Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

(26) Investovali jsme 100 000 Kč do kryptoměn: Přišli jsme o 730 000 Kč. Co teď?

Publikováno
(26) Investovali jsme 100 000 Kč do kryptoměn: Přišli jsme o 730 000 Kč. Co teď?
Zdroj: Depositphotos.com

Hodnota našeho portfolia už půl roku takřka bez přestání bobtnala. Den za dnem jsme dosahovali většího zhodnocení – a to nejen díky růstu ceny Bitcoinu, ale i díky ostatním kryptoměnám, z nichž některé vyrostly i o tisíce procent. Během několika měsíců se naše portfolio zdesetinásobilo – z hodnoty na úrovni zhruba 130 000 Kč v září 2020 se dostalo až na 1 350 000 Kč v květnu 2021.

Dříve nebo později ale muselo dojít ke korekci. V našich článcích jsme na to upozorňovali už několik měsíců – nic neroste do nebes a bez přestávky. Korekce přišla. Konkrétně 19. května, kdy se naše portfolio během několika hodin propadlo o 55 % a my jsme tak reálně přišli o více než 730 000 Kč.

I tak se ale stále nestresujeme. Kryptoměny pořád držíme a myslíme si, že toto ještě nebyl vrchol aktuálního cyklu, a téměř všechny metriky a indikátory, které sledujeme, to naznačují také.

Jakou hodnotu naše portfolio aktuálně má a co budeme dělat dál? Přečtěte si tento článek!

Zdroj: Finex portfolio na Cryptocompare.com
Vývoj celkové hodnoty naší investice do kryptoměn po 25 měsících – 923 000 Kč
Vývoj celkové hodnoty naší investice do kryptoměn po 25 měsících – 923 000 Kč

Aktuální zhodnocení kryptoměn v rámci našeho portfolia

  • Bitcoin – Vloženo 20 000 Kč, nyní v hodnotě: 133 700 Kč (↑ 567 %).
  • Ostatní kryptoměny – Vloženo 80 000 Kč, nyní v hodnotě: 792 000 Kč (↑ 890 %).
  • Fyzické zlato (20g slitek) – Vloženo 20 170 Kč, nyní zhruba v hodnotě: 25 500 Kč (↑ 26 %). Nezapočítává se do celkové hodnoty portfolia.

Co se bude dít dál a jaká je naše strategie?

Asi neznáme nikoho, kdo by byl nadšený, kdyby přes noc přišel o polovinu svých peněz. Rozhodně to není příjemný pocit a chápeme proto, že někteří z vás mohou být vystrašení. Chápeme také, že někteří z vás určitě po propadu své kryptoměny prodali, aby zamezili ještě větším ztrátám.

Ačkoli to ale chápeme, nemyslíme si, že to je správné rozhodnutí. A to zejména pokud jste nakupovali na vyšších cenách a prodejem níže jste tak prakticky realizovali ztrátu. Zní to totiž spíše jako rozhodnutí založené na emocích a ne na faktech.

My naše kryptoměny stále držíme a v případě, že vystoupají zpět na maxima, na kterých se nacházely před propadem, bude na maximu také hodnota našeho portfolia – narozdíl od lidí, kteří již své kryptoměny prodali. Ti už se “na své” nedostanou…

Proč se nestresujeme? Podobné propady jsme zažili již mnohokrát. K mladému a relativně malému kryptoměnovému trhu prostě patří. Potenciální růst o stovky nebo i tisíce procent je totiž vykoupen vysokou volatilitou a rizikem – ale to jsou prostě pravidla hry, podle kterých musíme hrát. Celkový dlouhodobý trend je ale nastaven jasně – směrem vzhůru.

Naše predikce přesně vychází

V únoru 2021 jsme vytvořili predikci vývoje kryptoměn na rok 2021, ve které byl mimo jiné i graf, který vidíte níže. Docela pěkně jsme se s trefili, že?

Aktualizovaný graf predikce vývoje kryptoměn
Aktualizovaný graf predikce vývoje ceny BTC v roce 2021.

Samozřejmě, že jsme nemohli vědět, že zrovna v tomto týdnu dojde k obrovskému propadu. Takhle dlouho dopředu to nevěděl nikdo. Podstatné je, že jsme s něčím podobným už dopředu počítali a spíše jsme naopak byli překvapeni, že naše kryptoměny stále rostou.

Díky tomu nás tato situace vůbec nerozhodila, ba naopak. Přepálený růst trhu byl do jisté míry zchlazen a teď jsou otevřeny dveře pro růst ještě výše.

Říkáme to v našem shrnutí každý měsíc, ale řekneme to znovu: Pravidelně sledujeme mnoho indikátorů, metrik a on-chain dat, na základě kterých se ujišťujeme, v jaké fázi trhu jsme. Zatím nám z nich vychází, že ještě nějakou dobu by růst mohl pokračovat.

Chcete znát nějaké konkrétní důvody? Ve stručnosti vám je představíme níže.

Vrchol cyklu přijde s odchodem lidí z trhu

V minulosti to tak alespoň bylo. Ve chvíli, kdy přestanou účastníci trhu kryptoměny nakupovat a začnou je prodávat, přichází konec růstu. Je to logické – ceny rostou, protože více lidí nakupuje než prodává. A padají když zase více lidí prodává.

Zdroj: Willy Woo pro Glassnode
Růst uživatelů Bitcoin sítě
Vývoj růstu uživatelů Bitcoinové sítě

Na grafu výše je to jasně vidět. Oranžová linie je definována jako rozdíl mezi přicházejícími a odcházejícími entitami (tedy jako rozdíl entit s nulovým zůstatkem, které dříve měly zůstatek nenulový). Entity jsou pak definovány nikoli jako jednotlivé adresy, nýbrž jako shluky adres, které jsou dle algoritmů Glassnode považovány za jednoho účastníka trhu.

Dle analytika Willyho Woo se jedná o klíčový indikátor, který ukazuje na příchod medvědího trhu v případě, že růst počtu entit začne klesat. To zatím platilo pro každý vrchol býčího trhu v historii Bitcoinu. V současné době ale naopak vidíme nové entity, které poklesu cen využily jako příležitost k nákupu svých prvních bitcoinů.

Kupující jsou připraveni kupovat

S ochotou lidí kupovat se pojí i další indikátor – Stablecoin Supply Ratio. Ještě než vám ho ale představíme, je důležité vysvětlit, co se vlastně stane ve chvíli, kdy držitelé kryptoměn své mince prodají.

Prodejci kryptoměn mají prakticky na výběr ze dvou možností:

  • A) Směnit kryptoměny na fiat měny (dolary, eura, koruny atp) a ty si vybrat na svůj bankovní účet;
  • B) Směnit kryptoměny na stablecoiny (tokeny, které se dlouhodobě drží na stabilní ceně, většinou 1 USD, např. USDt)

Při směně na stablecoiny je přitom pravědpodobné, že takoví prodejci ještě nechtějí trh úplně opustit, ale naopak chtějí mít připravenou munici přímo na trhu pro chvíli, kdy se situace uklidní a oni budou chtít kryptoměny znovu nakoupit. Nakoupit kryptoměny za fiat ve velkém je totiž složitější a zdlouhavější úkol, než nakoupit za stablecoiny, které již v krypto-ekosystému jsou.

Nyní přichází na řadu indikátor Stablecoin Supply Ratio. Ten představuje je poměr mezi tržní kapitalizací bitcoinu a tržní kapitalizací stablecoinu (přičemž jsou sčítány kapitalizace těchto následujících coinů: USDT, TUSD, USDC, PAX, GUSD, DAI, SAI a BUSD).

Čím více peněz je ve stablecoinech oproti penězům v Bitcoinu, tím nižší je tento poměr. To ukazuje, že více lidí je připraveno na pár kliknutí kryptoměny nakoupit.

A právě teď má munici připraveno nejvíce lidí od roku 2018, kdy tento indikátor vznikl a od kdy je jeho hodnota počítána. Na grafu níže si také můžete všimnout, že většinou po prudkém poklesu SSR následoval růst ceny BTC.

Zdroj: Glassnode.com
Stablecoin Supply Ratio
Aktuální vývoj indikátoru Stablecoin Supply Ratio

Počet bitcoinů na burzách

Dalším indikátorem potvrzujícím to, že se krátkodobě k žádnému většímu prodeji lidé nechystají, je počet bitcoinů proudících na burzy. Ještě před propadem z předminulého týdne se počet bitcoinů na burzách velmi rychle zvyšoval – lidé a investoři je na burzy posílali ze svých peněženek.

To ukazovalo na ochotu investorů své mince prodávat. Teď ale dochází k opaku – investoři své nové levně nakoupené mince do svých bezpečných peněženek z burz přesouvají.

Že by to celé byla jen krátká hra pro zastrašení malých obchodníků, kteří své mince levně prodají? Vypadá to tak. Z blockchainu totiž můžeme vyčíst, že většina prodejů byla zrealizovaná z adres, kde byly mince drženy méně než rok.

Zdroj: Willy Woo pro Glassnode
Počet bitcoinů proudících na burzy se rychle snižuje
Počet bitcoinů proudících na burzy se rychle snižuje

Výše uvedené argumenty vás stále nepřesvědčily? Myslíte si, že vrchol už je za námi a věříte pesimistickým predikcím, které vyhlíží propad na cenové úrovně jako 20 000 dolarů a méně?

Vypadá to, že jste podlehli strachu. Ale nejste v tom sami – dle indikátoru Fear & Greed, který kromě vývoje ceny, volatility a objemů sleduje také sentiment na sociálních sítích, je celková situace na trhu velmi negativní.

Zdroj: Alternative.me Fear & Greed indicator
Vývoj indikátoru Fear & Greed v porovánání s vývojem ceny BTC
Vývoj indikátoru Fear & Greed v porovánání s vývojem ceny BTC

Možná jste už někdy četli Rothschildův citát: “Kupujte, když v ulicích teče krev.” Obrázek výše by Vám měl jasně ukázat, že to platilo i v případě Bitcoinu již mnohokrát, i když panu Rotschildovi se o Bitcoinu nikdy ani nezdálo.

Bude to tak i tentokrát?

Nyní je vhodná doba na vstup do trhu. Představte si, co byste udělali před měsícem, když byl bitcoin za více než milion, a někdo by vám řekl, že vám ho prodá za 700 000 Kč. Koupili byste ho? Tak teď tu možnost opravdu máte. :-)

Vypadá to, že jsme již dosáhli dna tohoto propadu a pod 30 000 dolarů už se cena bitcoinu pravděpodobně nedostane. Alespoň ne dle analýzy aktuální situace. Ta se ale samozřejmě může postupem času změnit.

Pojedeme na vrchol společně? ;-)

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Mnoho z vás se nás ptá na jednu věc. Má ještě smysl kryptoměny kupovat? Může ještě přijít další růst, nebo už je pozdě? Kdy budeme zhodnocení našeho portfolia považovat za dostatečné a kdy bude nejvyšší čas kryptoměny prodat a realizovat zisk? Sledujte nás a naše měsíční shrnutí a dozvíte se to!

Aktuální situaci na kryptoměnovém trhu shrnujeme v našem e-mailovém newsletteru, který již odebírá několik tisíc našich čtenářů. Chcete-li být jedním z nich a mít tak všechny důležité informace ve své emailové schránce, připojit se můžete vyplněním formuláře níže. Zdarma.

 

Kde Bitcoin a další kryptoměny koupit?

Chcete v tom být s námi? Podívejte se na námi prověřené kryptoměnové směnárny:

Favorit redakce

Výběr
redakce
Směnárna
2024
Výhody
  • Opravdu propracovaná a funkční platforma
  • Nízké poplatky
Nevýhody
  • Kontakt zákaznické podpory bývá složitý
  • Platforma může na nové uživatele působit příliš složitě

Pozor: V rámci seriálu Investovali jsme 100 000 Kč do kryptoměn jsme investovali opravdové peníze se snahou je zhodnotit. Kryptoměny jsou ale rizikovou investicí a nechceme tímto nabádat nikoho k podobnému jednání. Neručíme za případně vzniklé ztráty. Pokud se rozhodnete do kryptoměn peníze vložit, sami se rozhodněte na velikosti vašeho vkladu, protože je možné, zejména v případě špatného zacházení s nimi, o vše přijít.

Líbil se vám tento článek?
33
4

Autor

Vojtěch se snaží čtenářům přinášet nejen kvalitní vzdělávací a aktuální obsah ze světa financí, ale také data, nástroje a zkušenosti z praxe.

Jeho záměrem je, aby byl Finex.cz platformou, která je užitečná jak pro začátečníky, tak pro zkušené investory. Sám se věnuje neustálému rozšiřování a zlepšování celého portálu tak, aby stále odpovídal zvyšujícím se potřebám rostoucího množství čtenářů.

Své zkušenosti ze světa financí získal při studiích na Vysoké škole ekonomie a managementu, návštěvami desítek finančních konferencí po celé Evropě ale také praxí a správou svých vlastních investic. Jeho osobní investiční portfolio zahrnuje zejména kryptoměny a akcie, ale v menší míře i nemovitosti a další méně konvenční typy investic.

“Našim cílem není čtenáře jen informovat, ale také inspirovat, vzdělat a pomoci jim zhodnotit jejich peníze. Máme za sebou roky dobrých výsledků, ale stále před sebou vidíme i další vzrušující cestu.”

Přečíst více

Nadšenec do finančních trhů a aktivní investor s desetiletou historií, který se aktuálně soustředí na pasivní investování. Svůj hluboký zájem o finance a investice zhmotňuje do budování Finexu s jasným cílem – stát se nejlepší platformou svého druhu v Česku a na Slovensku.

Matěj věří, že Finex je místem, kde každý člověk s touhou investovat do své budoucnosti najde užitečné rady, návody i inspiraci.

“Cesta investora je náročná. Musíme se vzdělávat a věnovat hromadu času práci. Ale víte co? Ta nezávislost, svoboda a samozřejmě i výdělky za to opravdu stojí.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (26 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

Radek

Dobrý den,sleduju vaši investicí pravidelně čtu článek vloženo těch sto tisic.Jak si těd stojíte momentálně ??

Redakce Finex

Dobrý den, Radku. Máme radost, že naše články pravidelně čtete. Ve chvíli psaní tohoto komentáře je naše investice na hodnotě zhruba 750 000 Kč. Další info budeme publikovat již brzy v dalším článku v této sérii, stejně jako na začátku každého měsíce. :-)

Honza

Muzu se zeptat na % zastoupeni tech ostatnich kryptomen, krome BTC, tam je to jasne. Pisete, ze jste do tech ostatnich investovali 80 tisic. Bylo to stejnym pomerem, tedy pokud dobre pocitam nejakych 6 666 Kc do kazde?

Redakce Finex

Dobrý den, Honzo. Detailnější informace o našem portfoliu naleznete v prvním dílu této série nebo na CryptoCompare.

Soborožec

Smím poprosit ohl. Dogecoinu? Mám jich tu od jara asi 14 500 a zatím jsem i přes minulý pád v mírně násobném zisku.

Zvažuju, zda zavčas prodat, anebo věřit, že se ještě Musk vzepne a cenu vyžene.

Díky.

Redakce Finex

Dobrý den, Soborožče. S čím přesně byste od nás chtěl poradit? My jsme Dogecoin prodali už dávno a nynější hype nás úplně minul. Dle nás je dlouhodobě neudržitelný. Ale názor si budete muset udělat sám. :-)

Soborožec

Díky za reakci. Poradit bych chtěl ohledně toho, zda si jej nechat nebo prodat. Že jste jej prodali, jsem četl onehdy. To však bylo před dalšími událostmi. Tím, že není udržitelný, míníte prodat?

Redakce Finex

Dobrý den, z našeho pohledu ano – my bychom Doge v tuto chvíli prodali. Ale stejně jako se vším ostatním, jedná se jen o náš názor a je možné, že za pár týdnů vzlétne jeho cena až na 1 dolar a Vy byste nás proklínal/a. Jmenovitě Doge je poslední měsíce ryzí šílenství a zde si nemůže být člověk jistý ničím. Možná by byla cesta prodat polovinu a s druhou polovinou počkat. Rozhodnout se ale budete muset sám/sama. :-)

Eva

já jsem začala s Bitcoinem v 6/2020. Můj cíl byl naspořit na novou střechu. Nejsem informatik, ale ekonom. Přečetla jsem si několik knih o BTC, sleduji Bitcoinovej kanál a také Krypto Matese. A hlavně mně okouzlil Satoshiho záměr. Od začátku své investice do BTC beru jako hodler a maximalista. Jeho výkyvy mně nijak nešokují. Stále jsem v plusu a stačilo by mně zhodnocení i 20-30%. Pořád lepší spořit takto, než v bance za 3-5%. Nakupuji pravidelně.

Redakce Finex

Děkujeme za komentář, Evo. Ať se daří!

Vojta

Já mám krypto rád, ale musím říct, že celý článek je jen o tom, že prostě čekáte, že vrchol bude za rok a na hodnotách 5x vyšších než je současné ATH. Což je to, co nechápu, na čem je založeno. Protože by to znamenalo vrchol 2 roky po halvingu, zatímco dosud byl vrchol 12 měsíců po halvingu (2013) a 17 měsíců po halvingu (2017). A ten přísun mnoha negativních zpráv o kryptu už je tady. A zprávy jsou to, co žene krypto nahoru či dolů.
Problém těch uvedených indikátorů je v tom, že indikátor je potvrzený až když už je po propadu. Vše, co svědčí o tom, že je to jen korekce, se potvrdí až následně, nebo taky ne. Kryptoměny jsou o důvěře v “nic” a ta důvěra teď dostává jednu ránu za druhou.

Redakce Finex

Dobrý den, Vojto – díky za názor. Na Vašem komentáři je přesně vidět příklad toho, co s lidmi udělá FUD… Strach, nejistota, pochyby (z anglického Fear, Uncertainty, Doubt)… Viz sekce článku o fear&greed indikátoru. Tyto zprávy sice s cenou hýbou, ale jedná se o nepřesné nebo nepravdivé zprávy, které jsou načasovány právě proto, aby cena klesla. Za nějakou dobu (nehodlám odhadovat, zda to bude za měsíc, půl roku nebo několik let) budou dnešní pohyby vypadat nezajímavě. :-)

Eva

důvěra v “nic” je stejná jako u fiat měny. Ty totiž již od roku 1971 nelze směnit za zlato.

Pepa

Predikce vycházejí? Tak proč jste u vrcholu neprodali, když predikce vycházejí a před korekcí jste vlastně varovali,…..????

Redakce Finex

Pepo, četl jste si celý článek? Zmiňujeme tam i: “Samozřejmě, že jsme nemohli vědět, že zrovna v tomto týdnu dojde k obrovskému propadu. Takhle dlouho dopředu to nevěděl nikdo. Podstatné je, že jsme s něčím podobným už dopředu počítali a spíše jsme naopak byli překvapeni, že naše kryptoměny stále rostou.” Jinak také zmiňujeme, že si nemyslíme, že to byl absolutní vrchol – proto jsme neprodali. :-)
Přeji hezký den. Vojta

Tom

Ahoj, článek je bezva. Člověk kdo začíná si hrát s kryptem si pěkně počte. Komenty indikátorů atd. Ale podle mého když chci psát takový článek měl bych mít vše v pořádku. Proto vůbec nechápu že hned v úvodu jsou věty typu: přišli jsme o 730 000 Kč , co teď. Toto patří do bulváru a jejich senza nadpisům. Jednak jste o nic nepřišli, ale snížila se hodnota portfolia. A hlavně vzhledem k počáteční investici jste pořád v zisku. Takže by bylo na místě psat něco jako, kdybychom nyní vše prodali, nemáme zisk 1,5mil ale jen 750000 Kč např.

Redakce Finex

Dobrý den, Tome a Dalibore. Děkujeme za komentáře. Musím s Vámi ale nesouhlasit – už je to jen slovíčkaření. Zisk jsme mohli na pár kliknutí realizovat a peníze mít do pár hodin na účtě. Teď už to udělat nemůžeme. Takže opravdu jsme o tento potenciální zisk přišli. Jak ale vyplývá z článku, věříme, že jen dočasně. :-)
S pozdravem Vojta

Dalibor

Vtipalci. Vlozili 130k a budou psat ze “REALNE prisli o 700k” ROFL. Vsechno mate 400 procent v zisku tak se zase uklidnime.

Ondřej

Až Bitcoin spadne na 2000, tak se budou všichni hodně divit.

Redakce Finex

Dobrý den, Ondřeji. Jak už říká Pavel, to máte určitě pravdu – to by se všichni hodně divili. :-)

Antre

Netáraj, btc na 2000 ????

Pavel

Ano, to máte pravdu. To by se opravdu všichni divili.

Ace Walker

Kez by, uz aby to bylo! Potrebuju poradne nakoupit :-)

bbaker

“Proč se nestresujeme?” Jednak jsou tam peníze které jsme potenciálně odepsali. Dále, jsme v zisku, takže “hrajeme” si s penězi(kryptem) které jsme nikdy neměli na účtě, čili nemáme k nim takový vztah. A hlavně, jelikož jsme byli ve velice pěkném zisku, máme mít dávno ulit počáteční vklad bokem, nesahat na něj, nebo si ho někde nechat lehce zhodnocovat, to by mělo dát psychickou pohodičku, protože už neproděláme…Jen můj názor, jak se k tomu stavím v mém případě…;o)říká se, že 90% obchodování je o psychologii

Pavel

Dobrý den,

celé portfolio máte jako hodl investici, nebo máte třeba nějakou část portfoia na trading? Zajímá mě to z pohledu celkové zhodnocení vašeho portfolia, které je lususní. Nebo spíše bylo???? a věřím, že opět bude.

Děkuji za odpověď.

Redakce Finex

Dobrý den, Pavle. Celé toto portfolio máme opravdu vyloženě, jak říkáte, “na hodl”, ale i tak občas nějaké kryptoměny směníme za jiné v momentě, kdy nám to dává smysl z fundamentálního pohledu. Zatím jsme změny udělali historicky asi 4. Vyloženě trading s tímto portfoliem ale neděláme.