Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Ruský premiér Mišustin vyzývá k integraci kryptoměn do ekonomiky země

Publikováno

Ruský premiér Michail Mišustin údajně prohlásil, že ruský finanční systém je zralý pro integraci Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Integrace kryptoměn do ruské ekonomiky

Podle ruské tiskové agentury “RBC.ru” učinil předseda vlády Ruské federace toto nečekané prohlášení během setkání se členy Liberálnědemokratické strany ve Státní dumě v pátek 25. března. Na schůzce, která se týkala především plánů Ruska na oživení ekonomiky poté, co na zemi byly uvaleny ekonomické sankce v důsledku invaze na Ukrajinu, se dlouho také řešila otázka dalšího přístupu k digitálním měnám.

Podle přepisu setkání vyzval premiér k integraci digitálních měn do ekonomiky země s tím, že je možné za pomoci ruské centrální banky vyřešit otázky spojené s regulací kryptoměn. Premiér Mušistin k tomu uvedl:

Nepochybně musíme tyto otázky řešit pouze společně s centrální bankou, aby bylo možné posoudit rizika, která kryptoměny vytvářejí pro ruský peněžní oběh.

Ministr rovněž uvedl, že by měla být přijata další opatření k regulaci těžby kryptoměn v zemi.

Existují i další zajímavé iniciativy. Zejména otázky regulace těžby, oběhu kryptoměn, digitálních finančních aktiv obecně a rozvoje online obchodu.

Dodal předtím, než pochválil ministerstvo financí za pozornost, kterou věnuje odvětví těžby kryptoměn od doby, kdy vláda před několika týdny tento koncept schválila.

Vliv samotného prezidenta Putina?

Přestože ruská centrální banka zastává vůči těžbě kryptoměn tvrdý postoj, Putin v lednu projevil podporu návrhu na zdanění a regulaci těžby kryptoměn a odmítl návrh centrální banky na úplný zákaz kryptoaktiv. Během setkání s vládními představiteli se nechal slyšet:

Máme zde také určité konkurenční výhody, zejména v tzv. těžbě. Mám na mysli přebytek elektřiny a dobře vyškolený personál, který je v zemi k dispozici.”

Rusko, které je po Kazachstánu a USA na třetím místě v celosvětové míře hash rate má v některých svých státech, včetně Karélie, Krasnojarsku nebo třeba Irkutsku, velký přebytek elektřiny, který je možno využít právě k těžbě virtuálních měn.

Ruská centrální banka, která se aktivně zasazuje o zákaz bankám a dalším účastníkům finančního trhu vydávat soukromé digitální měny, rovněž obdržela příkaz k průzkumu kryptoměnových operací v zemi, identifikaci držitelů kryptopeněženek a také k rozlišení kvalifikovaných a nekvalifikovaných investorů.

Zemní plyn a ropa za bitcoiny?

Velkou bouři nejen v kryptoměnové komunitě rozpoutalo oznámení předsedy energetického výboru Kongresu Pavla Zavalnyjho, který během čtvrteční konference uvedl, že Rusko je otevřeno přijmout bitcoiny jako možnost platby za vývoz přírodních zdrojů.

Zavalnyj vysvětlil, že Rusko je otevřené přijímat různé měny za jím vyvážené suroviny, počínaje zemním plynem, v závislosti na preferovaném způsobu platby kupujícího. Předseda však uvedl, že podmínky budou záviset na statusu zahraničních vztahů dovážející země s Ruskem.

Rozdělení zemí je pak velmi jednoduché na ty tzv. spřátelené, které by mohly za ruskou ropu a zemní plyn platit (krom jejich lokálních měn) také v bitcoinech, a na nepřátelské, což jsou ty, které na Rusko uvalily hospodářské sankce. Ty by měly za tyto komodity namísto dolarů či eur platit v ruských rublech či ve zlatě.

Podle Davida Broadstocka z Energy Studies v Singapuru může být pro Rusko přijímání bitcoinů v konečném součtu velmi výhodné:

Je potřeba podpořit ekonomiku a bitcoin je často vnímán jako aktivum s vysokým růstovým potenciálem

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.