Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Zemní plyn je ve slevě: Co o něm POTŘEBUJETE vědět?

Filip Martoch
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Zemní plyn je jedním z nejvýznamnějších zdrojů energie 21. století a se svým 23% podílem světové produkce energie se kontinuálně přibližuje uhlí. Ačkoliv je často démonizován ekology a vládami zejména západních zemí, jeho spotřeba nadále roste.

Zemní plyn zůstává významným spotřebním artiklem zejména kvůli rostoucí potřebě energie a prozatímní neefektivnosti využití jiných energetických zdrojů, jako jsou obnovitelné zdroje, které čelí technickým omezením v oblasti skladování a přenosu energie.

Zdroj: Depositphotos.com

energie zemní plyn ve vařiči

Při spalování zemního plynu vzniká o 50–60 % méně emisí než u uhlí. Tato výhoda je však částečně v negativním smyslu kompenzována úniky methanu při těžbě a transportu zemního plynu.

Methan, který uniká, je totiž přibližně 25krát účinnější skleníkový plyn než CO₂, což výrazně zvyšuje jeho dopad na globální oteplování, pokud se úniky nekontrolují. I přes tyto problémy zůstává zemní plyn často považován za čistší alternativu k uhlí, zejména pokud se podaří snížit methanové emise na minimum.

Nejsem zde, abych vám vykládal své ekologické názory, a proto se na věc raději podívejte z pohledu investora do komoditních CFD.

Poptávka po zemním plynu ve světě

Evropa – od roku 2021 vykazuje klesající trend v spotřebě zemního plynu, což je způsobeno jak ekologickými snahami, tak geopolitickými důvody. Dodávky ruského plynu, které před konfliktem na Ukrajině tvořily přibližně 40 % celkové spotřeby EU, klesly v roce 2024 na méně než 8 %. Ačkoliv došlo k tak drastickému poklesu, EU plynová krize nijak zásadně neovlivnila, a to díky progresivnímu snižování spotřeby a nahrazení ruského plynu LNG dováženým z USA, Norska a dalších zemí. Podle webu Statista lze nadále očekávat klesající spotřebu zemního plynu. Já si však myslím, že pravděpodobnější je stagnace, a to z důvodu poměrně pomalého přechodu na obnovitelné zdroje či jiné vhodné alternativy.

USA – roste spotřeba zemního plynu, a domnívám se, že tento trend bude pokračovat, i když agentura Reuters ve spolupráci s U.S. Energy Information Administration (EIA) naznačuje stagnaci a následný mírný pokles v roce 2025. Růst poptávky v energetickém sektoru, například kvůli expanzi datových center a zvyšující se populaci, přispívá k vyšší spotřebě energie. Podle EIA byl mezi lety 1950 a 2022 nejvýraznější nárůst spotřeby energie zaznamenán v rezidenčním a komerčním sektoru. Pro představu: V roce 2023 byl zemní plyn druhým nejvýznamnějším zdrojem energie ve Spojených státech, pokrývající přibližně 36 % celkové spotřeby energie. To jej činí (v případě, že za poslední rok nedošlo k žádné významné změně) o pouhá 2 % méně důležitým než ropa a o 27 % významnějším než uhlí, obnovitelné zdroje energie nebo jaderná energie. Zemní plyn byl tedy pro USA v roce 2023 o 9 % významnějším zdrojem energie než uhlí, jádro a obnovitelné zdroje dohromady.

Čína – je největším producentem i spotřebitelem energie na světě, její spotřeba energie je 1/4 světové spotřeby energie. Zemní plyn se na tomto čísle v roce 2022 podílel “pouhými” 8 – 10%(je těžké najít přesné číslo) V současné době mnoho zdrojů uvádí, že čínská spotřeba, produkce i poptávka po zemním plynu konzistentně roste. Dle mého můžeme v případě chladné zimy očekávat další, o něco výraznější nárůst.

Zemní plyn byl pro USA v roce 2023 o 9 % významnějším zdrojem energie než uhlí, jádro a obnovitelné zdroje dohromady

Ačkoliv všechny tyto trhy valnou měrou ovlivňují cenu zemního plynu, je pro nás investory nejdůležitější zejména trh “americký” (USA), na jehož půdě se vyskytuje i CME (Chicago Mercantile Exchange) či NYMEX (New York Mercantile Exchange) – trhy s deriváty komodit.

Kde se obchoduje zemní plyn?

Pro běžného investora existují prakticky dvě nejjednodušší možnosti:

  1. Formou CFDPOZOR! Komoditní CFD jsou často spojena s pákovým efektem. V případě zemního plynu se může jednat o poměr 1:10. Při pohybu ceny investor získává, ale také ztrácí 10x tolik, kolik do obchodu vložil. Pokud ztráta překročí 10 % z vložené hodnoty, může se u některých brokerů investor dostat do mínusu, obchod může být uzavřen a vy tak ztratíte vše. V horším případě může dojít i k likvidaci účtu. Je proto dobré ponechávat si tzv. margin, případně využívat stop-loss (SL) nebo take-profit (TP) příkazy. Tato forma obchodování je obecně považována za velmi nevhodnou pro začínající a nezkušené investory. (I když je to výrazně bezpečnější než vložit vysokou sumu s nesmyslným pákovým efektem do kryptoměnových “sh*tcoinů”, jak to často dělají moji vrstevníci za vidinou vysokého zisku. :-D *) CFD jsou obecně méně bezpečná až nebezpečná pro nezkušené osoby, a proto je nejlepší se jim vyhnout. Tato problematika je velmi složitá a v tomto článku jsem vypsal pouze zhruba 10 % toho, co je o CFD třeba vědět, aby se člověk alespoň mohl “podívat jejich směrem.”
  2. Nákup společnosti produkující nebo obchodující se zemním plynem jako akcie je výrazně bezpečnější než obchodování s CFD, neboť nese pouze obvyklá rizika spojená s obchodováním akcií. (Nemluvím zde ani o CFD akciích, ale pouze o běžných akciích či fragmentárních akciích.)Nevýhodou této možnosti (z mého pohledu) je zejména to, že obchodování s firmou, která obchoduje komoditu, je mnohem komplexnější než obchodování pouze s danou komoditou. Při pohybu cen akcií musíme započítat i vnitřní a vnější faktory, které ovlivňují firmu. Navíc producenti zemního plynu se často nezaměřují pouze na zemní plyn, ale i na ropu a ropné deriváty, které jsou se zemním plynem spjaty pouze částečně. Korelace mezi těmito trhy se často mění a někdy i zanikají.

A co budoucnost?

Můj názor je, že v nejbližší budoucnosti, než se lidstvu podaří přejít z fosilních zdrojů na obnovitelné zdroje energie, můžeme očekávat mírně vzestupné kolísání cen zemního plynu. Vzhledem k současnému geopolitickému napětí prakticky po celém světě, zejména na středním východě, který je významným producentem fosilních paliv, mohou být ceny velmi volatilní a mohou se pohybovat kterýmkoli směrem. Při aktuálně poměrně nízké ceně zemního plynu spíše očekávám růst, kterému dále napomůže rostoucí světová spotřeba energie.

Všechno ale může dopadnout úplně jinak, a proto je na každém, aby si utvořil svůj vlastní názor a podle něj jednal. Koneckonců, u všech investic existuje pouze určitá pravděpodobnost, kterou prakticky hádáme a spekulujeme s ní. Trh jednomu dává a druhému bere, a cílem rozumného investora není pouze maximalizovat zisky, ale i minimalizovat ztráty.

V tomto článku se povrchně snažím přiblížit problematiku zemního plynu, jsem pouze člověk a občas se dopuštím chyb, pokud byste na nějakou narazili, kontaktujte mě prosím v diskuzi dole.

IEA50 – na tento web jsem narazil až později – při hledání informací; je úžasně zpracovaný, určitě doporučuju, pokud máte zájem o energetiku:

https://www.iea.org/

*tohle byl vtip, ale dost relevantní

Odkazy na zdroje, které se nevešly do odkazů:

  • EIA 1950 – 2022 use of electricity: https://www.eia.gov/energyexplained/electricity/use-of-electricity.php
  • Reuters – US power use: https://www.reuters.com/world/us/us-power-use-reach-record-highs-2024-2025-eia-2024-02-06/
  • American geosciences – https://www.americangeosciences.org/critical-issues/faq/what-are-major-sources-and-users-energy-united-states
  • EIA – US primary energy consumption by energy source 2023 – https://www.eia.gov/energyexplained/us-energy-facts/
  • EIA China’s 2023 natgas consumption – https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=62804
  • COLUMBIA/SIPA – rising consumption/ production china – https://www.energypolicy.columbia.edu/rising-production-consumption-show-china-is-gaining-ground-in-its-natural-gas-goals/
  • IEA 50 – china natural gas – https://www.iea.org/countries/china/natural-gas
  • XTB – CFD – https://www.xtb.com/cz/vzdelavani/co-je-to-obchodovani-cfd

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Investování a akciovému trhu se věnuji několik let
Mám svou vlastní cestu jak dosáhnout výsledků

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.