Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Americký senátor Jon Tester nevidí “žádný důvod”, proč by měly kryptoměny existovat

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Senátor Spojených států amerických Raymond Jon Tester se v nedělním rozhovoru opět pustil do kryptoměnového průmyslu. Podle jeho slov není důvod, aby vůbec existoval.

Raymond Jon Tester: Regulovat, nebo zakázat

Tester je starším senátorem za americký stát Montana a také děkanem montanské kongresové delegace. V rozhovoru pro pořad Meet the Press televize NBC senátor uvedl, že sice on sám není regulátorem, ale:

“Nevidím důvod, proč by tyto věci měly existovat”

Na dotaz, zda by vláda měla kryptoměny regulovat, nebo je zakázat pak odpověděl ve smyslu, že jedno jedno druhé, ale pro něj v žádném případě nejsou schopny projít “testem vůně”.

“V současné době se v oblasti kryptoměn vyskytuje více kryptoměn, než je obvyklé. Nebyl jsem schopen najít nikoho, kdo by mi byl schopen vysvětlit, co je tam jiného než syntetika […], což nic neznamená.”

Pokud jde o potenciální regulaci kryptografického průmyslu a jeho různých prvků, senátora znepokojuje ještě jedna věc. Že by mohla poskytnout určitou formu legitimizace.

“Problém je v tom, že pokud to budeme regulovat – a já jsem na to tady před týdnem nebo dvěma upozornil některé z regulátorů – pokud to budeme regulovat, může to dát lidem možnost myslet si, že je to skutečné.”

To může naznačovat, že jeho odpověď na otázku “regulovat, nebo zakázat” by se ve skutečnosti spíše přiklonila k druhé možnosti.

Určitě se najde mnoho lidí, kteří regulaci kryptoměn podporují. Jsou i tací, kteří jsou rovnou pro jejich úplný zákaz. Přesto ti samí lidé mají vůči tomuto konkrétnímu Testerovu postoji jednu hlavní výtku. Kritizují zejména skutečnost, že něco by nemělo existovat jen proto, že někdo nedokáže pochopit, jak to vlastně funguje.

“Kryptoměny jsou hovězí le*na”

Už začátkem listopadu, když diskutoval o kryptoměnovém průmyslu (a tedy ještě před krachem kryptoměnové burzy FTX), uvedl, že je to všechno blbost a je nutné být vůči tomuto odvětví obezřetný.

Mimochodem Jon Tester není ani zdaleka jediným demokratickým senátorem, který již několik měsíců kritizuje kryptoměny. Mezi dalšími můžeme jmenovat Elizabeth Warrenovou, Richarda Durbina či Tinu Smithovou. Ti společně požádali a významnou finanční společnost Fidelity Investments, aby znovu zvážila spuštění penzijních plánů v bitcoinu (BTC). Ve svém dopise uvedli:

“Toto odvětví je plné charismatických zázračných lidí, oportunistických podvodníků a samozvaných investičních poradců, kteří propagují finanční produkty s malou nebo žádnou transparentností.”

Mezi další kritiky se dále zařadili třeba Sherrod Brown, podle jehož slov kryptoměny neprokázaly skutečný veřejný účel své existence či Bernie Sanders, který o sobě jednoduše prohlásil, že není velkým fanouškem kryptoměn.

Gary Gensler by se měl zodpovídat za selhání regulace

Značnou pozornost si v poslední zasloužila i kritika minnesotského senátora Tom Emmera. Ten ostře zaútočil na předsedu americké Komise pro cenné papíry (SEC) Garyho Genslera za jeho chybné “úsilí o shromažďování informací o kryptoměnách” s tím, že Gensler by měl předstoupit před Kongres a vysvětlit svá “regulační selhání”.

V dopise, který spoluautorsky adresoval předsedovi SEC 16. března se uvádí, že Genslerovy snahy byly neúčinné, přičemž autoři citují kolaps ekosystému Terra a kryptoplatforem Celsius, Voyager a FTX.

“Gensler musí vypovídat před Kongresem a odpovědět na otázky týkající se nákladů na jeho regulační selhání.” 

Poukázal zejména na to, že Gensler se od 5. října 2021 neobjevil před výborem Sněmovny reprezentantů pro finanční služby. Pisatelé dopisu uvedli, že úsilí SEC při získávání informací od kryptografických společností nebylo “cílené, záměrné nebo jasné”, ale spíše “nahodilé a nesoustředěné”.

Emmer tvrdí, že Genslerova odpověď, která navíc přišla až o dva měsíce později se vyhnula několika otázkám, které se dotazovaly na metody a postupy, které SEC přijme při poskytování dohledu nad odvětvím digitálních aktiv. Místo toho se Gensler rozhodl vysvětlit Kongresu roli oddělení SEC pro vymáhání a zkoumání.

Velká část úsilí Genslera a SEC se v posledních letech soustředila na určení, zda kryptoměny spadají do definice Howeyho testu, a tudíž podléhají americkým zákonům o cenných papírech, zejména v probíhajícím případu společnosti Ripple s jejím tokenem XRP (XRP)

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.