Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Je Bitcoin pouhé Ponzi schéma nebo pyramida?

Publikováno

Zdroj: bitcoinmagazine.com

bitcoin ponzi pyramida

Často slýchám od lidí, kteří nevěří bitcoinovému protokolu, že je to Ponzi schéma nebo pyramidové schéma. Nejprve si však definujme, co znamená Ponzi schéma.

Bitcoin funguje na bázi Ponzi schéma

Tento výraz vznikl někdy na začátku 20. století, kdy se objevil člověk jménem Charles Ponzi, který sliboval lidem zúročení nebo dokonce znásobení jejich vkladů. Řekl jim, že má skvělý a zaručený podnikatelský plán, že bude dovážet do zahraničí nějaké zboží a prodávat ho s vysokým ziskem. Slíbil jim, že díky jejich vkladům se budou moct “svést” na této vlně zisků z prodejů. Na to samozřejmě slyšel téměř každý člověk, a tak se začala nabalovat pomyslná sněhová koule. Přeci jen, kdo by nechtěl peníze zadarmo ještě s takovým zaručeným ziskem?

Charles Ponzi z počátku skutečně vklady jeho prvních investorů zúročil. Sháněl další investory. Ti prvně vyplacení o tom samozřejmě začali říkat ostatním, ať do toho také jdou. Takže přicházeli další a další lidi.

Problém je, že Charles Ponzi žádné peníze nikam nikdy neinvestoval. Začal s nějakým svým balíkem peněz, sehnal prvního investora, kterému skutečně dal slíbený úrok (ale ze svého). Investorovi se to okamžitě zalíbilo, sehnal další peníze a další lidi. Ti noví lidé do toho systému vnášeli další a další peníze. Ponzi kupil takzvanou “kuličku” peněz, vyplácel investorům nějaké úroky a jednoho dne přestal investorům platit úroky a zmizel s těmi jejich penězi.

Zdroj: bioplasticsnews.com

ponziho schéma

Mimochodem Charles Ponzi nebyl první, koho toto napadlo. Zapsal se tím však do historie kvůli tomu, že na tom vydělal opravdu velký balík peněz. Tenkrát okradl důvěřivé investory asi o 20 milionů dolarů, což v dnešní době je hodnota 250 milionů dolarů. Tady alespoň vidíte, co udělala inflace za 100 let.

Pokud jste teď pochopili, jak Ponzi schéma funguje, tak zjistíte, že Bitcoin žádné Ponzi schéma není, protože v bitcoinovém protokolu není někdo, kdo by sliboval nějaké zázračné zbohatnutí.

Satoshi Nakamoto (tvůrce Bitcoinu) na diskuzních fórech na začátku v roce 2008 – 2009 nevystupoval tak, že někomu nabízí nějakou investici nebo zhodnocení peněz. On tam psal, že chtěl vytvořit digitální peníze, které jsou úplně nezávislé na státu. Nesliboval žádné zbohatnutí, nikoho do toho netahal, bylo to čistě o dobrovolnosti zkusit takovou věc používat, byl to experiment a na začátku to nebral téměř nikdo vážně.

Není to tak, že bych zde například psal o tom, jak na bitcoinu můžete vydělat zaručené peníze díky mně (žádné peníze zadarmo Vám neslibuji). Naopak píšu tento článek proto, že investice do bitcoinu je velmi riziková záležitost a je třeba k tomu přistupovat zodpovědně a se správnými informace a fakty. Nikdo ale ve výsledku nevíme, jakou budoucnost tato technologie přinese, jestli vůbec nějakou můžeme očekávat.

Další zajímavostí je, že Satoshi Nakamoto byl jediný, kdo bitcoiny na začátku těžil. Dnes víme (s vysokou pravděpodobností), že mu patří asi jeden milion bitcoinů na různých adresách a ty adresy jsou sledovány pomocí speciálních programů a zajímavé je, že na těch adresách se s bitcoiny roky nepohnulo. Teď se naskýtá otázka: „Proč když má Satoshi jeden milion bitcoinů, proč se jich prostě už dávno nezbavil a nezrealizoval zisk?“  Kdyby bylo jeho motivací lidi okrást, tak by to zřejmě už dávno udělal.

Bitcoin funguje na bázi pyramidového schéma

Pyramidové schéma, někdy označováno jako letadlo, je podvodný, dlouhodobě neudržitelný obchodní model, v němž je výdělek závislý na přivedení dalších účastníků do schématu. Každý nový účastník musí za vstup do schématu zaplatit poplatek a za to dostává právo inkasovat tento poplatek (nebo jeho část) od dalších účastníků, které sám získá. Část vybraného poplatku si obvykle nechává pro sebe a část odevzdává tomu, kdo jej získal.

Pyramidové schéma nenabízí žádný dodatečný kvalitní produkt ani službu. V praxi takový model nefunguje, neboť počet potřebných účastníků exponenciálně narůstá. V mnoha zemích je tento obchodní model nelegální.

Tak tedy připusťme, že Vás tahám do nějaké pyramidy, ale to také nesedí, že? Protože já za to, že Vás “přivedu”, nic nemám. Navíc bitcoin si můžete koupit kdekoliv chcete. Není žádné konkrétní místo, kde by Vám někdo říkal: Tady si musíte koupit bitcoin! Ne a pokud ano, zaděláváte si na problém s podvodníkem, co by Vás mohl chtít okrást. Také je úplně jedno, za jakou částku si bitcoin chcete nakoupit, jestli za dva tisíce nebo za dva miliony.

„No ano, ale když by jsi díky tomuhle článku přivedl další lidi, tak zvýšíš poptávku po bitcoinu, tím pádem zvýšíš jeho cenu, pak ho prodáš a vyděláš na tom,“ by někdo mohl říct.

Aby bylo možné pohnout s cenou bitcoinu, musel bych přivést alespoň tak tisíc lidí, kteří by ale zároveň museli být dolaroví miliardáři. Protože Vy, když si koupíte bitcoin za 10 000 Kč, tak to na cenu bitcoinu nemá prakticky žádný vliv. Bitcoin je taková horská dráha, že klidně za půl hodiny může odepsat i několik procent.

Navíc tohle by se dalo říct úplně o každé komoditě nebo akcii. Můžu začít psát články jen o zlatu a říkat, jak je strašně super a proč by ho měl každý mít. Že mu poroste cena, protože je to tzv. nekorelovaný asset. Vy byste začali díky mně nakupovat zlato, cena zlata by rostla, budu lákat další a další investory a pak to společně budeme těm investorům, co přijdou později, prodávat “na hlavu”. Takže zlato je pyramida?

Nebo třeba akcie nějaké společnosti, například automobilové společnosti Tesla. Začneme tedy všichni skupovat akcie Tesly a pak to budeme společně prodávat “na hlavu” těm, kteří přišli později. Takže společnost Tesla taky funguje na bázi pyramidového schéma?

„No ano, ale to přeci nemůžeš srovnávat, protože za tím zlatem a společností Tesla je nějaká hodnota, za tím zlatem je samotná komodita. Za Teslou jsou její továrny a kanceláře. Ale jakou vnitřní hodnotu má bitcoin? bitcoin je jenom nějaké číslo v databázi, tak co kryje bitcoin? Vždyť i nejznámější investor Warren Buffett říká, že je to jenom takové “nic”, které se hodí maximálně na spekulaci, něco jako tulipánová horečka, a navíc ještě bez tulipánů,“ by opět někdo mohl říct.

Jestli bitcoin má nebo nemá hodnotu je velmi subjektivní pojem a každý za tím vidí hodnotu v něčem jiném.

To, že bitcoin je legitimní a funkční systém bez podvodů, nelze říct však o celém kryptoměnovém trhu. Dost často se objevují projekty založené právě na Ponzi nebo pyramidovém schéma. Nejznámější kauzy byly s projekty Bitconnect nebo Onecoin. Kryptoměnový trh je úplně nový prostor a je tedy jasné, že spousta podvodníků toho chce využít k okrádání lidí. Dávejte si tedy velmi dobrý pozor, pokud investujete do nových projektů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
18
2

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (1 komentář)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

Zdeněk Žlab

Slíbil jim, že díky jejich vkladům se budou moct “svést” na této vlně zisků z prodejů.

I Kdyz Ponzi svadel k nakupum a mnoho zajemcu se skutecne nechalo svest, zde se vsak jedna o jizdu na vlne, tedy svezt 🙂