Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Zásadní posun ohledně uvalených sankcí na oblíbený mixer Tornado Cash

Publikováno

Pouhý měsíc poté, co ministerstvo financí poprvé přidalo Tornado Cash na svůj sankční seznam, uznalo, že protokol nepoužívali pouze kyberzločinci.

Nové pokyny pro ty, co dodržují zákony

Na internetových stránkách ministerstva financí byly doplněny nové informace a vysvětlení týkající se sankcí uvalených na Tornado Cash 8. srpna. Nové pokyny primárně řeší obavy občanů USA dodržujících zákony týkající se interakce s protokolem. Tornado Cash je protokol pro ochranu soukromí založený na platformě Ethereum, který uživatelům umožňuje zakrýt své transakce v blockchainu. Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) na základě tvrzení, že platforma je oblíbená mezi penězokazci, kyberzločinci a severokorejskými hackerskými syndikáty, jako je Lazarus Group, zařadil 8. srpna protokol na svůj sankční seznam.

Kryptografický průmysl se rychle přizpůsobil: Circle, Github, Infura a Alchemy byly mezi prvními, kdo zařadil ETH adresy které komunikovaly s Tornado Cash, na černou listinu. Hlavní burzy, jako Coinbase a Kraken, je brzy následovaly.

Podle nových pokynů si mohou občané USA (kteří začali s Tornado Cash obchodovat před 8. srpnem a nevybrali své prostředky před oznámením sankcí), požádat o licenci OFAC. Pak se budou moci s protokolem znovu spojit a odblokovat své prostředky. Uživatelé budou muset poskytnout informace, jako jsou adresy peněženek, hodnoty hash transakcí, časová razítka a částky měn. OFAC tvrdí, že chystá “příznivou licenční politiku”, což naznačuje, že by získání licence nemělo být pro žadatele nijak náročné.

Za příchozí transakce uživatelé nemohou

Ministerstvo financí se rovněž zabývalo otázkou “dustingu” se závěrem, že kryptopeněženky nemohou zabránit příchozím tokům. Jak se dalo čekat, mnozí lidé záměrně poslali přes Tornado Cash drobné prostředky na adresy mnoha i velmi známých lidí. “Útok” mimo jiné potkal televizního moderátora Jimmyho Fallona, tvůrce Etherea Vitalika Buterina či generálního ředitele Coinbase, Briana Armstronga. OFAC uvedl, že ačkoli se na tyto transakce technicky vztahují předpisy, oběti dustingových útoků mohou podat hlášení, v němž uvedou, že obdrželi nevyžádanou transakci.

Nakonec OFAC uvedl, že zatímco transakce s protokolem Tornado Cash jsou podle amerických sankčních zákonů přísně zakázány, interakce se samotným kódem s otevřeným zdrojovým kódem nelegální není. To znamená, že kopírování kódu protokolu, jeho sdílení online, zahrnutí do písemných publikací nebo výuka o něm je pro občany USA stále možná. Ministerstvo financí dodalo, že návštěva samotných webových stránek Tornado Cash nebo jejich archivů není zakázána.

“Americkým osobám by sankční předpisy USA nezakazovaly kopírování kódu s otevřeným zdrojovým kódem a jeho zpřístupnění online k prohlížení ostatním, jakož i diskusi o kódu s otevřeným zdrojovým kódem, výuku o něm nebo jeho zahrnutí do písemných publikací, jako jsou učebnice, pokud by nebyly zjištěny další skutečnosti.”

Ministerstvo financí (trochu) mírní svůj postoj

Nové pokyny ministerstva financí přinášejí vítaná vysvětlení pro uživatele protokolu Tornado Cash, kteří spadají pod zákony USA.

Ještě důležitější však je skutečnost, že ministerstvo nepřímo uznává, že protokol lze ve skutečnosti používat z legitimních důvodů.

To je významný posun oproti původnímu postoji úřadu OFAC: Ministr zahraničí Anthony Blinken při zavedení sankcí 8. srpna na Twitteru tvrdil, že Tornado Cash je “státem sponzorovaná hackerská skupina KLDR”.

Nutno dodat, že tento tweet byl rychle stažen. Nové pokyny tak připouští možnost, že ne všichni uživatelé Tornado Cash používali protokol k praní špinavých peněz, a poskytuje možnost odvolání pro ty, kteří dodržují zákony a kterým byly v důsledku sankcí zmrazeny finanční prostředky.

Je možné, že tato objasnění jsou částečně výsledkem silného odporu kryptografického průmyslu proti zákazu. Generální ředitel společnosti Circle Jeremy Allaire, generální ředitel společnosti Kraken Jesse Powell a generální ředitel společnosti Coinbase Brian Armstrong patřili k těm, kteří sankce ostře kritizovali. Společnost Coinbase navíc oznámila, že bude financovat žaloby, které proti ministerstvu financí podalo šest oprávněných uživatelů Tornado Cash.

Zásadní otázky zatím bez odpovědi

Jak upozornil kongresman Tom Emmer, zákaz Tornado Cash je “odklonem od precedentu OFAC” v tom smyslu, že se zaměřuje na open-source software, a nikoli na osobu nebo subjekt.

Legálnost takového kroku zpochybnil nejen Armstrong, ale i další skupiny na podporu kryptoměn, jako je Coin Center. Navíc vývojář Tornado Cash Alexej Percev stále držen ve vězení v Nizozemsku, aniž by byl obviněn. Pertsev mohl být zatčen pouze za svoji práci na protokolu, který, jak nyní uznává ministerstvo financí, může poskytovat legitimní případy použití.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
8
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎