Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Ruská centrální banka udělila Sberbank povolení vydávat digitální aktiva

Publikováno

Ruská centrální banka ve čtvrtek oznámila, že udělila Sberbank licenci k vydávání a směně digitálních aktiv. Tento krok a názorový veletoč přichází pouhé dva měsíce poté, co centrální banka vyzvala k úplnému zákazu obchodování, těžby a používání kryptoměn.

Možnost, jak zmírnit dopad západních sankcí?

Sberbank, největší ruská retailová banka, nedávno oznámila své stažení z evropských trhů s odkazem na uvalené sankce. Sberbank v souvislosti s těmito sankcemi přímo uvedla, že ve svých evropských dceřiných společnostech zažívá “abnormální odliv hotovosti a ohrožení bezpečnosti zaměstnanců a poboček”. Kupříkladu Sberbank CZ ukončila svou bankovní činnost k 28.2 2022

Sberbank společně s další společností Lighthouse byly zařazeny do registru CBR, čímž obě společnosti získaly oficiální oprávnění vydávat digitální finanční aktiva a směňovat je na svých platformách. V prohlášení banky se můžeme dočíst:

“Společnosti mohou využívat platformu Sberbank k vytváření vlastních digitálních aktiv s cílem přilákat tržní kapitál, nakupovat digitální aktiva prostřednictvím systému věřitele nebo provádět jiné transakce s digitálními aktivy”

Sergej Popov, ředitel sekce transakčních obchodů Sberbank, k tomu dále uvedl, že s digitálními aktivy teprve začínají a upozornil, že první transakce na jejich blockchaiové platformě budou moci firmy uskutečnit až za měsíc.

Podle amerického ministerstva financí je Sberbank bankou s největším podílem na trhu spořicích účtu v Rusku a je také hlavním věřitelem země. Sberbank v lednu požádala ruskou centrální banku o licenci na vydávání vlastních digitálních peněz pro firemní klientelu, kdy měla v úmyslu zpřístupnit digitální aktivum společnostem, se kterými obchoduje.

Generální ředitel Sberbank German Gref koncem roku 2020 uvedl, že banka spolupracuje s americkou nadnárodní investiční bankou JP Morgan na vytvoření vlastní kryptoměny, nazvané Sbercoin, která měla fungovat jako stablecoin. Do dnešního dne ještě spuštěna nebyla.

Ochromující sankce uvalené na Sberbank v kombinaci se zjevným politickým obratem centrální banky vůči kryptoměnám zapříčinily spekulace, že digitální měny mohou pro banku představovat “jakousi vzpruhu”.

Mnozí analytici se ale domnívají, že sankcionované finanční firmy se nemohou vyhnout sankcím tím, že by začaly ve velkém kryptoměny používat.

A pro dokreslení situace v ruské Sberbank dodávám, že zahraniční depozitní akcie Sberbank se na londýnské burze propadly o téměř 100 % a obchodování s nimi bylo zastaveno. Poslední známá cena činila 0,05 USD za kus.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎