Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

MMF: Bitcoin má potenciál narušit světový řád

Publikováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) nedávno zveřejnil “Zprávu o globální finanční stabilitě”, ve které se podrobně věnuje stavu světové ekonomiky. Mezi témata, o nichž zpráva pojednává, mimo jiné patří:

  • Bitcoin a další kryptoměny narušují platební systém
  • Bitcoin se používá k obcházení sankcí
  • Inflace
  • Ruská invaze na Ukrajinu
  • Bankovní infrastruktura
  • Problémy centrálních bank s udržením důvěryhodnosti
  • Energetická bezpečnost a mnoho dalších

Invaze na Ukrajinu

Jedním z důležitých bodů zájmu MMF jsou důsledky ruské invaze na Ukrajinu, které pociťuje celý svět. Zpráva uvádí, že díky špatné likviditě trhu, rizikům protistrany, napjatému financování a nadměrné expozici finančních institucí, míříme ke “kryptoizaci”, nebo-li k tomu, co by mnozí fanoušci bitcoinu označili jako hyperbitcoinizaci.

Výsledkem invaze bylo mimo jiné rozšíření využívání bitcoinu a dalších kryptoměn, které se dostaly k těm, kteří je nejvíce potřebovali. Probíhající válka na Ukrajině totiž jasně ukázala křehkost současného peněžního a platebního systému, kdy právě Bitcoin byl schopen okamžitě nabídnout svou pomoc a služby. Ve zprávě se uvádí:

“Kapitálové trhy by se mohly stát více roztříštěnými, což by mohlo mít dopad na roli amerického dolaru. A fragmentace platebních systémů by mohla být spojena se vznikem digitálních měn centrálních bank.”

K narušení platebního styku může dojít nejen v případě bitcoinu, ale MMF se obává také vznikajících digitálních měn centrálních bank (CBDC). S tím, jak se systém fragmentuje a centrální banky se stávají ještě autonomními, se současná bankovní infrastruktura musí vyrovnávat s exponenciálním technologickým pokrokem, díky němuž se situace mění ve snahu “alespoň se pokusit držet krok.”

Decentralizované finance

Decentralizované finance (DeFi) se díky jejich přijetí tradičními finančními institucemi stále více propojují s tradičními financemi. Nedostatečné řízení DeFi ovšem podle MMF znamená riziko pro finanční stabilitu a vytváří prostředí právní nejistoty.

MMF doporučil, aby se regulační orgány zaměřily na prvky kryptografického ekosystému obklopující DeFi, jako jsou emitenti stablecoinů a centralizované burzy, a podpořily vznik samoregulačních orgánů v rámci tohoto odvětví.

Obava z obcházení sankcí

Tato fragmentace nabývá na intenzitě s tím, jak národní státy začínají jednat mimo působnost zavedeného světového řádu. Salvador v roce 2021 spustil řetězovou reakci, která vedla k explozivnímu růstu bitcoinové sítě, neboť učinil bitcoin ve své zemi zákonným platidlem, ale mezinárodní geopolitická scéna roku 2022 patří Rusku. Jednou z hlavních obav, uvedených ve zprávě MMF, jsou totiž národní státy jako Rusko, které ve snaze obejít hospodářské sankce, se snaží využít další možnosti, jako je třeba bitcoin.

“Postupem času by sankcionované země mohly také vyčlenit více prostředků na obcházení sankcí prostřednictvím těžby. Těžba energeticky náročných blockchainů, jako je bitcoin, může zemím umožnit zpeněžit energetické zdroje, z nichž některé nelze kvůli sankcím vyvážet.”

MMF dále uvádí, že průměrný měsíční příjem z veškeré těžbu bitcoinů za loňský rok činil 1,4 miliardy dolarů a odhadují, že ruští těžaři mohli z této částky až 11 % a íránští těžaři si mohli přijít na až 3 %.

Zatímco ekonomické sankce mohou zpomalit tempo ruského rublu, bitcoin se historicky zhodnocuje “až extrémním” způsobem, což účastníkům sítě umožňuje nejen fungovat v rozpadajícím se finančním systému světového řádu, ale dokonce i profitovat.

“K odvrácení rizik kryptoizace je nezbytné posílení makroekonomických politik, ale vzhledem k jedinečným výzvám, které krypto ekosystém představuje, nemusí tyto být dostatečné.”

MMF také zmiňuje, že digitální měny centrálních bank by mohly částečně zbrzdit růst bitcoinu a dalších kryptoměn. Tento názor vychází z předpokladu, že CBDC budou fungovat jako nadřazená měnová síť, čímž odvedou část poptávky od ostatních měn. Zpráva rovněž varuje, že neregulované kryptoměny by mohly podkopat domácí politické plány některých zemí a naléhavě vyzývá k mezinárodní spolupráci při stanovování kryptografických standard, aby se zabránilo další fragmentaci globální platební infrastruktury.

“Kromě toho by rozšířenější používání kryptoaktiv na rozvíjejících se trzích mohlo podkopat domácí politické cíle. Klíčem k překonání těchto střednědobých výzev zůstane mnohostranná spolupráce.”

Závěrem

Pokud člověk umí trochu číst mezi řádky, taky jedním z nejdůležitějších závěrů by mohla obava MMF, že bitcoin má potenciál rozbít aktuální světový řád a “stará garda” začíná být nervózní.

A ještě bych zde chtěl zmínit jednu skutečnost: aktuální data ukazují, že bitcoiny z burz mizí téměř raketovou rychlostí. Za mne (a neberte to jako finanční poradenství) jde o jednoznačně velmi býčí signál.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
8
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (2 komentáře)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

Pavel Šimek

Bitcoin může “podkopat domácí politické cíle”… hezký eufemismus pro okrádaní lidí inflací.

Emanuil F

Bitcoin je velmi perspektivní pro investice.