Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Schyluje se na území EU k zákazu privacy coinů?

Publikováno

Evropská unie údajně plánuje omezit nebo zakázat používání mincí na ochranu soukromí ve své jurisdikci. Zdá se, že úvahy o potenciálním zákazu se týkají především obavy z praní špinavých peněz. Podle dostupných informací se uvažuje o zákazu mincí chránících soukromí, včetně Monero (XMR), Zcash (ZEC), Secret (SCRT) a Dash (DASH).

Uniklý dokument

Podle informací, které pod příslibem anonymity, zveřejnil jeden z diplomatů, pracují zákonodárci EU na návrhu politiky proti praní špinavých peněz, který bankám a poskytovatelům kryptografických služeb zakazuje interakci s mincemi na soukromí (privacy coiny).

Pokud by byla politika přijata, dostala by se na černou listinu celá řada populárních kryptoměn, včetně takových měn, jako je Monero (XMR), Zcash (ZEC), Secret (SCRT) či Dash (DASH).

Již v březnu Evropský parlament předložil legislativu, která brání transakcím mezi burzami a nehostovanými peněženkami. Nyní se zdá, že parlament je připraven restrikce proti anonymitě v oblasti kryptoměn ještě vystupňovat.

V návrhu legislativního návrhu z 9. listopadu totiž tento orgán přímo uvedl:

“Úvěrovým institucím, finančním institucím a poskytovatelům kryptografických služeb se zakazuje držet mince zvyšující anonymitu.”

Předpokládá se, že návrh byl vypracován českými úředníky a byl také sdílen mezi 26 členskými státy. Pro úplnost raději dodávám, že tento návrh omezující soukromí zatím ještě oficiálně přijat nebyl.

Ochrana soukromí v problémech?

Začátkem tohoto měsíce se uskutečnil rozhovor s generálním ředitelem projektu Zcash Joshem Swihartem. Ten sdělil, že veřejné blockchainy představují vážné bezpečnostní riziko pro jednotlivé uživatele i korporace.

“Pokud jsem firma, která přijímá kryptoměny nativně, nikoli prostřednictvím zprostředkovatele třetí strany, nemohu si dovolit, aby konkurence viděla všechny tyto [osobní] informace … Nejen informace o mém podniku – co přichází a odchází – ale i informace o mých zákaznících, kteří se mnou mohou provádět transakce online nebo používat kryptoměny. Očekávám tedy, že nastane bod zlomu, kdy se po nich znovu objeví velká poptávka.”

Swihart očekává, že poptávka po mincích na ochranu soukromí bude stále naléhavější, protože nyní zde jsou nejrůznější společnosti zabývající se dohledem nad kryptoměnami (Chainalysis a mnohé další), které nejen sledují transakce, aby se podívaly na toky, ale označují i adresy.

Je možné, že regulační orgány a stále sofistikovanější dohled na řetězci by mohly katalyzovat zvýšenou poptávku po mincích na ochranu soukromí. Ironií je, že regulační orgány by mohly spíše argumentovat ve prospěch mincí na ochranu soukromí, než aby je zakazovaly.

To je lekce, která by mohla platit i pro regulátory v USA. Jedním z takových příkladů je nedávné zařazení Tornado Cash na černou listinu Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) amerického ministerstva financí. Tuto situaci okomentoval již zmiňovaný Swihart takto:

“Existují zdravé obavy ze směru, kterým se ubírají rozhovory s regulačními orgány. Myslím si, že to, co OFAC udělal, byl obrovský exces.”

Závěrem

Po kolapsu kryptoměnové burzy FTX se kryptoměnám s největší pravděpodobností dostane ze strany regulátorů mnoha zemí nemalé pozornosti. Dá se očekávat, že mezi prvními “budou na ráně” právě mince na ochranu soukromí. Osobně se obávám, že hlasy, požadující omezení či přímo jejich zákaz, budou patřit mezi ty nejhlasitější.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.