Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Máte volných 90 tisíc korun? Zde je návod, jak je proměnit v pasivní příjem 7 tisíc měsíčně!

Peníze vložené do akcií s vysokými dividendami, jejichž výnosy se použijí na nákup dalších akcií, mohou časem přeměnit malé investice na velký pasivní příjem.

Máte volných 90 tisíc korun? Zde je návod, jak je proměnit v pasivní příjem 7 tisíc měsíčně!

Pasivní příjem jsou peníze vydělané s malým úsilím, takže to pro někoho zní příliš dobře na to, aby to byla pravda. Jistě, mnoho metod, které tvrdí, že takový příjem generují, zdaleka není pasivní.

Nicméně investování do dividendových akcií, které vyplácejí část svého zisku akcionářům v podobě pravidelných plateb, je jedním ze způsobů, který trvale funguje.

Kromě výběru akcií a občasného sledování jejich vývoje pak přitom není třeba dělat nic jiného.

Základem je výběr správných akcií

British American Tobacco by mohlo být dobrým příkladem skvělé akcie pro pasivní příjem.

Zaprvé poskytuje velmi vysoký roční dividendový výnos, který následně generuje velmi vysoký pasivní příjem. Aktuálně vyplácí dividendu ve výši £2,33, což při současné ceně akcie £27,74 představuje výnos 8,53 %.

Za druhé, analýza diskontovaných peněžních toků ukazuje, že British American Tobacco je při své současné ceně podhodnocená o 57 %. Spravedlivá hodnota akcie by tedy byla okolo 66 liber, i když může být nižší nebo vyšší.

Aktuální vývoj ceny akcií British American Tobacco

Načítání
Načítání
Kupte si akcie BATS Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Toto podhodnocení snižuje šanci, že pasivní příjem bude vymazán trvalými ztrátami ceny akcie. Naopak zvyšuje pravděpodobnost, že cena akcie v průběhu času poroste, což přispěje k celkové návratnosti investice.

Za třetí, má velmi dobré vyhlídky na zisk. Právě ty v průběhu času zvyšují dividendy firmy (a cenu akcií). Analytici předpovídají, že zisky British American Tobacco porostou každý rok do konce roku 2026 o ohromujících 46,5 %.

Očekávají také, že její dividendový výnos vzroste v letech 2024, 2025 a 2026 na 8,3 %, 8,7 % a 9 %.

Jakého pasivního příjmu lze dosáhnout?

Se všemi firmami jsou samozřejmě spojena rizika a u této firmy tomu není jinak. Hlavním rizikem pro British American Tobacco je, že se její probíhající přechod na výrobky nahrazující nikotin z nějakého důvodu zastaví.

Nicméně za současného stavu může 90 000 korun v průběhu času přinést velké dividendy.

Při současném výnosu 8,53 % by to v prvním roce vyneslo na dividendách přibližně 7 300 korun. Za 10 let by to při stejném průměrném výnosu bylo 73 000 korun a po 30 letech 219 000 korun.

Navíc by se dalo ještě mnohem více vydělat nákupem dalších akcií British American Tobacco s využitím dividend, namísto spotřeby těchto peněz.

Síla reinvestování dividend

Při stejném průměrném výnosu by se tímto způsobem díky reinvestování dividend vydělalo za 10 let navíc 120 000 korun k původním 73 000. Za 30 let by se na stejném principu (při reinvestování dividend) vydělalo 930 000 korun, nikoli 219 000.

S připočtením počátečních 90 000 korun by to znamenalo pasivní příjem okolo 84 000 tisíc ročně, tedy přibližně 7 000 korun měsíčně.

Za předpokladu inflace v průběhu tohoto období by se kupní síla peněz do té doby samozřejmě snížila. Podle individuálních okolností by bylo třeba zaplatit také nějakou daň.

Příklad výše však jasně ukazuje výši ročního pasivního příjmu, kterého lze v průběhu dostatečně dlouhého času dosáhnout z mnohem menších investic. Platí to tím spíše, pokud jsou tyto dividendy pravidelně využívány k nákupu dalších akcií, které je vyplatily.

Uvažujete o investování do akcií? Zvážit můžete některého z námi recenzovaných brokerů:

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních práv a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.

Poslouchejte naše podcasty, ať vám nic neunikne!

Víte, že máme dva podcasty? V krátkém podcastu Burza s odstupem každý týden odhalujeme to nejzajímavější, co se na finančních trzích stalo.

Dvakrát do měsíce si pak můžete poslechnout podcast Kam tečou peníze, kde se do hloubky věnujeme ekonomice, politice a tomu do jakých finančních aktiv může být zajímavé investovat.

Získejte díky těmto podcastům exkluzivní pohled na investiční strategie a naučte se, jak správně investovat a nakládat s osobními financemi.

Odebírejte a poslouchejte tyto podcasty, ať vám nic zajímavého neunikne.

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Publicista a aktivní investor s více než desetiletou praxí preferující strategii hodnotového investování.

O investování a finanční trhy se začal zajímat v roce 2013, kdy si prošel náročnou zkušeností jako aktivní denní obchodník. Tato negativní zkušenost vedla k hlubšímu studiu, které mu v následujících letech umožnilo dlouhodobě a úspěšně investovat.

Ve své strategii kombinuje pasivní a aktivní přístup s důrazem na akciové trhy. Inspiraci čerpá z metod Warrena Buffetta a Benjamina Grahama, stejně jako od českého investora Daniela Gladiše. Svým čtenářům předává nabyté vědomosti prostřednictvím článků zaměřených na investiční strategie, psychologii obchodování a analýzy jednotlivých akcií

„Největším nepřítelem investora jsou jeho vlastní emoce.“ – Benjamin Graham

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.