Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Každý desátý člověk s přístupem k internetu vlastní nějakou formu kryptoměny

Publikováno

Celosvětové přijetí kryptoměn nabralo v posledních měsících na obrátkách a tento sektor nadále zaznamenává prudký nárůst popularity. Celosvětové vlastnictví kryptoměn však zůstává relativně nízké. Dobrou zprávou, že se stále zvyšuje, v čele se specifickými regiony.

Přibližně každý desátý

Podle posledních údajů od společnosti Finbold vlastní nějakou z kryptoměn přibližně 10,2 % celosvětové populace používající internet (průzkumu byl proveden ve 3. čtvrtletí 2021 a jeho výsledky pak byly zveřejněny 26. ledna 2022). Nejvyšší podíl připadá na Thajsko (20,1 %), následuje Nigérie (19,4 %), což je podobný podíl jako u uživatelů z Filipín. Uživatelé ze Spojených států se umístili na 14. místě s podílem 12,7 %.

Důvody vlastnictví kryptoměn

Obecně lze říci, že některé země jsou již v oblasti vlastnictví digitálních aktiv napřed, zatímco jiné výrazně zaostávají. Čísla se však mohou měnit s tím, jak se celá oblast díky průniku kryptoměn do hlavního proudu rozrůstá. Pozoruhodné je, že společně s popularitou se jako rozhodující motivace pro držení různých aktiv nejčastěji objevovala možnost rychlého výdělku. Všichni asi dobře víme, že v loňském roce patřil bitcoin mezi nejvýkonnější investiční produkty.

Zvýšené přijetí vedlo k tomu, že se kryptoměny staly součástí každodenního života lidí a nahradily v některých rolích tradiční peněžní systémy. Sektor kryptoměn totiž nabízí služby, jako je půjčování, a objevuje se jako alternativa ke konvenčním finančním aspektům, jako je třeba vyplácení mezd.

Podle výsledků jiného průzkumu by přibližně 55 % držitelů ve Spojených státech chtělo pobírat plat v digitálních aktivech s odkazem na větší finanční flexibilitu.

Již zmíněných více než 10% vlastnictví lze považovat za významné také z důvodu, že kryptoměny jsou poměrně mladou třídou aktiv, která se stále více stává zásadním investičním produktem. Vlastnictví bude pravděpodobně prudce stoupat, neboť stále více lidí začíná chápat, jak fungují fiat peníze a jak kryptoměny.

Držitelé virtuálních měn

Největší podíl držitelů kryptoměn najdeme v rozvojových zemích, které v posledních letech zažívaly silné ekonomické turbulence, které navíc výraznou měrou ještě komplikovala pandemie koronaviru. Kryptoměnový sektor se v těchto zemích stává alternativou pro nebankovní obyvatelstvo a pojistkou proti rostoucí inflaci ve velmi obtížných podmínkách devalvace místních měn.

Kromě toho se obyvatelé obracejí ke kryptoměnám také za účelem zajištění svých úspor a samozřejmě je používají pro převod peněz rodině či přátelům. Tomu napomáhá i skutečnost, že některé země, jako například Nigérie, mají vysoký počet emigrantů žijících v zemích po celém světě.

Jedním z lákadel sektoru kryptoměn je jeho decentralizovaná povaha, která eliminuje potřebu zprostředkovatelů, jako jsou banky a makléřské společnosti, a místo toho umožňuje uživatelům přímou interakci mezi sebou.

Výsledkem je decentralizovaný finanční systém, který zůstává z velké části neregulovaný, což je věc, která vede některé kritiky k tvrzení, že kryptoměny mohou potenciálně destabilizovat tradiční finanční sektor.

Tady je třeba ovšem podotknout, že metrika vlastnictví se může v budoucnu změnit v závislosti na regulačních vyhlídkách. Několik jurisdikcí v současné době pracuje na legislativě, která by tento sektor regulovala, a jsme svědky pokračující debaty o tom, zda by různá aktiva měla být klasifikována jako prostředek směny nebo cenné papíry. Pozoruhodné je, že různé jurisdikce, které hodlají toto aktivum zakázat, uvádějí jako jeden z hlavních důvodů aspekt volatility. Kromě Číny uvažovalo v poslední době o úplném zákazu kryptoměn i Rusko, které krom zmíněné volatility vyjadřuje obavy z možnosti zneužití k páchání podvodů.

Návrh centrální banky se ovšem setkal s odporem politiků v čele s bývalým prezidentem Dmitrijem Medveděvem, který se domnívá, že zákaz kryptoměn by byl krok špatným směrem. A dokonce i ruský prezident Vladimir Putin vyzval státní orgány, aby se pokusily najít konsensus a v těžbě kryptoměn dokonce vidí příležitost.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.