Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Ruská centrální banka: je možné, že pro mezinárodní vypořádání využijeme platby v BTC

Publikováno

Centrální bankéři Ruské federace nedávno diskutovali o využití bitcoinu (BTC) a dalších kryptoměn pro mezinárodní vypořádání. V současné době centrální banka zastává názor, že Rusko by mělo tato aktiva používat pouze pro mezinárodní vypořádání, nikoliv pro platby v rámci Ruska.

Využití bitcoinu pro mezinárodní obchod

Elvira Nabiullina, šéfka centrální banky Ruské federace, se nedávno zúčastnila Petrohradského ekonomického fóra (SPIEF). Podle zprávy státního média Kommersant se také vyjádřila k použití bitcoinu a dalších kryptoměn v Rusku pro mezinárodní obchod.

“Náš postoj je takový, že kryptoměny by neměly být používány jako prostředek vypořádání v rámci země… Pokud jde ovšem o jejich využití v mezinárodním zúčtování, je to možné”

Podle Nabiullinové by se ale digitální měna neměla používat jako platidlo na platformách uvnitř Ruska. Hlavní důvod je podle ní ten, že ceny kryptoměn jsou příliš nestabilní nebo volatilní, a tudíž rizikové pro drobné investory. Nabiullina dále uvedl, že digitální aktiva musí splňovat všechny požadavky a zásady vytvořené na ochranu investorů. Všechna aktiva, která jsou kótována na burze, tak musí mít emisní prospekt a odpovědnou osobu a také musí splňovat požadavky ohledně zveřejňování informací.

Ještě před vystoupením Nabiullinové vystoupila na akci první místopředsedkyně centrální banky Ksenia Judajevová, která rovněž ve svém prohlášení uvedla, že Rusko nemá námitky proti používání plateb v bitcoinech “v mezinárodních transakcích a mezinárodní finanční infrastruktuře”.

Postoj se mění

V minulosti byla situace v Rusku ovšem dosti odlišná. Kupříkladu ještě letos v lednu navrhla centrální banka zákaz těžby a obchodování s kryptoměnami. Ruský prezident Vladimir Putin ovšem po tomto oznámení názor centrální banky otevřeně zpochybnil s tím, že země má v těžebním sektoru “konkurenční výhodu”, a centrální banku požádal, aby svůj názor přehodnotila.

V reakci na Putinovu žádost o přehodnocení byl ruskou vládou předložen návrh zákona o regulaci bitcoinu a širšího ekosystému kryptoměn. Během téhož měsíce ministerstvo financí zveřejnilo pozměněnou verzi návrhu zákona, který se snaží tento ekosystém řádně regulovat.

V důsledku názorové rozepře mezi ruskou vládou a peněžními úřady se v této záležitosti rozcházeli i jednotlivci dosazení do těchto autoritativních pozic. Nyní je situace ovšem dosti jiná a Denis Manturov, ministr průmyslu a obchodu Ruské federace nedávno prohlásil:

“Otázkou je, kdy se to stane, jak se to stane a jak to bude regulováno [kryptoměny]. Nyní se do toho aktivně zapojila jak centrální banka, tak vláda.”

Závěrem

Nejnovější výroky Nabiullinové jsou dalším potvrzením toho, že se Rusko možná chystá začít používat kryptoměny pro mezinárodní obchod. Na druhé straně je třeba podotknout, že zatímco zájem o mezinárodní platby kryptoměnami roste, ruská vláda se zároveň snaží zabránit Rusům, aby kryptoměny v zemi používali jako platidlo. V úterý navíc tamní zákonodárci schválili v prvním čtení další návrh zákona, který občanům zakazuje používání digitálních finančních aktiv.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.