Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Těžba bitcoinu je stále zelenější, ukazuje studie BMC

Publikováno

Těžařské firmy se pomalu přesouvají k technologiím, které jsou příznivější k dopadům na životní prostřední. Ukazuje to nejnovější zpráva Bitcoin Mining Council, a tedy organizace, která zastřešuje přední severoamerické těžaře.

Podle Bitcoin Mining Council přecházejí těžaři čím dál víc na obnovitelné zdroje, čímž dělají těžbu kryptoměn zelenější. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku mělo stoupnout využívání obnovitelných zdrojů pro těžbu bitcoinu o 36 procent.

Studie také ukázala, že při těžbě bitcoinu se spotřebuje přibližně 247 terawatthodin, což je méně než polovina toho, co je potřeba pro těžbu zlata a jen asi 0,16 procenta ve srovnání s celkovou spotřebou energie na světě.

Zpráva rovněž uvádí, že za posledních dvanáct měsíců klesla spotřeba elektřiny pro těžbu bitcoinu o 25 procent. Zároveň pak došlo ke zvýšení efektivity těžby této kryptoměny o 63 procent. Ve srovnání s rokem 2014 pak toto navýšení atakuje i hranici 6 tisíc procent.

Zjištění Bitcoin Mining Council jsou však v rozporu s tím, k čemu dospěla únorová studie vědeckého časopisu Joules. Ta došla k tomu, že těžba PoW kryptoměn přispěla až k 17% zvýšení emisí skleníkových plynů, které mají negativní dopad na životní prostředí.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.