Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoinová síť plně zotavena, hashrate roste

Publikováno

Bitcoin, nejhodnotnější kryptoměna podle tržní kapitalizace, zažívá výrazný růst sítě, což nám naznačuje masivní zotavení ekosystému bitcoinu. Nově zveřejněné zprávy a grafy od platforem Glassnode a Blockchain.com odhalují, že hashrate BTC je jen asi 4 % od svého historického maxima.

Hashrate Bitcoinu
Hashrate Bitcoinu

Připomínám, že čínský zákaz bitcoinu vyvolal pokles hashrate o více než 50 %. Od doby, co trh získal větší stabilitu, však míra hashrate vzrostla o více než 90 %. Společnost Glasnode k aktuálnímu dění uvedla:

“Bitcoinová hashrate se téměř úplně zotavila a nachází se pouze 4 % pod ATH (7denní klouzavý průměr). V květnu se hashrate sítě propadla o více než 50 % poté, co Čína zakázala těžbu bitcoinů. Hashrate od té doby stoupla o 93 % (od svého minima) a dnes dosáhla hodnoty 172 Exahash/s”

Udělala Čína chybu, když vyhnala těžaře ze země?

Nárůst hashrate bitcoinu je pro bitcoinovou síť, pokud jde o její bezpečnost, velmi pozitivní. Obvykle vysoká míra hashrate znamená, že se o síť stará velký počet validátorů s vysokým výpočetním výkonem, což posiluje bezpečnost sítě.

Aktuální vývoj dokazuje, že kontrola Číny nad bitcoinovým trhem výrazně oslabila. Čína byla dříve velmi důležitým hráčem v kryptografickém průmyslu a aktivity této země často v minulosti dokázaly ovlivňovat cenu BTC (ať již směrem nahoru či dolu). Do budoucna tomu tak již v takové míře nejspíše nebude, ale hráči na trhu se rozcházejí v názoru na to, zda je to pro Čínu výhra, nebo prohra.

Miliardář a investor Charlie Munger, který je zároveň pravou rukou miliardáře Warrena Buffetta, se nedávno nechal slyšet, že “Čína učinila správné rozhodnutí, když se rozhodla bitcoin prostě zakázat”. Naprosto odlišný názor pak sdílí velký fanoušek bitcoinu, Michael Saylor, který naopak tvrdí, že Čina tímto zákazem udělala chybu za bilion dolarů. Na otázku, jaké to bude mít dlouhodobé důsledky, odpověděl následovně:

“Čína měla 50% podíl na trhu s bitcoiny a generovala 10 miliard dolarů ročně v byznysu, který rostl ročně o 100 %. Vláda jej potlačila a vytlačila celé odvětví z Číny. Myslím, že vzhledem k tempu růstu bitcoinu se to pro Čínu ukáže jako bilionová chyba.”

Kdo z pánů vidí situaci reálněji, Charlie Munger, nebo Michael Saylor? Jasnou odpověď nám dá až budoucnost. Každopádně je velmi dobře vidět, že zatímco Čína těžaře vyhnala, je mnoho zemí, které naopak těžaře vítají s otevřenou náručí. Očekávání jsou totiž vysoká a miliardové příjmy jsou ve hře.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.