Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Máte své kryptoměny v bezpečí? Víte, jak bitcoin bezpečně předat dalším generacím?

Publikováno

Nakoupili jste si bitcoin nebo jiné kryptoměny? Držíte neboli “hodlujete” je na burze? A nechcete si je radši přesunout do peněženky? Proč byste to vůbec měli dělat? A máte plán, jak je přenecháte dalším generacím?

Odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto článku.

Držení kryptoměn na burze

Pokud máte v plánu zakoupit si nějaké kryptoměny, není snazší a bezpečnější cesta, než jít na burzu a tam si je zakoupit. Mezi nejdoporučenější burzy patří například Coinbase, Binance nebo česká směnárna Anycoin. Na burzách existují stovky někdy i tisíce (celkový počet jednotlivých kryptoměn je odhadován na více než 15 000).

Burzy sice nabízí téměř kteroukoliv kryptoměnu, ale co možná málokdo ví, je to, že burzy jsou každým dnem pod útokem hackerů. Právě velká nabídka kryptoměn láká útočníky. Ty nejznámější burzy mají velice účinné způsoby, jak se těmto útokům bránit. Tudíž se dá říct, že burzovní krádeže se nevyskytují ani tak na velkých burzách, ale spíše na těch méně známých a nebo na decentralizovaných burzách, které jsou ještě v plenkách a jsou tedy ne plně zabezpečeny.

Nejznámější útok proběhl v té době na jednu z největších burz a tou je Mt. Gox v roce 2014, kdy bylo odcizeno skoro 800 000 bitcoinů, což v té době zapříčinilo velký pád jeho ceny. Mt. Gox se rozhodla udělat “odškodné”, ale ještě k tomu nedošlo, a tak věřitelé postiženi touto krádeží budou muset dále čekat. Zde se nabízí řečnická otázka: „Kolik z těchto lidí asi bude milionářů ne-li miliardářů, když na své jmění nesáhli už přes 7 let?“.

Zdroj: www.dailyfintech.com

kryptoměny bezpečnost

Další velice důležitou poznámkou je, že ke kryptoměnám drženým na burze nemáte vlastní privátní klíče, ale má je burza. Tomuto se také říká „Not your keys not your coins“.

Jakmile je ale zašlete na vlastní softwarovou nebo hardwarovou peněženku, tak Vám privátní klíče patří a jsou jenom Vaše.

Držení v peněžence

Jak už z předchozího textu vyplývá, pokud chceme mít kryptoměny v bezpečí, je třeba zřídit si peněženku. Doporučuji tento krok udělat všem, kteří chtějí mít klidné spaní, berou investici do kryptoměn vážně a chtějí je držet dlouhodobě.

Softwarová peněženka

Jako jedna z možností se nabízí vytvořit si softwarovou peněženku. Je to aplikace do počítače či chytrého telefonu. Je to mnohem lepší způsob zabezpečení, než kryptoměny držet na burze. Tyto peněženky jsou tak bezpečné, jak bezpečné je zařízení, na kterém jsou nainstalované. Softwarových peněženek existuje celá řada. Mezi ty důvěryhodné lze zařadit například Metamask, Exodus nebo Trust Wallet.

Zdroj: academy.moralis.io

kryptoměny peněženka v mobilu

Rozhodně peněženku neinstalujte na počítač, kde se střídáte s více lidmi a na který si každý instaluje, co ho napadne. Pokud nemáte 100% jistotu, že váš počítač je bezpečný, zvolte raději peněženku v chytrém telefonu, ten je o něco bezpečnější už jen proto, že ho obvykle nesdílíte s více lidmi a máte ho stále u sebe.

Bohužel i chytrý telefon může být napaden virem, který má za cíl přečíst všechny dokumenty a hledat konkrétní informace. Je možné zakoupit si druhý chytrý telefon, na kterém nebudete mít nic jiného, než peněženku. V tomto ohledu mi ale přijde mnohem výhodnější rovnou hardwarová peněženka.

Hardwarová peněženka

Jakmile máte v bitcoinu či jiné kryptoměně investované větší peníze, určitě se porozhlédněte po HW peněžence. Je sice už nákladnější co se týče po finanční stránce, ale je to bezpečnější cesta jak ochránit své kryptoměny. Nemusíte totiž věřit třetí straně, u které si peněženku zakládáte. Mezi nejdoporučenější výrobce HW peněženek jednoznačně patří česká společnost Trezor nebo francouzská společnost Ledger.

Hlavní myšlenkou HW peněženek je to, že jsou to jednoúčelová zařízení, která nejsou připojena k internetu, takže nemohou být napadena. Pokud chcete poslat bitcoiny z peněženky ven, připojujete ji sice k počítači, který na internetu je, ale komunikace s peněženkou je jednosměrná – pouze z ní do počítače, ne naopak. Navíc transakci potvrzujete fyzickým tlačítkem na peněžence – a to žádný útočník na dálku zmáčknout nezvládne.

kryptoměnové peněženky

Pořád se obáváte, že by Vaše hardwarové zařízení mohlo jakkoli zneužít Vaše vlastní privátní klíče? Možná můžete zapřemýšlet nad hardwarovým zařízením od společnosti Trezor, protože jejich zařízení jsou kompletně open-source, což znamená, že máte přístup ke všemu, co je s tímto zařízení spjato. Samozřejmě se nejedná o žádné mé doporučení a tak je tedy na Vás, jaké zařízení si vyberete.

Založení peněženky

Založení peněženky je pro SW a HW peněženku úplně stejné. V případě SW peněženky si stáhněte aplikaci, která Vám bude vyhovovat vyhovuje. U HW peněženek je přímo určená aplikace, se kterou máte pracovat a nachází se v ní konkrétní postupy instalace a zaktivování peněženky. U obou případů při zakládání peněženky se Vám zobrazí nabídka, ve které si budete moct vytvořit novou peněženku a nebo obnovit stávající peněženku. Pravděpodobně budete chtít vytvořit novou. Po chvíli se Vám vytvoří peněženka.

Abyste mohli postupovat dál, musíte udělat zálohu tzv. seedu seed, nebo také seed phrase, jednoduše představuje 12, 18 anebo 24 po sobě jdoucích anglických slov, které vám jsou vygenerovány a slouží pro bezpečnou obnovu kryptoměnové peněženky. Tato slova je nutné si při instalaci vaší peněženky zapsat přesně tak, jak jdou po sobě, a jejich pořadí v žádném případě neměnit.

Seed si nefoťte, nezapisujte do počítače ani neukládejte do žádného zálohovací cloudu! Hrozí tak nebezpečí ztráty nebo zpronevěry!

Slova si ideálně napište na papír a v co nejbližší době si pořiďte ocelovou nerezovou destičku a do ní si slova vygravírujte. Nikomu svůj seed zbytečně neukazujte. Zálohu si schovejte na bezpečné místo.

Následně je u HW peněženek požadován i vstupní PIN, který si musíte nastavit. Vytvořte si bezpečný PIN. SW peněženky tuto možnost z počátku obvykle nenabízejí, ale můžete si potom PIN vytvořit v nastavení zabezpečení. Výhodou HW peněženek je jejich displej. Při vstupování do aplikace u zařízení od Trezoru se zobrazí na displeji tabulka s náhodně vygenerovanými čísly od 1 do 9. Vy pak v aplikace klikáte na prázdná políčka, ale před sebou vidíte pozice čísel přímo na zařízení. Zabraňuje se tak útokům, které čtou data z obrazovky nebo odcizení PINu při sdílení obrazovek s dalším účastníkem. Vytvořený PIN může být až 9místný.

Zdroj: bitcoins.net

kryptoměnová peněženka trezor

Dále se doporučuje, pokud používáte peněženku s přístupem přes webové stránky, abyste si vytvořili záložku s konkrétním a bezchybným odkazem. Bráníte se tak phishingovým útokům – někteří útočníci “zkopírují” oficiální webové stránky poskytující SW peněženky a zamění jejich interní funkci. Pokud si na to nedáte pozor, můžete snadno předložit útočníkům svůj seed, zatímco si budete myslet, že jste na oficiálních stránkach.

Jakmile máte založenou peněženku, můžete se pustit do první transakce, při které odešlete kryptoměny z burzy na vlastní peněženku.

Jak provést první transakci

Teď již máte vytvořenou a aktivovanou peněženku se zálohou. Abyste mohli kryptoměny dostat pryč ze své burzy, je třeba udělat tyto kroky.

Za prvé na své burze najděte tlačítko odeslat, v angl. „withdrawal“ . Většinou to bývá hned na úvodní stránce. Následně si otevřete aplikaci SW peněženky nebo zasuňte HW peněženku do PC a otevřete aplikaci, která toto zařízení podporuje. Zadejte vstupní PIN.

V peněžence klikněte na tlačítko přijmout, v angl. „receive“. Vygeneruje se Vám adresa, na kterou by měla přijít kryptoměna, kterou chcete obdržet. Adresu si zkopírujte do schránky a vložte ji do odesílajícího formuláře na burze. Pečlivě si zkontrolujte všechny znaky, jestli vše sedí.

transakce s kryptoměnami mezi peněženkami

Jakmile máte zkontrolováno, tak je potřeba zvolit správnou síť, přes kterou bude kryptoměna zaslána. Na tuto část si dejte velký pozor a vždy si na internetu vyhledejte, přes jakou síť se daná kryptoměna posílá. V případě špatně zvolené sítě můžete o kryptoměnu dokonce přijít, v lepším případě bude jen složité ji zpátky obdržet.

Posledním parametrem je síťový poplatek, v angl. „fee“. Některé burzy umožňují tento poplatek nastavit podle vytíženosti sítě. Můžete si zvolit nízký poplatek, ale Vaše kryptoměna bude připsána za delší dobu, naopak vyšší poplatky upřednostní zapsání Vaší transakce dříve. Většina burz má ale fixně nastavený poplatek.

Tímto máte vše připraveno na bezpečné odeslání kryptoměny. Proces vybírání kryptoměny z peněženky na burzu je stejný, akorát přesně opačně.

Předání bitcoinu dalším generacím

Vaše kryptoměny jsou nyní v bezpečí. Mysleli jste ale i na to, kdyby se Vám něco stalo? Toto je další velmi důležitá část, kterou byste měli splnit. Přeci jen, kdyby došlo k úmrtí, tak budete chtít, aby Vaše jmění k něčemu dále sloužilo. Já vím, není to zrovna pozitivní téma, nad kterým přemýšlet, ale věřte mi, že je to důležité.

Zdroj: lexikin.com

bitcoin

K tomu může posloužit například tzv. Shamir Backup. Shamir backup je bezpečnostní metoda, která umožňuje Váš seed k trezoru či jiné kryptopeněžence rozdělit na několik částí. Samozřejmě stačí na obnovu i obyčejný seed, ale jakmile tento seed ztratíte, zapomenete pořadí, nebo se prostě zničí, tak můžete ztratit přístup ke své kryptopeněžence, a tedy i k uloženým financím. Uživatel si může zvolit, na kolik částí se jeho “master” seed rozdělí a kolik těchto částí je potřeba pro jeho obnovu. Pokud některou část ztratíte, nic se neděje, protože pro obnovu můžete použít ty ostatní. Tato sofistikovanější metoda zabezpečení seedu se obzvlášť hodí v případě dědického řízení. Přístup k Vašim privátním klíčům nebude mít jen jedna blízká osoba, která by měla ve vlastnictví Váš seed ale hned několik. Tito lidé by se pak museli společně domluvit a spojit.

Příklad: Zvolíte si, že chcete svůj master seed rozdělit na 6 částí, následně si zvolíte, že potřebujete minimálně 3 z těchto částí k jeho obnově. Pokud jednu až tří části ztratíte či Vám je někdo odcizí, ze zbývajících třech částí svoji peněženku dokážete obnovit.

Pakliže nemáte v plánu s více osobami sdílet Váš seed, jsou i jiné možnosti. Můžete si například uložit seed do trezoru v nějaké bance a ta Vám ho bude za poplatek chránit.

Pro jeho vydání by musela určená osoba zajít za notářem. Nebo můžete zakoupit časovou kapsli, do které vložíte seed a dáte o ní vědět pouze svému partnerovi nebo jiné nejbližší osobě. V tomto případě se fantazii meze nekladou. Čím více originální způsob vymyslíte, tím náročnější bude seed najít.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.