Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Jak bude vypadat svět financí v budoucnosti? Banky spolupracující s poskytovateli kryptoměnových služeb

Publikováno

Poslední zpráva společnosti Grayscale Investments “Reimagining the Future of Finance” definuje digitální ekonomiku jako “průsečík technologií a financí, který je stále více definován digitálním prostorem, zkušenostmi a transakcemi”.

S ohledem na výše uvedené není žádným překvapením, že mnoho finančních institucí začalo nabízet služby, které klientům umožňují přístup k bitcoinům (BTC) a dalším digitálním aktivům.

Zájem finančních institucí o poskytování kryptoměnových služeb

Zlomový byl zejména loňský rok, kdy velká řada finančních institucí začala plánovat, že bude nabízet klientům službu úschovu kryptoaktiv. Například společnost Bank of New York Mellon neboli BNY Mellon v únoru 2021 oznámila, že plánuje jménem svých (jako správce aktiv) klientů držet, převádět a vydávat bitcoiny a další kryptoměny.

V říjnu loňského roku pak U.S. Bank – pátá největší retailová banka ve Spojených státech – oznámila spuštění služby úschovy kryptoměn pro institucionální investory. A další a další se přidávají.

Alex Tapscott, výkonný ředitel společnosti Ninepoint Digital Asset Group, se vyjádřil, že banky ve Spojených státech se snaží spustit službu bezpečné úschovy (custody služby) kryptoaktiv již od roku 2020.

“Kryptoměny představují třídu aktiv v hodnotě 2 bilionů dolarů a úschova kryptoaktiv je velký byznys.”

Tapscott dodal, že loňský rok byl pro mnoho finančních institucí přelomový, a poznamenal, že 22. července 2020 napsal americký Úřad pro kontrolu měny (U.S. Office of the Comptroller of the Currency) dopis, v němž udělil federálně zřízeným bankám povolení poskytovat služby úschovy kryptoměn. V důsledku toho začalo mnoho tradičních bank v roce 2021 zařazovat do svého portfolia služby úschovy kryptoměn.

Další kroky?

Je také důležité poukázat na fakt, že tradiční banky začaly úzce spolupracovat s kryptoměnovými a dílčími správci, aby zavedly službu úschovy digitálních aktiv.

Ramine Bigdeliazari, ředitelka produktového managementu ve společnosti Fidelity Digital Assets, je přesvědčena, že vzhledem k rostoucí poptávce ze strany zákazníků je průzkum kryptografických řešení prostřednictvím custodialních vztahů s poskytovateli služeb v oblasti digitálních aktiv přirozeným dalším krokem pro tradiční finanční instituce.

“Ačkoli existuje několik způsobů, jak by banky mohly vstoupit na trh digitálních aktiv, jako je vybudování komplexního řešení nebo akvizice stávajících poskytovatelů, sub-custodial vztahy s existujícími a důvěryhodnými poskytovateli služeb by mohly poskytnout lepší alternativu, která umožní rychlou a osvědčenou cestu na trh pro uspokojení potřeb klientů.”

Bigdeliazari vysvětlila, že společnost Fidelity Digital Assets poskytuje sub-custody služby klientským firmám (včetně bank), které zase komunikují se svými zákazníky.

“Tyto zakázky ukazují potenciál sub-custody digitálních aktiv, který umožňuje institucím poskytovat svým zákazníkům přístup k digitálním aktivům prostřednictvím stejného rozhraní a zkušeností, které používají pro přístup k jiným třídám aktiv, aniž by musely budovat jakoukoli infrastrukturu.”

Pro představu: New York Digital Investment Group (NYDIG) je sub-custodian, který spolupracuje s U.S. Bank, aby svým zákazníkům poskytl řešení pro úschovu bitcoinů.

Partnerství mezi tradičními bankami a poskytovateli sub-costody služeb je důležité. Tapscott například vysvětlil, že ačkoli úschova kryptoaktiv představuje pro banky velkou příležitost, není to bez rizika.

“Bezpečné uložení soukromých klíčů může znamenat rozdíl mezi spokojeným zákazníkem a penězi v bance nebo hromadnou žalobou a pouty. Takže spousta velkých bank přirozeně dává přednost partnerství s firmami, které již mají tyto zkušenosti v oboru”

Ačkoli dílčí správci pomáhají tradičním finančním institucím zapojit se do ekosystému digitálních aktiv, tak důležitou roli hrají také krypto správci, jako jsou Gemini a Coinbase. Tapscott například zmínil, že očekává, že řešení “white label” budou preferovanou volbou pro tradiční banky, které chtějí vyvinout vlastní řešení pro krypto custody služby.

Mohou velké banky ohrozit decentralizaci kryptoměn?

Michael Demissie, vedoucí oddělení pokročilých řešení v již zmiňované BNY Mellon, je přesvědčen, že digitální aktiva tu již s námi zůstanou, protože se stále více stávají součástí hlavního proudu a přímo uvedl:

“Naši klienti očekávají, že BNY Mellon jako jejich důvěryhodný poskytovatel služeb rozšíří naše základní služby i na tuto nově vznikající třídu aktiv”

Přestože začlenění digitálních aktiv do tradičních financí může být pro kryptosystém velkým krokem, někteří se mohou ptát, zda velké banky neohrozí decentralizovanou povahu kryptoaktiv.

Ačkoli jde o relevantní obavu, Tapscott upozornil, že mnoho institucionálních i retailových držitelů kryptoaktiv dává přednost uložení aktiv u správců. Tapscott však také ihned dodal, že tato představa nebrání milionům dalších držitelů kryptoaktiv být sám sobě vlastní bankou a ukládat si mince do hardwarových peněženek.

Anthony Woolley, vedoucí obchodního rozvoje ve společnosti Ownera, která se zabývá digitalizací trhu, zase uvedl, že regulace vždy vyžaduje, aby za evidenci vlastnictví jakéhokoli cenného papíru odpovídal subjekt, například převodní agent. Woolley se proto nedomnívá, že by digitální cenné papíry mohly být někdy plně decentralizované a zároveň v souladu s předpisy.

Woolley nicméně naznačil, že si dokáže představit svět, ve kterém se regulované digitální cenné papíry obchodují peer-to-peer s okamžitou platbou, převodem vlastnictví a vypořádáním.

“Věříme, že právě takový typ decentralizace investoři a celá společnost potřebují.”

Sečteno a podtrženo: Banky musí spolupracovat s kryptoměnovými správci

Odhlédneme-li od obav, rostoucí poptávka po digitálních aktivech ze strany institucionálních investorů povede k tomu, že tradiční finanční instituce budou spolupracovat s dalšími firmami, poskytující služby bezpečné úschovy kryptoměn a případné další služby.

Matt Zhang, bývalý obchodní ředitel globální banky Citi a zakladatel společnosti Hivemind Capital Partners sdělil, že banky mají mnohem vyšší regulační laťku, kterou musí splňovat, pokud jde o nové produkty a služby, a úschova kryptoaktiv je jednou z nejsložitějších ze všech:

“Poptávka klientů existuje, takže banky musí najít způsoby, jak navázat partnerství s dílčími custodyiany a službu nabízet, zatímco budou vymýšlet plán, jak ji vyvinout ve vlastní režii”

K Zhangově poznámce lze uvést, že z průzkumu Bitcoin + Banking společnosti NYDIG,vyplynulo, že zákazníci a klienti by upřednostňovali přístup k bitcoinům prostřednictvím nabídky jejich stávající banky, která odpovídá standardům kvality. Ze zjištění NYDIG také vyplývá, že 71 % držitelů bitcoinů by změnilo svou primární banku na takovou, která nabízí produkty a služby související s bitcoiny.

Na závěr pak Zhang dodal, že je přesvědčen, že mnoho velkých bank bude nabízet přístup ke kryptoaktivům, čímž se tento prostor stane velmi konkurenčním. Přední finanční instituce budou podle něj ty, které budou schopny nabídnout vertikálně integrovanou produktovou nabídku.

“Přemýšlejte o obchodování, půjčování, úschově a bankovnictví, spíše než jen o samostatné úschově.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
10
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.