Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Salvador a Justin Sun nakoupí každý den 1 BTC

Publikováno

Salvadorský prezident Nayib Bukele musí Bitcoinu skutečně věřit. Bukele se totiž nenechal odradit vysokými (připomínám, že nerealizovanými) ztrátami, které mu způsobila jeho strategie investování veřejných peněz do bitcoinu. Ve středu svým voličům sdělil, že malá středoamerická země začne tuto referenční kryptoměnu hromadit tempem 1 BTC denně.

Strategii nákupu 1 BTC denně bude kopírovat i další optimistický dlouhodobý bitcoinový investor Justin Sun – zakladatel společnosti Tron a velvyslanec karibského ostrova Grenada.

1 BTC každý den

S lehkou formou nadsázky se tak dá říci, že Salvador a Justin Sun si uprostřed posledního krypto chaosu doplňují bitcoinovou pokladnu.

Ve svém tweetu z 16. listopadu prezident Nayib Bukele oznámil, že Salvador začne od 17. listopadu nakupovat každý den jeden bitcoin. Oznámení přichází zhruba tři a půl měsíce poté, co v červenci 2022 naposledy přikoupili 80 bitcoinů za 19 000 USD za minci.

Asi netřeba připomínat, že Salvador se stal první zemí na světě, která v září 2021 uznala bitcoin jako zákonné platidlo. Od té doby prezident Bukele často přikupoval bitcoiny a rád využíval prudkých tržních reakcí navzdory klesajícímu hospodářskému růstu své země.

Do dnešního dne země utratila přibližně 103 milionů dolarů za 2 381 BTC při průměrné ceně 43 357 dolarů za jeden Bitcoin. Smutná výkonnost ceny kryptoaktiv v posledních měsících znamená, že hodnota držených kryptoaktiv země je přibližně 39 milionů dolarů, což znamená nerealizovanou ztrátu více než 64 milionů dolarů.

Bukeleho chování, on sám se jednou přiznal, že nakupuje bitcoiny na svém telefonu, zatímco je nahý, odsoudili mnozí. Od amerických zákonodárců, kteří zákon o bitcoinech označili za “neopatrný hazard”, až po velké mezinárodní měnové instituce, jako je Světová banka a MMF.

Mimochodem způsob, jakým byl Bitcoin v zemi zaveden, byl kritizován i ze strany významných kryptoměnových osobností. Dokonce i Vitalik Buterin, tvůrce Etherea (ETH), prohlásil, že pro Bukeleho nebylo dobré rozhodnutí zavést povinné používání této kryptoměny. Koneckonců BTC nebyl navržen tak, aby byl povinný, ale aby ho používal každý, kdo se tak rozhodne.

Justin Sun se také přidává

Stejně jako Bukele, tak ani Justin Sun, zakladatel společnosti Tron, se nezdá být příliš znepokojen krátkodobými výkyvy ceny BTC. Krátce po oznámení salvadorského prezidenta totiž prohlásil, že také bude každý den kupovat jeden Bitcoin.

Tron DAO Reserve, což je komunitně orientovaný orgán, který spravuje ekosystém Tron od Sunova odstoupení z funkce generálního ředitele v prosinci 2021, má pod svou správou miliony v BTC, v tokenu TRX a v populárních stablecoinech USDT a USDC. To vše slouží jako rezerva pro jejich stablecoin USDD. USDD je v současné době “přezajištěn” s poměrem zajištění 206,28 %. To znamená, že mají dostatek prostředků pro případ, že by USDD čelil silnému prodejnímu tlaku.

Závěrem

Jak se říká, čas ukáže. A platí to i v tomto případě. Uvidíme, zda Bukele a Sun svůj slib ohledně nákupu BTC dodrží. Je totiž stále možné, že epický kolaps FTX by mohl vést ještě k dlouhé kryptozimě.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.