně nízkou volatilitou. Aktuálně můžeme pozorovat neobvyklou stabilitu ceny bitcoinu, která se dokonce vyrovná volatilitě britské libry.

Naopak akcie zažívají vysokou volatilitu a price action, a to i v návaznosti na spekulace o budoucích rozhodnutích Fedu. Podle hlavního komoditního stratéga agentury Bloomberg, Mikea McGloneho, proto může bitcoin po prudkém zlevnění růst a nakonec překonat index S&P 500. Domnívá se, že omezená nabídka bitcoinu a deflační přístup mu mohou pomoci obnovit předchozí cenové úrovně.

Od posledního bleskového propadu v polovině června je cena poměrně stabilní, ale víme, že málokdy zůstává v klidu příliš dlouho. To znamená, že pravděpodobnost náhlého (býčího nebo medvědího) průrazu se časem zvyšuje. Čím déle zůstane cena nečinná, tím silnější bude průraz.

Kromě toho open interest (futures) je na BTC vyšší než kdykoli předtím, přičemž likvidace jsou na historických minimech. Hromadí se zde velké množství likvidity, což znamená, že až se cena opět začne hýbat, půjde s nějvětší pravděpodobností o velmi silný impuls.

Zdroj: coinglass.com
Open Interest na BTC futures
Open Interest na BTC futures

Odborník na trhy, Benjamin Cowen pak očekává, že bitcoin po poklesu o dalších 15 % vzroste na “spravedlivou hodnotu”. Aktuálně je BTC podhodnocen asi o 50 % ve srovnání s tím, kde vidí jeho férovou hodnotu. Cowen se domnívá, že na tento vzestup si možná budeme muset počkat až do začátku roku 2024.

A co takhle Uptober a Moonvember?

Historicky bývá poslední čtvrtletí pro bitcoin skvělým obdobím, přičemž býčí trendy začínají v říjnu a v listopadu ještě pokračují. Měsíce říjen a listopad tak byly v minulém roce hovorově přejmenovány na “Uptober” a “Moonvember”.

Můžeme takový býčí čtvrtý kvartál očekávat i v roce 2022?

Těžko říci, ale vzhledem k nepříznivé makroekonomické situaci a geopolitickým otázkám je obtížnější představit si stejnou rally, jakou jsme viděli loni. Koneckonců bitcoinový trh klesá již 10 měsíců v řadě.

Závěrem

V současné době vidíme na bitcoinovém trhu stále období stagnace. Cena bitcoinu se po dvou měsících konsolidace musí opět začít pohybovat. Celkový ekonomický scénář nevypadá vůbec růžově a bitcoin je korelován s událostmi v reálném světě. Dokáží investoři ocenit výhody Bitcoinu? Očekává se silný průraz ceny bitcoinu a zvýšená volatilita.

Ať už se stane cokoli, bitcoin bude i nadále nejinovativnější technologií posledního desetiletí, která umožňuje finanční svobodu a přímou kontrolu nad vlastním bohatstvím. Bitcoin byl historicky svědkem mnoha silných medvědích období. Vždy se z nich zotavil a vyšel ještě silnější.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.