Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Jon Cunliffe: Tato kryptozima nám udělila několik lekcí

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Náměstek guvernéra pro finanční stabilitu Bank of England (BOE) Jon Cunliffe se věnoval tématu “Crypto Winter”, finančním rizikům v tomto sektoru a regulaci. V projevu na akci v rezidenci britského vysokého komisaře v Singapuru se Cunliffe podělil o čtyři poučení, která si z tohoto sektoru odnáší.

Na kryptoměnových trzích vládne zima

Viceguvernér podpořil svá tvrzení, že digitální aktiva vstoupila do kryptografické zimy v důsledku 70% poklesu ceny bitcoinu (BTC) a selhání “vysoce profilovaných firem”. V tomto smyslu také zdůraznil potřebu zavést účinnou regulaci používání kryptoaktiv.

Cunliffe navrhl zavedení regulačního principu a říká, že regulace daného aktiva by měla být úměrná jeho riziku. V tomto smyslu sice na jednu stranu uznal, že digitální aktiva mají potenciál zlepšit finanční systém, ale zároveň dodal:

“(…) aby byly inovace úspěšné a udržitelné, musí se odehrávat v rámci, v němž jsou rizika řízena. Lidé nelétají dlouho v nebezpečných letadlech.”

Pro podporu svých argumentů jmenoval viceguvernér kolaps ekosystému Terra a jeho následný pád do propasti. Zmínil také likvidace významných kryptografických firem, jako je Three Arrows Capital (3AC), která ve Spojených státech vyhlásila bankrot.

Cunliffe ve svém projevu dále zmínil, že digitální aktiva se svými technologickými inovacemi nejsou odolná vůči “starým rizikům”. I z tohoto důvodu se domnívá, že je třeba tento sektor dostat do “regulačního perimetru”.

Cunliffe výše zmíněné události samozřejmě využil také k tomu, aby poukázal na to, že digitální aktiva postrádají “vnitřní hodnotu”. Nakonec by tento sektor mohl vyvolat větší pád, jehož následky by se mohly přenést do staršího finančního systému:

Vzhledem k rychlosti růstu a rostoucímu propojení s konvenčními financemi by takové riziko mohlo přijít relativně rychle a je třeba se co nejrychleji pustit do práce na jeho začlenění do regulačního rámce.

Co dělají regulační orgány pro integraci kryptoměn?

Zástupce guvernéra Bank of England varoval investory, že “volatilní” aktiva, jako je bitcoin, se mohou “zhroutit”, a předpověděl, že tento sektor může mít “omezenou budoucnost”. Případy použití by se však mohly dále rozvíjet a být integrovány do finančního světa, čímž by se trochu smazaly hranice mezi oběma sektory.

“Druhé ponaučení, které si z kryptozimy odnáším, je, že regulátoři musí pokračovat v práci, aby používání kryptotechnologií ve financích zahrnuli do regulačního perimetru.”

Cunliffe zmínil veškerou práci, která se provádí v Bank of England a napříč mnoha mezinárodními orgány s cílem zavést mezinárodní krypto regulaci, kdy kupříkladu tento týden americké ministerstvo financí rovněž požádalo mezinárodní partnery, aby pracovali na kryptoregulaci.

Oba subjekty se zřejmě shodují v tom, že nejednotné regulační politiky by mohly zvýšit riziko v odvětví digitálních aktiv. Cunliffe zároveň hovořil o tom, že stávající regulace nemusí (v tomto novém kontextu) se vznikající třídou aktiv fungovat.

“Tím se dostávám k mé třetí lekci: rozšíření regulačního rámce tak, aby zahrnoval používání kryptotechnologií, musí být založeno na železném principu “stejné riziko, stejný regulační výsledek”. Výchozím bodem pro regulační orgány by mělo být použití stejné regulace na rizika spojená s poskytováním finančních služeb bez ohledu na to, jak jsou poskytovány.”

Hovořil však i o tom, že je třeba se věnovat činnostem, které nejsou schopny dodržovat regulace a “nenechat je pokračovat”. To se může týkat široké škály produktů a služeb v krypto ekosystému, přičemž jedinou pravděpodobnou výjimkou jsou podle něj stablecoiny.

“A to mě přivádí k mé poslední lekci – že inovace a regulace jsou nakonec přátelé, nikoli nepřátelé.”

Ve Velké Británii regulátoři již zahájili pilotní programy, jejichž cílem je posoudit rizika spojená s digitálními aktivy a dát regulátorům a vládním agenturám šanci získat zkušenosti s regulací kryptoměn. Přesto viceguvernér spojuje “úspěch” digitálních aktiv s možností jejich regulace.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.