Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin a jeho nepřátelé

Publikováno

Bitcoin musí často čelit různým kritickým hlasům (spekulace, volatilita, praní špinavých peněz, terorismus, znečištění atd.). Existuje však obrovské množství údajů a analýz, které tato obvinění položku po položce vyvracejí a které jsou snadno dostupné na internetu každému, kdo si dá tu práci a tyto informace si vyhledá a prozkoumá.

Proč se ale stále dokola vracejí ta stejná obvinění, aniž by se brala v úvahu vyvrácení, která v mnoha případech byla zveřejněna již před lety? Intelektuální lenost pomlouvačů, ba ani zjevná zaujatost těch, jejichž moc nebo obchodní model je vzestupem kryptoměn ohrožen, nevysvětluje ani zdaleka vše.

Zásadní důvod – tentokrát ideologické povahy

Významný rakousko-britský filosof Karl Popper v knize Otevřená společnost a její nepřátelé (“The Open Society And Its Enemies – 1945) připomíná, že civilizace je postupné uznávání několika hlavních principů: rovných práv, svobody názorů, intelektuálního pluralismu, kritického racionalismu, vlastnických práv, individuální odpovědnosti, vzájemné tolerance, směny a spolupráce. “Otevřená společnost” je dynamický společenský řád, který osvobozuje jednotlivce od zděděných hierarchií.

Podle Poppera je však tento civilizační proces ze své podstaty velmi křehký. Protože vytváří změnu, nejistotu a složitost, narušuje pohodlí a bezpečí zaručené tradičním řádem. Místo každého jednotlivce ve společenské hierarchii již není zaručeno automaticky. Jednoduchost, jistoty a stálost kmenové společnosti jsou zpochybněny. Tento proces proto živí strach, virulentní odmítání a zpátečnické reakce.

Pro ty, kteří nostalgicky vzpomínají a volají po “uzavřené společnosti” vede přílišná svoboda k chaosu. Kolektiv musí mít přednost před jednotlivcem, tradice před inovacemi. Nepřipadá v úvahu, aby se otevřená společnost rozvíjela. Je třeba obnovit podřízenost neměnným tradicím, nezpochybnitelným přesvědčením, pevným hierarchiím, stálému postavení. Musí být nastolen primát společenství, vzájemného dohledu a společenské kontroly.

Západní politická filozofie je podle Poppera konfrontována s tímto protikladem mezi otevřenou a uzavřenou společností. V každé době musí členové té prvně zmíněné skupiny reagovat na útoky donucovacího holismu („celek“ je důležitější než jeho části a každá část má význam pouze vztahujeme-li její význam k ostatním částem nebo k celku), antiindividualismu či třeba kmenového kolektivismu a pokušení totalitarismu z řad vládnoucí skupiny.

Debata o bitcoinech je jen dalším projevem tohoto napětí.

Decentralizovaná, otevřená síť patřící všem

Bitcoin je měnou otevřené společnosti. Mnohé ovšem znepokojuje, protože bitcoin je svobodná měna a pro skeptiky svobody je tedy bitcoin nepřijatelný.

Bitcoinová síť je otevřená všem, ale nikdo není nucen ji používat. Každý se může zapojit a kdykoli odejít: bez předchozího povolení, bez diskriminace, bez cenzury. Každý může bitcoiny využít způsobem, který si sám zvolí. Někdo s nimi chce platit, někdo třeba “jen” bezpečně uložit a HODLovat.

Kdokoli má zájem, může se podílet na zabezpečení systému a zapojit se do těžby BTC. Každý se také může podílet na ověřování, kontrole či doplňování a vylepšování protokolu. Ten má otevřený zdrojový kód: lze jej volně a bezplatně kopírovat a používat.

Bitcoinové transakce jsou veřejně přístupné údaje, které si může přečíst každý. Veřejná je také distribuovaná decentralizovaná databáze (známý “blockchain”). Je duplikován na desítkách tisíc počítačů po celém světě, přičemž žádný z nich nemá větší vliv než ostatní.

Režim vydávání nových BTC mincí je transparentní, automatický, předvídatelný a hlavně nemanipulovatelný. Bitcoin je decentralizovaný a otevřený. Nikdo nad tímto systémem nemá moc. Nemá žádného vůdce ani správce. Patří všem a nikomu.

Tyto vlastnosti vytváří mimořádně inovativní celek, který je přímým protikladem systémů založených na hierarchii, autoritě, právním monopolu, plánování, kontrole či utajení a donucování. Bitcoin má všechny vlastnosti potřebné k tomu, aby mohl být používán jako peníze: jeho token je homogenní, dělitelný, přenosný, směnitelný a vzácný. Jeho technologii je možné vylepšovat a upgradovat. Je programovatelný, vyhovuje paradigmatu digitálního věku. Doplňkový protokol (Lightning Network) umožňuje neomezený počet mikroplateb bez dalších energetických výdajů. Přijetí bitcoinu je postupné, jedná se o měnu, která teprve vzniká.

Společenská funkce peněz

Měla by být společenská instituce peněz vnucována, řízena a manipulována? V zajetí oligarchie? Upravena pro politické účely? Mobilizována k řízení ekonomiky a monitorování soukromého života? Nebo by měla být svobodná, neutrální, inovativní a otevřená (což mimochodem budoucí “digitální měny centrálních bank” nebudou)?

V 90. letech 20. století se mnozí vysmívali Linuxu, neboť byl otevřený a přístupný všem, bez duševního vlastnictví. Dnes jej najdeme všude, a to i v těch nejuzavřenějších počítačových systémech a sítích. Otevřené systémy totiž často vzbuzují opovržení a nepřátelství, ale nakonec zvítězí, protože jsou pružnější, odolnější a inovativnější. Stejně jako otevřená společnost. Jako otevřené peníze.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.