Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Senát ve Virginii jednomyslně schválil přelomový zákon o kryptoměnách a bankovnictví

Publikováno

Počátkem tohoto týdne Senát státu Virginie drtivou většinou schválil přelomový zákon o kryptoměnovém bankovnictví, který již předtím schválila Sněmovna delegátů tohoto státu.

Zákonodárci předpokládají, že republikánský guvernér Glenn Youngkin zákon do sedmi dní (od obdržení) podepíše. Zákon H.B. 263 (House Bill No. 263) obecně “povoluje bankám v Commonwealthu poskytovat služby úschovy virtuálních měn v případě, že má banka zavedeny odpovídající protokoly k účinnému řízení souvisejících rizik”.

Předkladatel návrhu zákona, delegát Chris Head, uvedl, že ho k předložení zákona inspirovaly články o tom, jak stát Texas řeší regulaci a kdo vlastně smí držet klíče od něčí peněženky s kryptoměnami a ve svém vyjádření uvedl:

Kodifikací možnosti, aby se státem zřízené banky staly správci kryptoměn, se Virginie stane první v zemi, která tuto možnost bankám prostřednictvím legislativy poskytne.

Z funkčního hlediska návrh zákona umožňuje bankám se státní příslušností ve Virginii držet klíče od peněženky s kryptoměnami, podobně jako jednotlivci používají bezpečnostní schránky v bankách. V konečném důsledku to Virginii přinese značnou výhodu na regionální i celostátní úrovni.

Kryptoměny nabízejí potenciál pro hospodářský rozvoj

Podle tohoto delegáta jsou kryptoměny rozvíjejícím se ekonomickým aktivem, které nabízí obrovský potenciál pro hospodářský růst v místech, která ji akceptují. Head poukázal například na výhody, které mohou virtuální měny nabídnout třeba malým podnikům:

Jako majitel malého podniku vždy hledám v politikách potenciál pro vytváření příležitostí pro pracovní místa, rozvoj podnikání a hospodářský úspěch. A právě kryptoměny mají takový potenciál.

Návrh zákona byl 2. února drtivou většinou schválen Sněmovnou delegátů a ve čtvrtek 3. března jej pak poměrem hlasů 39 – 0 schválil státní Senát. V případě, že by snad guvernér Youngkin chtěl opatření vetovat, může zákonodárný sbor jeho rozhodnutí zvrátit.

Banky, které hodlají tuto službu klientům nabízet, budou muset dodržovat tři konkrétní požadavky uvedené v návrhu zákona – zavést účinné systémy řízení rizik, mít odpovídající pojistné krytí a zahájit program dohledu nad riziky spojenými s kryptoměnami.

Senát se navíc chystá požadovat, aby si klienti bank ponechali přímou kontrolu nad svými veřejnými a soukromými klíči spojenými s jejich virtuální měnou:

Banka, která jedná v rámci své svěřenecké funkce, bude vyžadovat, aby zákazníci převedli své virtuální měny pod kontrolu banky vytvořením nových soukromých klíčů, které budou v držení banky.

Kryptoměny v hledáčku zákonodárců

Regulace kryptoměn bude nejspíše častým tématem letošního roku. Federální bankovní úředníci již v listopadu 2021 uvedli, že mají v plánu v roce 2022 vyjasnit bankovní předpisy týkající se kryptoměn.

Minulý měsíc se ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů diskutovalo o tom, zda by se regulace stablecoinů a digitálních aktiv měla řešit na státní nebo federální úrovni. Zástupce Severní Karolíny a řadový člen výboru Patrick McHenry v této souvislosti požádal výbor, aby místo komplexního federálního zákona o stablecoinech zvážil regulační rámce na státní úrovni. V souvislosti s tímto je třeba dodat, že ve státě Wyoming byla nedávno zavedena legislativa pro státem vydávaný stablecoin.

Jean Nellie Liangová, náměstkyně ministra financí pro domácí finance na ministerstvu financí, s odkazem na zprávu prezidentské pracovní skupiny pro finanční trhy uvedla, že na emitenty stablecoinů vázaných na americký dolar – státní i federální banky – by se měly vztahovat stejné standardy jako na pojištěné depozitní instituce.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.