Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bude Honduras další zemí, která z bitcoinu učiní zákonné platidlo?

Publikováno

Prezidentka Hondurasu, Xiomara Castrová, se nechala slyšet, že Salvador by neměl být jedinou zemí, která se zbavuje závislosti na dolaru. Vypadá to, že nám tak Honduras naznačuje záměr následovat sousední Salvador a učinit z bitcoinu (BTC) zákonné platidlo.

Zvěsti o tom, že se tak stane, vypustil do světa bitcoinový býk Max Keiser, který ve svém tweetu napsal: “Už se to děje…” a připojil obrázek hondruraské vlajky.

Zdroj: Twitter.com
Max Kaiser a jeho tweet
Max Kaiser a jeho tweet

Podle serveru Bitcoin LightningNetwork+ prezidentka Hondurasu Xiomara Castrová uvedla, že Salvador nemůže být jedinou zemí, která se zbaví hegemonie dolaru.

Nesmíme dopustit, aby Salvador byl jedinou zemí, která se vymaní z hegemonie dolaru. Honduras má právo přiblížit se zemím prvního světa.”

Bitcoin je stále více vnímán jako únik před dolarem

Některé hlasy (včetně známých ekonomických odborníků) říkají, že všechny fiat měny nakonec klesnou na nulu. Historie nám ukazuje, že bezuzdné zadlužování a znehodnocování měny končí jen jedním způsobem.

V poslední době jsou trhliny v dominanci dolaru ještě zřetelnější. Jakkoli to může znít nepopulárně, možná jsme svědky “začátku konce dolaru” v reálném čase, neboť mnohé subjekty se snaží najít alternativy.

Například jednání mezi Čínou a Saúdskou Arábií o ropných kontraktech vypořádávaných v jüanech se výrazným způsobem urychlila, neboť Saudové dávají stále více najevo svou nespokojenost se Spojenými státy. V případě úspěchu by tento krok vážně narušil dominantní postavení dolaru na trhu s ropou.

A podobně se i Rusko, v reakci na uvalené sankce kvůli válce na Ukrajině, stále více obrací k již zmiňovanému čínskému jüanu. Uvádí se, že ruské firmy se snaží otevřít si účty v jüanech, aby si udržely přísun hotovosti.

James Fok, autor knihy Finanční studená válka: Pohled na čínsko-americké vztahy z finančních trhů, však tvrdí, že navzdory zjevnému odklonu od dolaru si jüan jeho pozici v dohledné době neosvojí. Fok říká, že přísná kontrola kapitálu v Číně společně s vládní politikou činí jüan vůči dolaru neatraktivním.

To však neznamená, že by jüan najednou začal nějak významně konkurovat dolaru. K tomu, aby se tak stalo, je třeba, aby do sebe zapadla spousta dalších dílků.”

Nicméně vznik bitcoinu nabízí alternativu jak k jüanu, tak k dolaru. Navíc jeho pevná nabídka znamená, že jej nelze nafouknout na nulu. Pro mnohé je navíc velmi přitažlivý i díky své apolitičnosti.

Co by to mohlo udělat s cenou, pokud by se spekulace ohledně Hondurasu potvrdily?

Když Salvador 7. září 2021 učinil z bitcoinu zákonné platidlo, zažil BTC 20% výkyv směrem dolů a dosáhl dna kolem hodnoty 42 800 USD.

To odstartovalo další pokles, který trval celé září a během něhož BTC dosáhl lokálního dna 39 500 USD, než se býkům podařilo tento trend prolomit a zhruba o šest týdnů později vyhnali cenu bitcoinu na nové historické maximum cca 69 000 USD.

Na základě informací o vládním schválení bitcoinu se očekávalo, že 7. září bude především katalyzátorem pohybu vzhůru. Namísto toho přišel nečekaný bleskový pád. Spoluzakladatel společnosti Onchain Capital Ran Neuner naznačil, že šlo o nečistou hru některých institucí.

Mohla by se situace opakovat i nyní a opět bychom zažili pád ceny, přinejmenším v krátkodobém horizontu? Těžko na základě jediného historického příkladu odhadovat, každopádně zraky kryptoměnové komunity se nyní upírají k Hondurasu v očekávání, zda skutečně dojde k potvrzení tohoto záměru.

Mimochodem salvadorský prezident Nayib Bukele ve své předpovědi pro letošní rok uvedl, že další země budou následovat příklad Salvadoru a učiní z BTC zákonné platidlo. Cena bitcoinu by se podle něj pak měla vyšplhat až na 100 000 amerických dolarů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.