Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Investování v dnešní nejisté době

Publikováno

Zdroj: depositphotos.com

graf

Určitě jste si všimli, že aktuální celosvětové dění má na všechny negativní dopad. Ať už se jedná o pandemii způsobenou covid 19, která ještě nezmizela a pravděpodobně nezmizí, eskalující růst inflace dosahující v České republice téměř 10 % nebo válečný konflikt na Ukrajině. Jelikož se jedná o velmi negativní zprávy a ovlivňují i naše finance, musíme najít vhodnou metodu, jak je před těmito vlivy ochránit.

Jak se před těmito vlivy chránit? To se dozvíte v tomto článku.

Akcie? Podle čeho vybírat akciové společnosti?

S&P 500

investor

Úplně první věc, kterou byste měli dle mého názoru sledovat, je výkonnost amerického trhu pod označením S&P 500. Někdo by mohl namítnout, že sledovat pouze jeden trh je nesmysl a já vím, že mají částečně pravdu. Úplná pravda je ale taková, že americký trh dominuje napříč světem a jeho pohyby se pak většinou přelívají na ostatní globální trhy.

Na grafu S&P 500 je viditelné, že se dost pravděpodobně mění trend. Usuzuji to z pohledu, že se nám začala tvořit formace “nižší high nižší low”, což indikuje obrat trendu. Prozatím si lze povšimnout, že dočasně byla proražena úroveň na 4 320 bodech. Poslední týden se trend drží nad tímto supportem. Je velmi důležité, aby FED (Federální rezervní systém) dodržel plánovanou měnovou politiku se zvyšováním úrokových sazeb. Jakmile by došlo k náhlé změně, mohlo by to mít negativní dopad nejen na akciové trhy.

graf SP500
1D graf S&P 500

Jedním z nástrojů, který by mohl zajistit udržení hodnoty vašich úspor, jsou cenné papíry neboli akcie společností. Jsou různé typy společností a podle toho se i rozdělují, a to na společnosti:

  • růstové
  • hodnotové
  • spekulativní

Růstové společnosti

Stručně řečeno, od růstové společnosti se očekává, že poroste rychleji než průměrná společnost, a mnoho investorů také očekává, že rychleji poroste i cena jejích akcií. Většina společností, jejichž akcie patří mezi růstové, neustále reinvestuje své zisky, aby urychlila budoucí růst a budoucí zisky. Tudíž se docela dobře a snadno dají zhodnotit úspory.

Zní to sice hezky, ale jakmile je trh v nejisté náladě, tak takové společnosti ztrácí mnohem více než hodnotové společnosti. Už teď si lze všimnout obratu trendu u takových společností. Mezi ně můžeme zařadit například společnost Tesla, která se zabývá vývojem autonomních technologií, další například Enphase Energy zaměřující se na solární energetiku nebo PayPal poskytující platební systémy.

Všechny tyto společnosti mají ještě další společný negativní prvek. Tím je růst sazeb. Ten způsobuje „zdražování“ úvěrů, a tak není úplně snadné financovat různé inovativní nebo technologické projekty. To obvykle způsobuje pád cen akcií takových společností. Je třeba si tedy dát pozor a dobře si promyslet, jestli chcete akcie takových společností držet i v době krize.

Hodnotové společnosti

Většinou se jedná o tradiční společnosti s nižším oceněním a růstem. Většina z nich vyplácí i dividendu. Dividenda je část ze zisku společnosti, který je rozdělen mezi své akcionáře v poměru počtu držení akcií.

Takové společnosti jsou ve většině případů méně volatilní, často známé a mají velké a stabilní obraty. To všechno mohou být rozumné důvody, proč volit právě hodnotové akcie v dnešní nejisté době. Právě vyplácení dividendy přitahuje investory k rotaci z růstových akcií do hodnotových, protože když jsou akciové trhy v korekci nebo v hlubším medvědím trhu, tak z toho nic nemají. Dividendy společnosti ale vyplácí pravidelně, a to i když je na trhu nejhůř, klidně několik let v kuse.

Za zajímavé dividendové společnosti s vyšším procentuálním výnosem, které poráží současnou inflaci, lze považovat například poskytovatele energetických služeb Enterprise Products Partners, jejíž dividendový výnos dosahuje 7,43 % ročně. Pokud máte rádi nemovitosti, tak by vás mohla oslovit společnost Arbor Realty Trust, která poskytuje úvěry rodinám, které jsou finančně stabilní. Většinu výnosů přerozdělují mezi akcionáře, proto dosahuje vyplácená dividenda 8,37 % ročně.

Spekulativní společnosti

Jedná se o takové společnosti, které obvykle ještě nemají ani žádný produkt, který by generoval cashflow, ale mají pouze akvizice, což znamená, že jsou teprve v procesu získávání nebo nabytí jejich cílů. Právě proto se takové společnosti nazývají spekulativní – nevíme, zda-li dojde k jejich naplnění. To má za následek, že se řadí mezi nejvíce rizikové.

V období nejistoty odepisují největší ztráty a delší a hlubší medvědí trh pro ně může znamenat jejich zánik. Naopak pokud se povede dosažení jejich cílů a trh je na rostoucí vlně, tak akcie takových společností rostou nejrychleji.

Další vykřičník. Možná si někdo pamatuje kauzy s GME neboli GameStopem, BlackBerry nebo se společností Nokia. Institucionální investoři využili obchodního nástroje na burzách k tomu, aby spekulovali na to, že výše vypsané společnosti půjdou s cenou dolů. To se jim ale vymstilo, jelikož velmi známá skupina lidí na sociální síti Reddit pod jménem WallStreetBets se rozhodla, že akcie těchto společností začne masivně nakupovat. To mělo za následek likvidace „short“ pozic institucionálních investorů a tím tak fondy prodělaly obrovské množství peněz v řádu miliard dolarů.

Opětovný návrat komoditního trhu?

komodity

Komodita je zboží, které je na trhu obchodováno bez rozdílů v kvalitě. Dodávky od různých dodavatelů jsou vzájemně zastupitelné. Komoditou tak nemůžou být například osobní auta, která se vyrábějí v mnoha různých zpracování a za různou cenu.

Komoditní trh v posledních pár měsících a zvláště pár dnech předvedl neuvěřitelný výkon. Ropa v důsledku válečného konfliktu spolu s dalšími vzácnými komoditami vzrůstá na ceně. Mezi dvě nejžádanější komodity v současné době patří právě ropa nebo zlato.

Barel ropy

Hlavním faktorem stojícím za dražší ropou je narušení dodávek. Pokud to shrneme, trh s ropou během posledních měsíců pravděpodobně přišel o dodávky v objemu více než jeden milion barelů denně.

ropa wti
1D graf USD/WTI

Bohužel růst cen jednoho barelu ropy není zrovna pozitivní zpráva. Dochází tak k velké poptávce, přičemž nabídka se snižuje. Obchodování s ropou se lze zúčastnit prostřednictvím CFD.

Zlato

Zlato již delší dobu tvořilo novou formaci, která započala růst. Ode dne zahájení invaze na Ukrajině zlato zaútočilo poblíž historických maxim, ale nakonec ten den uzavřelo v červeným číslech. Od té doby se po něm vytváří silná poptávka, která žene cenu jedné unce nahoru. Zdá se, že zlato pravděpodobně znovu ukazuje, že v nepříznivých podmínkách se chová jako uchovatel hodnoty.

1D graf USD/OZ
1D graf USD/OZ

Zlato je možné obchodovat pomocí CFD, ETF nebo ho lze fyzicky zakoupit.

Bitcoin jako ochrana proti inflaci?

bitcoin

Bitcoin a ostatní kryptoměny se v posledních letech staly novým trendem v oblasti investování. Říká se, že každý by měl mít alespoň 5 % alokaci právě v bitcoinu. Mnohým investorům bitcoin v portfoliu významně vyrostl.

Od začátku listopadu, tedy od doby, kdy bitcoin dosáhl nového maxima, konstantně klesá jeho cena. Teprve ke konci ledna začal tvořit jinak vypadající formaci. Je možné, že dochází k akumulaci a tak bychom mohli brzy vidět růstovou strukturu. Nebo by mohlo docházet k distribuci, což by zapříčinilo další pokles. Již poklesl celkem o 45 %, což může být zajímavá příležitost k nákupu.

1D graf BTC/USD
1D graf BTC/USD

Co si z tohoto článku odnést?

Je důležité si uvědomit zásadní rozdíly mezi akciovými společnostmi napříč celým trhem. Každý typ těchto společností se chová jinak a je dobré na to brát zřetel. Investoři v současné době hledají lepší úschovu svých úspor a je tedy velmi pravděpodobné, že se bude dařit spíše hodnotovým společnostem než těm, které jsou zaměřené na růst nebo zatím nemají žádný produkt či službu.

Co se týče komoditního trhu, zde lze očekávat minimálně krátkodobý růst cen. Zlato bylo vždy uznáváno jako uchovatel hodnoty v nepříznivých dobách, ropa vlivem rusko-ukrajinského konfliktu tvoří silně rostoucí trend.

Bitcoin minulý rok předvedl velmi slušnou rallye. Je možné, že potřebuje na určitou dobu opět vychladnout, aby nabral sílu na další růst. Určitě bych ho tedy, i přesto že je velmi rizikový, měl v portfoliu, jelikož z dlouhodobého hlediska by jeho cena měla růst.

Obecně se dá tedy říct, že trhy nejsou zrovna v nejlepší kondici a nikdo nedokáže říct, kam trh přesně půjde. Záleží na tom, jak se bude vyvíjet současná situace ve světě.

Doufám, že můj článek Vám přinesl nějaké nové poznatky. Jedná se o můj první článek.

Věřím, že vše nakonec dopadne dobře a všem chci popřát hodně úspěchů v investování!

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
1

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎