Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin – panuje ticho před bouří? I Nejen z pohledu technické analýzy

Publikováno

Zdroj: CoinTelegraph.com

bitcoin medvědi býci

Prorazí bitcoin definitivně úroveň 45 000 dolarů?

V posledních několika dnech až týdnech bitcoin působí velmi volatilně (dochází k relativně velkým cenovým výkyvům). Má to ale nějaké opodstatnění, anebo je to jen hra velkých hráčů? Pokusím se Vám poukázat na různé parametry, díky kterým lze lépe predikovat pravděpodobné scénáře.

Poptávka VS nabídka

Lze si všimnout, že jakmile se bitcoin přibližuje úrovni 34 000 dolarů, tak dochází k okamžitému nástupu poptávky, která absolutně pohltí nabídku. To indikuje zájem investorů nakupovat každý pokles, který se přibližuje k právě zmíněným 34 000 dolarů, což se dá považovat za pozitivní chování trhu. Na druhou stranu, jakmile se přibližuje k hodnotě 45 000 dolarů, dochází k nástupu nabídky, která pohltí poptávku. Bitcoin je tedy pravděpodobně uzamčený na delší dobu v těchto cenových hladinách.

Struktura trhu

Dalším dobrým ukazatelem, který by mohl naznačovat obrat trendu směrem nahoru je takový, že bitcoin se nachází ve struktuře, která je jasně býčí. 24. ledna došlo k nejhlubšímu propadu až k téměř 33 000 dolarů, ale od té doby bitcoin tvoří “vyšší high, vyšší low” strukturu. Prozatím by se dalo říct, že je velmi pravděpodobné, že již bylo dosaženo dna a mohl by přijít minimálně krátkodobý retracement (v aktuální situaci korektivní pohyb směrem nahoru). Rozuzlení této struktury by mohlo být jasné již velmi brzy, nejdéle však pravděpodobně někdy v první polovině dubna.

1D graf BTC/USD
1D graf BTC/USD

Fear and greed index

Chceme-li situaci zohlednit i z chování lidí na trhu, lze použít méně přesný “fear and greed” index. Tento index posuzuje i výskyt témat o bitcoinu na sociálních sítích nebo Google Trends. Jeho hodnota může být v intervalu <0, 100> včetně. Index označuji za méně přesný z toho důvodu, že byly i stavy, kdy trh dosahoval extrémního strachu po velmi dlouhou dobu a stejně cena bitcoinu neklesala.

Zdroj: LookIntobBitcoin.com
Bitcoin index strachu a chamtivosti
Bitcoin index strachu a chamtivosti

Aktuální hodnota indexu v době psaní článku je 22 bodů, což se řadí do pásma “extrémní strach“.

Zdroj: LookIntoBitcoin.com

index strachu chamtivosti bitcoin

Objemy

Zde přichází možný protiargument, proč by bitcoin opět mohl selhat při útoku na 45 000 dolarů. Je to fakt, že vždy když došlo k většímu cenovému pohybu směrem nahoru, tak růst nebyl doprovázen velkými objemy. Spíše naopak, objemy byly buď průměrné anebo dokonce i podprůměrné. To samozřejmě neznačí dobrý signál pro pokračování v růstu, jelikož aby tomu tak mohlo být, je zapotřebí se pravidelně posouvat výš a výš v doprovodu vyšších objemů. Mohli jsme se o tomto faktu přesvědčit 4. a 28. února a 9. března, kdy došlo k růstu za jediný den o více než 10 %. Jelikož ale chyběly objemy, tak tento růst skončil a nabídka opět převzala moc nad poptávkou.

1D graf BTC/USD
1D graf BTC/USD

Vnější vlivy

Současné globální problémy rozhodně nenapomáhají vývoji ceny bitcoinu. V některých případech by se i dalo říct, že jeho vývoj silně ovlivňují.

Inflace v USA dosahuje 7,9 %, což už je velmi vážný problém a je dost možné, že to Fed nemá pod kontrolou. Takový nárůst inflace byl naposledy před 40 lety. Fed se bude snažit v tomto měsíci prvně zvýšit úrokové sazby a postupně v tomto navyšování hodlá pokračovat. Vliv zvýšení úrokových sazeb se může projevit i po pár letech a může to tedy být dlouhodobý problém. Někteří ekonomové dokonce odkazují na to, že by mohlo dojít ke stagflaci – To znamená růst inflace a zároveň nezaměstnanosti.

Aktuální situace na Ukrajině se rozhodně nelepší. Její města jsou nadále pod útokem a prozatím se nepodařilo vyjednat mírová řešení. To na trhy přináší nejistotu a obavy. Některé kryptoměnové burzy zamrazily účty Rusům.

V USA bylo zveřejněné prezidentské prováděcí nařízení, které ve výsledku může mít pozitivní dopad na kryptoměnový trh. Jedná se o nový postoj vůči kryptoměnám a o nastavení správných a jasně definovaných regulací. USA dokonce uvažuje o tom, že by mohlo dojít k vytvoření dolarové kryptoměny.

Jaké mohou být tedy pravděpodobné scénáře?

Jak jste se mohli dočíst, na trh nepůsobí zrovna pozitivní vlivy. Spíše hrozí, že v následujících týdnech až měsících pravděpodobně uvidíme nižší cenové úrovně, jelikož chybí poptávka po nákupu. Růstové vlny nejsou doprovázeny většími objemy. Růst inflace v USA a situace na Ukrajině dále snižují šanci na to, že by mohlo dojít k růstovému obratu.

Naopak pokud se nejistota na trhu vytratí, můžeme vidět další pokus přiblížit se k historickému maximu. Fear and greed index naznačuje extrémní strach, to v investorech většinou vyvolává pocit, že by měli dokupovat, a tudíž by se měla zvýšit poptávka. Tvar struktury je býčí a mohli bychom vidět krátkodobý růst. USA má v plánu nové regulace kryptoměn. To samo o sobě není pozitivní, ale jelikož mají v plánu trh regulovat, tak to znamená, že ho přijali takový, jaký je a nehodlají kryptoměny zakázat a prohlásit je za nelegální.

Doporučuji tedy sledovat veškeré zmíněné parametry, abyste si mohli udělat lepší obrázek.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.