Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Fed zahajuje nový program dohledu nad kryptoměnami v amerických bankách

Publikováno

Americký Federální rezervní systém publikoval doplňující informace ke svému programu dohledu nad novými činnostmi. Došlo k upřesnění požadavků, které budou muset banky splňovat, pokud se hodlají angažovat v sektorů digitálních aktiv.

Centrální banka ve svém úterním prohlášení uvedla, že program integruje do svého současného procesu dohledu a vyčlení odborníky, jenž budou spolupracovat s týmy dohlížejícími na banky zapojené do nových činností.

Fed definuje “nové činnosti” jako ty, které zahrnují komplexní, na technologiích založená partnerství s nebankovními subjekty, za účelem poskytování bankovních služeb klientům. Jedná se také o činnosti které se týkají kryptoaktiv a blockchainové technologie.

Úterní publikace by měla definovat, jakým způsobem hodlá centrální banka provádět svůj dohled nad tamními bankovními subjekty v otázce aktivity bank v kryptoměnovém sektoru. Rovněž Fed vysvětlil, jakým způsobem musí banky získat předběžné schválení, které prokazuje bezpečnost a spolehlivost poskytovaných služeb a umožňuje vydávat, držet nebo provádět transakce s dolarovými tokeny za účelem usnadnění plateb.

Cílem programu dohledu nad novými činnostmi je podpořit přínosy finančních inovací a zároveň rozpoznat a vhodně řešit rizika, aby byla zajištěna bezpečnost a spolehlivost bankovního systému,” uvedla centrální banka.

Prohlášení vyšlo den poté, co PayPal oznámil jeho vstup do kryptoměnového trhu s jejich stablecoinem PayPal USD (PYUSD) na bázi Etherea.

Řada členů kryptoměnové komunity vnímá tento vývoj jako ryze pozitivní pro toto odvětví, jelikož v pokynech centrální banky se uvádí, že OCC (Úřad pro dohled nad měnou) uznává oprávněnost bank vydávat, držet a provádět transakce s tokeny na blockchainové technologii. V budoucnu bychom se tedy mohli těšit na další projekty bank a fintechových společností po vzoru PayPalu.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Na Finexu nejčastěji píšu o aktuálním dění ve světě kryptoměn, které sleduji a nikdy mě nenudí. Studuji bakalářský obor Národní hospodářství na Vysoké škole ekonomické v Praze. Zálibu nacházím v participaci ve dvou univerzitních spolcích ve kterých píšeme články související s aktuálním děním na univerzitě nebo pořádáme přednášky a debaty předních českých i světových politiků.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.