Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Návrh zákona o kryptoměnách se pravděpodobně odkládá na příští rok

Publikováno

Návrh zákona o kryptoměnách senátorek Lummisové a Gillibrandové bude s největší pravděpodobností odložen na příští rok. Senátorka Cynthia Lummisová k tomu uvedla, že senátoři, kteří nejsou zběhlí v kryptografii, budou potřebovat určitý čas na pochopení a zpracování návrhů.

Projednání zákona v Senátu se letos nejspíše nestihne

Dvoustranický návrh zákona o kryptoměnách, za kterým stojí senátorky Cynthie Lummisová (republikánka) a Kirsten Gillibrandová (demokratka) bude podle této dvojice s největší pravděpodobností odložen na příští rok.

V projevu, během kryptografického summitu pořádaného agenturou Bloomberg 19. července, senátorky uvedly, že existuje jen malá šance, že se komplexní návrh zákona podaří prosadit v Senátu ještě letos, přičemž Lummisová k tomu poznamenala následující:

“Myslím, že jak Kirsten, tak i já se domníváme, že celkový návrh zákona bude spíše odložen na příští rok. Je to velké téma, je komplexní a pro mnoho amerických senátorů stále nové, a tak je toho, co musí strávit během několika zbývajících týdnů, které nám v tomto kalendářním roce zbývají, pro ně hodně.”

Zákon o odpovědných finančních inovacích byl v americkém Senátu představen 6. června a jeho cílem je řešit roli Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) a Komise pro cenné papíry (SEC), pokud jde o regulaci kryptografických aktiv, spolu s regulací stablecoinů, bankovnictví, daňového zacházení s digitálními aktivy a koordinace mezi úřady.

Dvojice však poznamenala, že mohou existovat konkrétní oblasti jejich návrhu zákona, které by se mohly prosadit již v letošním roce prostřednictvím jiných právních předpisů. Gillibrandová v této souvislosti zdůraznila, že kolegyně demokratická senátorka Debbie Stabenowová a republikánský řadový člen John Boozman pracují na návrhu zákona, který navrhuje CFTC jako klíčového regulátora pro oblast kryptoměn.

Návrh zákona převádí některé části z legislativy Lummisové – Gillibrandové v souvislosti s tím, že většina digitálních aktiv je klasifikována jako komodity, a tudíž spadá pod jurisdikci CFTC.

Lummisová rovněž poznamenala, že část jejich návrhu zákona zaměřená na regulaci stablecoinů vydávaných finančními institucemi by mohla být rovněž překlopena do jiného návrhu zákona z bankovního výboru a odhlasována ještě letos.

Senátorky poznamenaly, že na návrh zákona zaznamenaly poměrně pozitivní odezvu z obou stran politického spektra. Gillibardová k tomu uvedla:

“Zdá se, že se formuje vážná shoda, a přesně jak řekla senátorka Lummisová: dva výbory, kde se tomuto tématu věnuje nejvíce senátorů, jsou bankovní a agrární [zemědělský] … určitá pozornost se tomu věnovala také ve finančnímu výboru, neboť senátor Wyden a jeho výbor napsali velkou část daňových ustanovení v našem návrhu zákona”

Naléhavé potřeba zavést alespoň ochranu spotřebitelů

Dvojice sice uznává, že jejich komplexní návrh zákona o kryptografii potřebuje čas, než se mu podaří získat (před hlasováním) náležitou pozornost, zároveň ale Gillibrandová zdůraznila, že kolegové senátoři, regulační orgány a zákonodárci si začínají uvědomovat naléhavou potřebu zavést alespoň ochranu spotřebitelů:

“Nyní je tu další zájem, protože vidí, že je to něco důležitého, co je třeba udělat, neboť spotřebitelé dnes nejsou chráněni, neexistuje žádný dohled ani odpovědnost a žádná pravidla silničního provozu … Takže je to nyní naléhavější a také více cítíme, že je to něco, co musíme udělat.”

Komentáře zazněly v souvislosti s nedávným konkurzním řízením firem poskytujících krypto půjčky, jako jsou Celsius a Voyager, kde byli uživatelé vystaveni vážnému riziku, že přijdou o svá uložená aktiva na těchto platformách.

Lummisová rovněž poukázala na květnový kolaps ekosystému Terra v hodnotě 40 miliard dolarů a na rizikovou povahu algoritmických stablecoinů, které vyžadují další dohled.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.